Πώς θα γίνει η επιστροφή των εισφορών ΕΦΚΑ στους αγρότες μετά την διαδικασία της εκκαθάρισης, πώς θα πληρωθούν τα χρεωστικά υπόλοιπα - MELISSOCOSMOS

Σάββατο, 28 Απριλίου 2018

Πώς θα γίνει η επιστροφή των εισφορών ΕΦΚΑ στους αγρότες μετά την διαδικασία της εκκαθάρισης, πώς θα πληρωθούν τα χρεωστικά υπόλοιπα

Σε πέντε δόσεις θα κληθούν να καταβάλλουν χρεωστικά υπόλοιπα εισφορών ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) όσοι αγρότες δήλωσαν καθαρά εισοδήματα το 2016, παραπάνω από εκείνα του 2015, μετά την διαδικασία της εκκαθάρισης που θα προηγηθεί. Υπενθυμίζεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν οι αγρότες στον ΕΦΚΑ το 2017 υπολογίστηκαν, για την περίοδο έως την εκκαθάριση, με βάση το καθαρό φορολογητέο τους εισόδημα έτους 2015.
Πλέον, τα εισοδήματα Μη Μισθωτών ασφαλισμένων έτους 2016 (δηλαδή και των αγροτών), εστάλησαν από την ΑΑΔΕ στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ και έχει δρομολογηθεί η εκκαθάριση εισφορών έτους 2017, κατά προτεραιότητα, για τους ασφαλισμένους που έχουν μία ή περισσότερες Επιχειρηματικές ή Αγροτικές δραστηριότητες.

Ειδικά για την εκκαθάριση εισφορών έτους 2017, η διαχείριση των χρεωστικών και πιστωτικών υπολοίπων σε συνδυασμό με τις τρέχουσες εισφορές 2018, θα εφαρμοστεί ως εξής:
Το χρεωστικό υπόλοιπο (επιπλέον ποσά εισφορών) θα αναζητηθεί ισόποσα κατανεμημένο σε πέντε (5) μηνιαίες δόσεις, της πρώτης καταβαλλομένης έως την 31.5.2018 (τελευταία δόση 28.9.2018).

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ, «οι τρέχουσες εισφορές 2018 θα εκδίδονται κανονικά, καθόσον δεν αποτελούν ασφαλιστική οφειλή του έτους εκκαθάρισης (2017)».
Τι θα γίνει σε περίπτωση που ο αγρότης δικαιούται επιστροφή εισφορών
Αντίθετα, τώρα, το πιστωτικό υπόλοιπο εκκαθάρισης 2017 θα συμψηφιστεί με ενδεχόμενες οφειλές τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2018 κατά την ημερομηνία εκκαθάρισης και, εφόσον προκύπτει εναπομείναν υπόλοιπο, θα αντιμετωπίζεται ως εξής:
α. Ποσό των 50,01 € και άνω, δύναται να παραμείνει στο λογαριασμό του ασφαλισμένου, προκειμένου να συμψηφιστεί με ασφαλιστικές εισφορές επόμενων μηνών, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα έως 31/5/2018. Η αίτηση υποβάλλεται διαδικτυακά, μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών ΕΦΚΑ ή στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Μη Μισθωτών ΕΦΚΑ. Μετά την πάροδο της προθεσμίας υποβολής της αίτησης, το εναπομείναν πιστωτικό υπόλοιπο, θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων, που δεν έχουν υποβάλει σχετική αίτηση.
Υπενθυμίζεται ότι, για τη συμπλήρωση του Αριθμού Τραπεζικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ), έχει δημιουργηθεί σχετική Ηλεκτρονική Υπηρεσία (σχετ. το αρ.πρωτ. ΔΙΕΙΣΦΜΜ/87/108618/22-1- 2018 έγγραφο της Διεύθυνσης Εισφορών Μη Μισθωτών).
β. Πιστωτικό υπόλοιπο έως 50 €, όπως προαναφέρθηκε, θα συμψηφιστεί με επόμενη τρέχουσα εισφορά.
-Εφόσον η διαφορά εκκαθάρισης είναι μηδενική, παραμένει μόνο η υποχρέωση καταβολής τρεχουσών εισφορών 2018.

ΠΗΓΗ
http://www.agrotypos.gr


Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...