Έντονη κακοκαιρία - Έρχεται η «Ήρα» - MELISSOCOSMOS

Σάββατο, 23 Ιουνίου 2018

Έντονη κακοκαιρία - Έρχεται η «Ήρα»


Με την ελπίδα να μην επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά των μετεωρολόγων, περιμένουν οι αρχές το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την Δυτ. Ελλάδα απο την Κυριακή και πιο έντονα στο τριήμερο Δευτέρα έως Τετάρτη.

Πέρα απο τον κίνδυνο καταστροφής σε καλλιέργειες υπάρχει και ο κίνδυνος ζωής μιας και τα μεγάλα ύψη βροχής που προγνωστικά αναφέρονται είναι πιθανό να προκαλέσουν πλημμυρικά επεισόδια, ενώ μαζί και με τους κεραυνούς, μπορεί να δημιουργήσουν κινδύνους ζωής για τους πολίτες.Έτσι προκειμένου να μην έχουμε τέτοιους κινδύνους οι Αρχές ενημερώνουν τους πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοιί κατά την εκδήλωση των φαινομένων και γενικότερα.

Δήλωση για το θέμα έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, εμφανώς ανήσυχος - μετά απο ενημέρωση που είχε απο τους αρμοδίους για τους κινδύνους που ελλοχεύει η νέα κακοκαιρία μέσα στο καλοκαίρι...

«Σήμερα το μεσημέρι η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, σύμφωνα με το οποίο ισχυρές βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και από πολύ ισχυρούς ανέμους θα επηρεάσουν και το Νομό Ηλείας, από την Κυριακή το μεσημέρι, με ιδιαίτερη ένταση τη Δευτέρα και την Τρίτη. Θεώρησα υποχρέωση μου να ενημερώσω τους συμπολίτες μας Ηλείους και όσους επισκέπτες θα βρίσκονται αυτές τις μέρες στην περιοχή, για τους κινδύνους που διατρέχουν εάν δεν λάβουν μέτρα προστασίας αυτών, των οικογενειών τους και των περιουσιακών τους στοιχείων.

Σύμφωνα με τοπικές προγνώσεις, τα φαινόμενα θα είναι πάρα πολύ έντονα, ίσως από τα σοβαρότερα των τελευταίων ετών. Πολύ μεγάλα ύψη βροχής θα πέσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, με συνέπεια να υπάρξουν επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

ΠΗΓΗ
https://www.ilialive.gr/


Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...