Μία αρκούδα σκότωσε ηλικιωμένη κτηνοτρόφο αλλά… - MELISSOCOSMOS

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018

Μία αρκούδα σκότωσε ηλικιωμένη κτηνοτρόφο αλλά…


Μία κτηνοτρόφος είχε χάσει τη ζωή της από καφέ αρκούδα, ωστόσο το αίτημα αποζημίωσης των συγγενών απορρίφθηκε.
Μια 85χρονη κτηνοτρόφος έχασε τη ζωή της τον Μάιο του 2003 από το χτύπημα καφέ αρκούδας στο Μέτσοβο. Συγκεκριμένα η ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκε νεκρή 500 μέτρα μακριά από την καλύβα που έμενε με τον σύζυγό της και η ιατροδικαστική εξέταση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός της επήλθε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που προκλήθηκαν από πόδι αρκούδας.


Ο σύζυγος και τα δύο παιδιά της ηλικιωμένης γυναίκας προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας από το ελληνικό δημόσιο αποζημίωση ύψους 950.000 ευρώ για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν από τον θάνατό της, καθώς οι φορείς του Δημοσίου δεν είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του αγροτικού πληθυσμού.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο απέρριψαν την αίτησή τους ως αβάσιμη.
Το ίδιο έγινε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (απόφαση 2905/2017), αλλά εκεί απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους.
Οι δικαστές έκριναν ότι είχαν ληφθεί από τους φορείς του Δημοσίου όλα τα αναγκαία μέτρα σε εφαρμογή των Ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων, όπως είχαν ληφθεί αγροπεριβαλλοντικά μέτρα στις προστατευόμενες περιοχές τόσο για την επιβίωση της καφέ αρκούδας, όσο και του πληθυσμού που βρίσκεται κοντά στις προστατευόμενες περιοχές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης είχαν φυτευτεί 100.000 οπωροφόρα δένδρα για την εξεύρεση τροφής, διατέθηκαν 183 ηλεκτροφόρες περιφράξεις σε μελισσοκόμους και 200 ποιμενικοί σκύλοι σε κτηνοτρόφους.
Επίσης στις αποφάσεις των δικαστηρίων αναφέρεται ότι στην προανάκριση ο σύζυγος της ηλικιωμένης γυναίκας είχε καταθέσει ότι γυναίκα του είχε αντιληφθεί την παρουσία αρκούδας κοντά στο σπίτι τους και παρ΄ όλα αυτά απομακρύνθηκε μόνη της 500 μέτρα από την καλύβα τους, ενώ ποτέ δεν ζήτησαν να πάρουν δωρεάν ποιμενικό σκύλο.
Κατόπιν αυτών κρίθηκε ότι δεν υπήρχε αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της προβαλλόμενης παρανομίας των οργάνων του Δημοσίου για το θάνατο της 85χρονης, με αποτέλεσμα να μην συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αστικής ευθύνης του Δημοσίου.

ΠΗΓΗ
gazzetta.gr/Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...