«Μπάχαλο» θανάτου: «Η Αστυνομία έστειλε τον κόσμο στο Μάτι» - Μαρτυρίες σοκ - Κανείς δεν γνώριζε τι συνέβαινε - MELISSOCOSMOS

Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2018

«Μπάχαλο» θανάτου: «Η Αστυνομία έστειλε τον κόσμο στο Μάτι» - Μαρτυρίες σοκ - Κανείς δεν γνώριζε τι συνέβαινε


Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Μάρτυρες πριν από λίγο σε τηλεοπτική εκπομπή είπανε πως η Αστυνομία οδήγησε προφανώς από ελλιπή πληροφόρηση τους κατοίκους που έφευγε αλλόφρονες από τα σπίτια του, προς το Μάτι, εκεί δηλαδή συνέβη η τραγωδίασσ.

Αυτό το επιβεβαιώνει και αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος μίλησε στην ιστοσελίδα Newpost και είδε τις φλόγες να φτάνουν έξω από σπίτι του στη Νέα Μάκρη, αφού είχε κατακάψει πρώτα ο,τι πράσινο είχε απομείνει στους ανατολικούς πρόποδες της Πεντέλης.Είπε ο ίδιος επί λέξη ότι «Η Αστυνομία έκλεισε λίγο πριν στο Μάτι τον δρόμο. Έτσι εξέτρεψε την κυκλοφορία προς το Μάτι, όπου οι οδοί είναι στενοί».

Όλοι ξέρουν τι συνέβη στο Μάτι. Για όποιον ξέρει την περιοχή (ο γράφων την γνωρίζει άριστα) οι δρόμοι είναι πολύ στενοί και ως λογικό επακόλουθο απλά μποτιλιαρίστικαν από τον πρωτοφανή όγκο οχημάτων.

Φυσικά εννοείται ότι οι αστυνομικοί προχώρησαν στις όποιες ενέργειες (εάν είναι ακριβείς οι μαρτυρίες των κατοίκων) με βάση την ενημέρωση που είχαν και τις κατευθύνσεις που είχαν πάρει από ανώτερα κλιμάκια.

Τι προκύπτει από αυτά; Υποτίμηση της κατάστασης, καμία σοβαρή πληροφόρηση, αργοπορία στο να δοθούν εντολές για σοβαρή κινητοποίηση σωστικών μέσων.

Η φωτογραφία εξωφύλλου που έχουμε βάλει, δείχνει αυτό ακριβώς το πράγμα: Καμένες φάλαγγες αυτοκινήτων λες και δεν πρόκειται για παραθεριστική περιοχή αλλά για την... Τσετσενία και για ενέδρα σε στρατιωτικό σχηματισμό με αντιαρματικές ρουκέτες.

Στο δε Κόκκινο Λιμανάκι, το οποίο ήταν μια περιοχή απείρου κάλους (ήταν) όχι μόνο ο δρόμος είναι στενός αλλά την ώρα που έφτασε η πυρκαγιά την περιοχή (κατά τις 6 το απόγευμα) η θάλασσα είναι γεμάτη από λουόμενους και δεξιά και αριστερά του δρόμου έχει εκατοντάδες παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Στην ουσία σε ώρα αιχμής με το ζόρι περνάει ένα αυτοκίνητο καθώς τα δύο ρεύματα γίνονται ένα! Η ώρα που έγινε το περιστατικό και το γεγονός ότι οι περιοχές ήταν γεμάτες παραθεριστές δημιούργησε μια φονική «παγίδα» θανάτου.

Ακόμα και η πρόσβαση στο Κόκκινο Λιμανάκι από τον δρόμο γίνονταν διαμέσου μονοπατιού το οποίο ο ήλιος δεν το έβλεπε ποτέ αφού καλύπτονταν από από πελώρια πεύκα. Ακόμα και το μονοπάτι αυτό μετατράπηκε σε φυσική «οδό της κολάσεως» με το που έπιασαν τα πεύκα φωτιά.

Την επόμενη ο κάτοικος μετέβη στις πληγείσες περιοχές, κυρίως στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά, προκειμένου να βοηθήσει εθελοντικά στην συγκέντρωση τροφίμων και οποιοδήποτε άλλου χρήσιμου υλικού για τον κόσμο που έχασε συγγενείς και περιουσίες.

Ο Αργύρης Αλεξανδρής μιλά για την ανείπωτη καταστροφή που υπέστη στη βορειοανατολική Αττική και μοιράζεται με τους αναγνώστες τις εικόνες που απαθανάτισε με την κάμερά του.

Αγωνία για τους αγνοούμενους

«Εκτός από την καμμένη γη, η εικόνα που με συγκλόνισε ήταν η εικόνα των λιωμένων ζώων που αντίκρισα στο μέρος. Είδα τουλάχιστον 20. Από αυτοκίνητα, πάνω από 1000 ήταν κατεστραμμένα. Και να φανταστείτε ακόμα δεν έχουν μπει μέσα στα σπίτια», αναφέρει αρχικά και συνεχίζει:

«Το Μάτι είναι κυρίως μία περιοχή συνταξιούχων, πολλοί εκ των οποίων κρατούσαν τα εγγονάκια τους, εξυπηρετώντας τους γονείς στις εργασίες τους, τα πρωινά. Πρόκειται δηλαδή για ανθρώπους δεν είχαν μεγάλη δυνατότητα μετακίνησης. Που να έχουν πάει όλοι αυτοί; Εδώ είναι αγνοούμενος αθλητής. Αν δεν γλίτωσε αυτός, πως θα έχουν σωθεί ηλικιωμένοι με παιδιά. Μακάρι ο αριθμός των θυμάτων να μην αυξηθεί».

Η καταστροφή θα έχει φοβερό αντίκτυπο στη φύση και τους ανθρώπους όταν τελειώσει το καλοκαίρι. «Οι ζημιές θα φανούν τον χειμώνα. Το νερό που θα κατεβάζει δεν θα κρατιέται με τίποτα. Το βουνό έχει καταστραφεί. Έχουν καεί τα πάντα. Ήταν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου και έγινε στάχτη και μπουρμπερη», επισημαίνει ο κάτοικος Νέας Μάκρης.

Το μέρος ήταν εξ αρχής ανυπεράσπιστο, όπως μαρτυρεί ο Αργύρη Αλεξανδρής. «Ήταν αναμενόμενο ότι θα γινόταν αυτό, λόγω της κακής οργάνωσης. Υπήρχε μία αίσθηση εδώ, ότι η Λεωφόρος Μαραθώνος λειτουργεί σαν αντιπυρική ζώνη. Υποδομές όμως δεν υπήρχαν».

Ο άνθρωπος που συνέδραμε εθελοντικά για τη θαλπωρή των πληγέντων μοιράζεται στο Newpost μία άκρως ενδιαφέρουσα καταγγελία που προέκυψαν από τις μαρτυρίες των κατοίκων στο Μάτι.

«Υπάρχει τεράστια ευθύνη της αστυνομίας, όπως λένε εδώ οι κάτοικοι. Όταν η φωτιά πήγε να περάσει τη Λεωφόρο Μαραθώνος από κάτω, η Αστυνομία έκλεισε λίγο πριν το Μάτι τον δρόμο. Έτσι εξέτρεψε την κυκλοφορία προς το Μάτι, όπου οι οδοί είναι στενοί. Με το ζόρι χωρούσε να περάσει ένα αυτοκίνητο με άλλα παρκαρισμένα δεξιά και αριστερά. Μέσα στον πανικό, φανταστείτε τι έγινε. Γι' αυτό κόλλησαν τα αυτοκίνητα όπως φαίνεται στις φωτογραφίες», καταλήγει ο Αργύρης Αλεξανδρής.

ΠΗΓΗ
http://www.pronews.gr/


Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...