Μελισσοτροφές με ανεβασμένη HMF: Τι συμβαίνει τελικά; Τι να πράξει ο μελισσοκόμος; - MELISSOCOSMOS

Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2018

Μελισσοτροφές με ανεβασμένη HMF: Τι συμβαίνει τελικά; Τι να πράξει ο μελισσοκόμος;


Φίλες και φίλοι για λίγες ημέρες ο Melissocosmos έμεινε χωρίς αναρτήσεις καθώς μας προέκυψε θάνατος, χάθηκε άδικα ένα ανηψάκι μας παλικαράκι 19 χρονών.
Το σοκ ήταν μεγάλο, βλέπεις την ζωή διαφορετικά, και σίγουρα προς το παρόν οι αναρτήσεις μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Πολύς ντόρος έγινε με την υπόθεση των μελισσοτροφών γύρω από την HMF που αυτές φέρεται να είχαν μετά την διαρροή της γνωστής λίστας.
Θα προσπαθήσω να είμαι εντελώς ειλικρινής μαζί σας, σεβόμενος την ανησυχία σας και την σοβαρότητα της περιστάσεως.
Δεν σας κρύβω ότι και εγώ φοβήθηκα.

Και φοβήθηκα γιατί είδα στην λίστα κάποιες από τις μελισσοτροφές που δίνω στα μελίσσια μου να φέρουν ανεβασμένη HMF.
Και πράγματι, ενώ έχω σταθερότητα ως προς την τροφοδοσία των μελισσιών μου, συζήτησα με την γυναίκα μου, το πως θα κινηθούμε και τι τροφές θα παραγγείλουμε εν όψη του χειμώνα, γνωρίζοντας πλέον τα αποτελέσματα της γνωστής λίστας.
Μεταξύ εμού και της Φρόσως υπήρξε διαφωνία για το θέμα της τροφοδοσίας, οπότε αν εμείς που γνωρίζουμε την κατάσταση δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, φαντάζομαι τι κλίμα επικρατεί μεταξύ των απλών μελισσοκόμων με δεδομένο ότι πολλές φορές από στόμα σε στόμα και η τρίχα γίνεται τριχιά.

Κάποιες φωνές ήδη ακούγονται να κατηγορούν τα μελισσοκομικά περιοδικά και τα μελισσοκομικά Blogs επειδή διαφημίζουν μελισσοτροφές που βρέθηκαν με ανεβασμένη HMF.
Ακούω με προσοχή τα παράπονα αυτά, τα σέβομαι και έχω να πω το εξής.

Τα περιοδικά ή και τα Site και η τηλεόραση ακόμα κάνουν διαφήμιση, μα την ποιότητα δεν μπορούν να την εγγυηθούν. Βλέπεις ένα ωραίο αυτοκίνητο στην τηλεόραση και το αγοράζεις, αν σου βγάλει ζημιά φταίει η τηλεόραση ή ο κατασκευαστής; Σε ότι με αφορά προσπαθώ να κάνω σωστή δουλειά, βάζω στα μελίσσια μου δοκιμάζω και λέω την γνώμη μου, αλλά δεν είμαι επιστήμονας να κάνω μετρήσεις ποιότητας, παρά μελισσοκόμος και λέω όσα βλέπω στην συμπεριφορά των μελισσών. Απεναντίας θεωρώ ότι ο ανημέρωτος μελισσοκόμος βρίσκεται σε χειρότερη θέση από τον ενημερωμένο. Σε ότι αφορά τις μελισσοτροφές βλέπω ότι με την υπόθεση αυτή κινδυνεύουμε να χάσουμε τα μελίσσια από πείνα αφού φοβόμαστε να τους δώσουμε τροφή και αυτό θα αποδειχτεί τελικά πιο καταστροφικό και από την όποια τοξικότητα.

Σας κοιτάζω στα μάτια και σας δίνω τον λόγο της αντρικής μου τιμής ότι αυτά που βλέπετε να γράφω εδώ μέσα για μελισσοτροφές, είναι αποτέλεσμα εμπειρίας.
ΔΕΝ είμαι ιδιοκτήτης ΜΜΕ εγώ, αλλά μελισσοκόμος, που δοκιμάζει κάτι και αν το βρει καλό γράφει εδώ την γνώμη του.
Επίσης αν βρω μια προσφορά ή ευκαιρία, θα την καταγράψω εδώ ακόμα και αν δεν την έχω δοκιμάσει για να το δει ο κόσμος.
Έτσι λειτουργώ και δεν θέλω να αλλάξω, δεν έχω άλλους στόχους.

Πρέπει να ξέρετε ότι αν ήθελα να βγάλω χρήματα εκμεταλλευόμενος το Blog θα έκανα εύκολα ένα E-shop και θα σας προωθούσα μελισσοτροφές με την φίρμα μου, με εύκολο-γρήγορο και ανέξοδο κέρδος.
Οι περισσότερες εταιρείες παρέχουν την δυνατότητα να βγάλουν για λογαριασμό τρίτου μια τροφή και αυτή να γράφει ότι φίρμα θες επάνω.
Όμως έχω επιλέξει το επάγγελμα του μελισσοκόμου και όχι του εμπόρου, μου αρέσει η δουλειά μου και δεν την αλλάζω, όχι τουλάχιστον τώρα.

Πάμε παρακάτω.

Προσωπικά δεν έχω ούτε την διάθεση ούτε την επιστημονική κατάρτιση ο ίδιος να κρίνω ούτε τις μελισσοτροφές των εταιρειών, αλλά ούτε και το εργαστήριο που έκανε τις μετρήσεις στην γνωστή λίστα.
Ψάχνω όμως μπας και βγάλω καμιά άκρη ώστε να ξέρω πως να κινηθώ, τι να δώσω στα μελίσσια μου και τι να προσέχω.
Ξαναέγραψα ότι προ ημερών είχα μια ολοήμερη συνάντηση με έναν μεγάλο παίκτη.
Επιστήμονας μάλιστα και άριστος γνώστης των πραγμάτων της μελισσοκομίας.
Ήταν φυσικό να τον ρωτήσω και για την γνωστή υπόθεση των μελισσοτροφών.
Ακούστε λοιπόν.
Ρωτάω:
- Για τα αποτελέσματα της HMF των μελισσοτροφών τι έχεις να πεις;
- Βασίλη μη με απογοητεύεις μην τα ρωτάς εσύ αυτά σε είχα για έξυπνο.
- Γιατί το λες αυτό έγινε πολύς θόρυβος.
- Τι έδειξαν αυτά τα αποτελέσματα;
- Έδειξαν ότι το 1/3 των μελισσοτροφών έχει ανεβασμένη HMF.
- Όχι, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλες οι βανίλιες είχαν από μηδενική έως σχεδόν ανύπαρκτη HMF ενώ οι περισσότερες ζυμωτές είχαν ανεβασμένη HMF.
- Ναι αυτό έδειξαν.
- Ωραία πες μου πως ανεβαίνει η HMF στις μελισσοτροφές;
- Με την θερμότητα;
- Σωστά με την θερμότητα, και πως γίνεται οι βανίλιες που γίνονται με βρασμό, με θερμότητα να βγαίνουν με 0 ή με σχεδόν μηδενική HMF;
- Δεν γνωρίζω, αυτό εσύ να μου το πεις.
- Δεν γίνεται αυτό.
- Πες μου και εσύ όμως γιατί πολλές τροφές ζυμωτές που δεν γίνονται με βρασμό βρέθηκαν με ανεβασμένη HMF;
- Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό, όμως δεν ξέρω και τι μέθοδο ακολούθησε το εργαστήριο στις μετρήσεις που έκανε.
- Δηλαδή;
- Για να μετρήσουμε την HMF μιας μελισσοτροφής πρέπει να την ρευστοποιήσουμε με θερμότητα να γίνει σιρόπι αυτή και να την βάλουμε στο μηχάνημα.
Έτσι λέμε ότι μετά από τον τάδε χρόνο σε αυτή την θερμοκρασία βρήκαμε τόση HMF.
Αντιλαμβάνεσαι δηλαδή ότι αν έβαλαν ένα μαθητούδι να κάνει τις μετρήσεις και δεν είχε απόλυτη ακρίβεια ο χρόνος και η ένταση θέρμανσης της κάθε μελισσοτροφής η μέτρηση έδειξε άλλα ντ άλλα.
Για να έχουμε πάντως ασφαλή εικόνα πρέπει να υπάρχει υποσημείωση κάτω από τις μετρήσεις που να λέει ότι η μέτρηση έγινε με την τάδε μέθοδο και μετά από τόσο χρόνο θέρμανσης, πράγμα που δεν είδαμε στην γνωστή λίστα οπότε εγώ θεωρώ ότι δεν έχει καμία αξιοπιστία.

- Ωραία όλα αυτά, αλλά ας υποθέσουμε ότι η λίστα έχει αξιοπιστία πες μου τις επιπτώσεις που θα έχει μια τροφή με ανεβασμένη HMF στα μελίσσια μου.
- Τίποτα, καμία.
- Καμία;
- Βασίλη πρώτα πρώτα δεν υπάρχει ανώτατο όριο για την HMF, υπάρχουν κάποιες προτάσεις που λένε ότι αυτή πρέπει να είναι γύρω στο 20.
Όμως είναι προτάσεις, δεν έχουμε στοιχεία που να λένε ότι με HMF στο 20 οι μέλισσες ζουν σαράντα ημέρες, ενώ με HMF στο 30 οι μέλισσες ζουν τριανταεννέα ημέρες.
Εγώ σε ρωτάω τι επιπτώσεις θα έχεις αν οι μέλισσες σου ζήσουν μια ή δυο ημέρες λιγότερο;
- Δεν ξέρω.
- Αυτά είναι αστεία πράγματα, στο εξωτερικό δεν υφίστανται τέτοια θέματα, είναι ελληνικά παιχνίδια αυτά.
- Η θέση μου γύρω από αυτό το θέμα πάντως είναι το κράτος ή ο ΕΦΕΤ να κάνει τον έλεγχο ή τις μετρήσεις, να δώσει τα αποτελέσματα στην δημοσιότητα και να τιμωρήσει όπου βρεθεί ανεβασμένη HMF.
- Αφού δεν υπάρχει ανώτατο όριο στην HMF με τι γνώμονα θα βγάλει πόρισμα ο ΕΦΕΤ;
- Τότε γιατί όλη αυτή η φασαρία;
- Σου είπα να μην ασχολείσαι με αυτό.

Συνάδελφοι αυτή ήταν μια συζήτηση που είχα με επιστήμονα για το θέμα των μελισσοτροφών.
Εγώ για να πω την αλήθεια δεν ξέρω πως γίνονται οι μετρήσεις αυτές ούτε αν όντως ζεσταίνονται, ούτε πόση ώρα γίνεται αυτό μέχρι να βγει το αποτέλεσμα.
Είπα ότι θα είμαι ειλικρινής μαζί σας οπότε θεωρώ ότι αυτό άπτεται στις αρμοδιότητες των επιστημόνων να βγάλουν πόρισμα για το πόσο ασφαλές είναι οι μελισσοτροφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο και να μας ενημερώσουν.

Αν δεν γίνει έτσι, τότε ο κάθε αδαής μελισσοκόμος θα λέει το μακρύ του και το κοντό του και άκρη δεν θα βγάζουμε.

Μέχρι να υπάρξει μια κατάληξη λοιπόν εγώ θα συνεχίσω να χειρίζομαι τα μελίσσια μου σύμφωνα με την συμπεριφορά που δείχνουν αυτά.
Αν βάλω μια μελισσοτροφή, η οποία δεν τρίβει, την παίρνουν καλά οι μέλισσες, βλέπω ανάπτυξη και γόνο είμαι ευχαριστημένος.
Αν βάλω μελισσοτροφή, και μου πετρώσει, μου ξινίσει ή που οι μέλισσες δεν την τρώνε τότε αυτή δεν θα ξαναμπεί ΠΟΤΕ στα μελίσσια μου.

Αυτά είναι τα δικά μου κριτήρια όμως, σίγουρα δεν μπορώ ούτε θέλω να σας τα επιβάλω και σέβομαι κάθε αντίθετη αποψη γυρω απο το θεμα.Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...