Βόμβα μεγατόνων: Στο εξωτερικό καταπολεμούν βιολογικά την βαρρόα με κορδόνια εμποτισμένα σε παραφινέλαιο κατάλληλο για επαφή με τρόφιμα - MELISSOCOSMOS

Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2018

Βόμβα μεγατόνων: Στο εξωτερικό καταπολεμούν βιολογικά την βαρρόα με κορδόνια εμποτισμένα σε παραφινέλαιο κατάλληλο για επαφή με τρόφιμα

Λοιπόν η άγνοια είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της προόδου.
Και εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε μπόλικη από δαύτη.
Αυτόν τον καιρό ψάχνω σε συγγράμματα του εξωτερικού πληροφορίες για τις δραστικές ουσίες που καταπολεμούν την βαρρόα, προκειμένου να τις αναρτήσω στο Blog ώστε όλοι να ξέρουμε πως να τις διαχειριζόμαστε σωστά για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα και λιγότερες παρενέργειες.
Στην αναζήτηση μου αυτή, έπεσα πάνω σε πληροφορίες που έκαναν λόγο για καταπολέμηση με κορδόνια που είχαν εμβαπτιστεί σε Food-grade mineral oil και μπαίνουν πάνω στα πλαίσια των κυψελών.
Τι είναι αυτό το Food-grade mineral oil όμως;

Εγώ το μετέφραζα ως βρώσιμη παραφίνη όμως δεν ήμουν σίγουρος ότι όντως έτσι λέγεται και στο διαδίκτυο δεν έβρισκα περισσότερες λεπτομέρειες.
Ρώτησα από εδώ, ρώτησα από εκεί, άλλος μου έλεγε το ένα και άλλος μου έλεγε το άλλο.
Σήμερα ο Γιώργος Λυκογιάννης της Anel μου έλυσε το μυστήριο.
Το Food-grade mineral oil είναι "παραφινέλαιο κατάλληλο για επαφή με τρόφιμα". άχρωμο και άοσμο. χρησιμοποιείται και σε καλλυντικά και φάρμακα.
Τι κάνουν όμως στο εξωτερικό;
Αυτό το υλικό διαβάζω ότι μοιάζει σε υφή με το φυτικό λίπος, οπότε θέλει λιώσιμο.
Το ζεσταίνουν και το λιώνουν και μέσα ρίχνουν κορδόνια για να εμποτιστούν.
Κάθε κορδόνι έχει μήκος περίπου 1 μέτρο.
Αυτό το κόβουν στη μέση και το βάζουν πάνω στα πλαίσια.


Κάθε 30 ημέρες βγάζουν το παλιό και βάζουν καινούριο.
21 χρόνια τώρα το δοκιμάζουν ερευνητές και δεν μπορούν να αποφανθούν ακριβώς με ποιον τρόπο δρα ενάντια στην βαρρόα.
Αυτό που θεωρείται σίγουρο είναι ότι όντως δουλεύει και είναι και βιολογικό.
Οι μέλισσες αρχίζουν να κοματιάζουν τα κορδόνια για να τα πετάξουν έξω, έρχονται σε επαφή με αυτή την ουσία και η βαρρόα πεθαίνει.
Η βαρρόα δεν αποκτά ανθεκτικότητα.

Διαβάστε τα αποτελέσματα.

Conclusions

Four consecutive years of research with FGMO clearly indicate that untreated (control) colonies die within the same year.
onversely, colonies in the same group treated with FGMO have survived for four years.
No adverse effects by Pernreco's/DDrakeol, FGMO, have been observed on test colonies to queens, larvae or adult bee population during the past four years of testing.
Test results indicate that FGMO is an effective acaricide that can be utilized by small as well as commercial beekeepers for the treatment of honey bee mites in a cost effective manner.

Μετάφραση

Συμπέρασμα

Τέσσερα διαδοχικά έτη έρευνας με FGMO (Food-grade mineral oil)  δείχνουν σαφώς ότι στα μελίσσια μάρτυρες που δεν έγινε καμία εφαρμογή πέθαναν μέσα στο ίδιο έτος.
αντίθετα, μελίσσια της ίδιας ομάδας που έλαβαν θεραπεία με FGMO έχουν επιβιώσει για τέσσερα χρόνια.
Δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες από την FGMO, σε δοκιμαστικές αποικίες σε βασίλισσες, σε προνύμφες ή ενήλικους πληθυσμούς μελισσών κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών δοκιμών.
Τα αποτελέσματα των δοκιμών υποδεικνύουν ότι το FGMO είναι ένα αποτελεσματικό ακαρεοκτόνο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μικρούς και μεγάλους μελισσοκόμους για τη θεραπεία των ακάρεων στις μέλισσες με τρόπο οικονομικά αποδοτικό

Food-grade mineral oil
There is very little literature on the use of food-grade mineral oil (FGMO) for varroa control. However, some beekeepers like to use it either by fogging with thermal insect foggers or with cords. FGMO only affects phoretic mites (mites on bees) and it needs to be applied often to have any effect. Regarding the mode of action, some comments on the Internet point to the oil blocking the pores in the mite’s cuticle and preventing gas exchange, which affects breathing. The cuticle of the mite seems to make it more susceptible than bees. If this physical mode of action is correct, resistance is very unlikely. It is possible that the oil also stimulates bee grooming behaviour.

Να πω ότι το Food-grade mineral oil στο ebay πωλείται 78 ευρώ τα 5 γαλόνια τα 19 λίτρα δηλαδή.

Και τώρα εγώ ο φτωχός και ταπεινός μελισσοκόμος ρωτάω.
Στην Ελλάδα που ζούμε;
Πίσω τον ήλιο ζούμε;
Διαβάζω ότι γίνονται έρευνες και δοκιμές έξω, απο το 1997.
Πόσο έχει αυτό το κωλόλαδο να το φέρουμε να το δοκιμάσουμε;
Γιατί δεν μας ανοίγει κανένας τα μάτια;
Γιατί αυτή η απραξία;
Γιατί αυτή η απαξίωση των πάντων σε ετούτο το μπ0υρδέλ0;


Διαβάστε την έρευνα του Δρ. Pedro P. Rodriguez

Το θέμα του Food-grade mineral oil θεωρώντας ότι πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμαστεί αν καταπολεμά την βαρρόα ως βιολογικός τρόπος.
Πρέπει να προειδοποιήσω ότι...
Παιχνίδια συμφερόντων δεν θα επιτρέψω να παιχτούν.
Ορισμένοι ερευνητές (ο Θεός να τους κάνει) άρχισαν να διαδίδουν, ότι το αρμόδιο Υπουργείο των ΗΠΑ απεφάνθη ότι το Food-grade mineral oil δεν λειτουργεί κατά της Βαρρόα και ότι είναι επικίνδυνο στην χρήση του.
Θα τονίσω όμως ότι οι ΗΠΑ είναι η έδρα της Monsanto και πως μέχρι πρόσφατα ορκιζόντουσαν ότι τα νεονικοτινοειδή δεν κάνουν κακό στις μέλισσες.
Να ξέρετε ότι από τις δραστικές ουσίες κατά της βαρρόα σε παγκόσμιο επίπεδο γίνεται κατανοητό νομίζω ότι υπάρχουν ετήσια κέρδη δισεκατομμυρίων.
Θα αποτελούσε λοιπόν τουλάχιστον έκπληξη αν από τις ΗΠΑ έλεγαν ότι το φυσικό αυτό λαδάκι κάνει δουλειά κατά της βαρρόα.

Το λέω φυσικό γιατί ακόμα και το πετρέλαιο είναι ένα φυσικό προϊόν για όσους δεν γνωρίζουν.
Δεν θα επιτρέψω λοιπόν την δαιμονοποίηση του Food-grade mineral oil από την στιγμή που υπάρχει έρευνα που λέει ότι δουλεύει.
Δεν είναι λόγια του αέρα, εδώ έχουμε στοιχεία, έγιναν δοκιμές.
Η επικινδυνότητα που ισχυρίζεται το Υπουργείο των ΗΠΑ έχει να κάνει για την περίπτωση ανάφλεξης αν αυτό μπει σε μηχανήματα για να προκληθεί εξάχνωση.
Στην περίπτωση μας όμως η μέθοδος που έχει επικρατήσει είναι εμποτίζοντας βαμβακερά κορδόνια, ή χαρτόνια και βάζοντας αυτά πάνω στα πλαίσια.

Αν θέλετε να αμφισβητήσετε την μέθοδο, θα το κάνετε μόνο με ΕΡΕΥΝΑ που να αποκρούει την έρευνα του Δρ. Pedro P. Rodriguez.

To Food-grade mineral oil που είναι κατάλληλο για εφαρμογή στις μέλισσες το βρίσκουμε στο Amazon και κοστίζει 22$ το γαλόνι δηλαδή περίπου 18 ευρώ 3.8 λίτρα.Άρθρο του Δρ. Pedro P. Rodriguez 

Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για την καθυστέρηση στη δημοσίευση των λεπτομερειών της δουλειάς μου για το θέμα αυτό.
Υπήρχαν πολλές ερωτήσεις που ένιωθα ότι έπρεπε να απαντηθούν επειδή υποφέρω υπερθυρεοειδισμό όμως που προκαλεί έντονους πονοκεφάλους μετά από την κούραση των ματιών από γραφή και ανάγνωση γι αυτό μου πήρε καιρό.
Θεωρώ ότι τα ευρήματά μου είναι σημαντικά και πολύτιμα για τους μελισσοκόμους που ενδεχομένως επιθυμούν να τα εφαρμόσουν. Επίσης, τα ευρήματά μου μπορεί να είναι πολύτιμα για άλλους ερευνητές που ενδέχεται να επιθυμούν να εκτελέσουν σχετικές εργασίες για το θέμα αυτό.

Ιστορικό:
Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα αγρόκτημα, ξεκίνησα με τη δουλειά της κτηνοτροφίας από πολύ μικρό παιδί. Άρχισα να φροντίζω για άρρωστα ζώα και θυμάμαι ακόμα τις προειδοποιήσεις των γονέων μου ότι "χάνουμε" χρόνο και χρήμα για τα πειράματα σου, ειδικά για τη μητέρα μου που χρησιμοποίησε το καστορέλαιο για να θεραπεύσει τα ακάρεα των ποδιών στα κοτόπουλα και τα ακάρεα στα κουνέλια.
Η εμπειρία μου με το έλαιο συνέχισε όταν ως νέος κτηνίατρος χρησιμοποιούσα έλαιο για τη θεραπεία ακάρεων των αυτιών στις γάτες. Αργότερα στην καριέρα μου, το έλαιο έγινε μέρος της δουλειάς μου.
Παρατήρησα τα πρώτα ακάρεα Varroa το 1983 ενώ εργαζόμουν με μέλισσες στην Ισπανία. Από τότε γοητεύτηκα με την ικανότητα των μικρών πλασμάτων να επιτεθούν στις αποικίες μελισσών και τελικά να τις καταστρέψουν.
Την εποχή εκείνη, το Fulvex ήταν η νόμιμη χημική ουσία της επιλογής στην Ευρώπη για θεραπεία των ακάρεων μελισσών. Υποψιαζόμουν ότι τα ακάρεα τελικά θα αναπτύξουν αντίσταση στο Fulvex, καθώς συμβαίνει συχνότερα με χημικά που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο τους, κάτι που επιβεβαιώθηκε αργότερα από άλλους ερευνητές. (Faucon et al, 1955, Lodesani et al, 1955, Smodgen κ.ά., 1955).
Η πιθανή ανάγκη για έναν διαφορετικό παράγοντα για την αντιμετώπιση των ακάρεων μελισσών σε περίπτωση που τα ακάρεα αναπτύξουν αντίσταση, με οδήγησε να αναρωτηθώ αν το Food-grade mineral oil θα ήταν εξίσου αποτελεσματικό για τη θεραπεία των ακάρεων μελισσών. Ενώ σκέφτηκα για αυτή τη δυνατότητα, πολλά άλλα ερωτήματα προέκυψαν στο μυαλό μου. 
Θα επηρέαζε αυτό το παράγωγο πετρελαίου τις μέλισσες;
Επίσης βασανιζόμουν για τον τρόπο λειτουργίας, την ποσότητα και τη συχνότητα εφαρμογής του ελαίου.
Το έλαιο επηρεάζει τις προνύμφες των μελισσών ή την ικανότητα ωοτοκίας της βασίλισσας;
Θα μπορούσε το ελαιο να εφαρμοστεί όλο το χρόνο ή να περιοριστεί σε κάποιες εποχές;
Ποιος θα είναι ο μηχανισμός δράσης του;
Από την προηγούμενη εμπειρία μου, ήξερα ότι το έλαιο σκοτώνει τα ακάρεα.
Με ενδιέφερε η ιδέα να βρω την απάντηση σε αυτή την αινιγματική ερώτηση και άρχισα να ερευνώ τη βιβλιογραφία για την βιολογία, την ανατομία, τη φυσιολογία και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απάντηση που θα προέκυπτε από τα παρακάτω στοιχεία.
Το σώμα των ακάρεων είναι επίπεδο και έχει υψηλή αναλογία επιφάνειας όγκου (συντελεστής που χρησιμοποιείται επίσης από Ιταλούς ερευνητές των ακάρεων μελισσών όπως εκφράζεται σε πρόσφατη θέση στο Bee-L).
Ο διαφορικός λόγος μεγέθους σώματος μέλισσας / ακάρεως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσβάλει τα ακάρεα με έλαιο χωρίς να βλάψει τις μέλισσες.

Τα ακάρεα χρησιμοποιούν πόρους του σώματος τους για διάχυση οξυγόνου και για πρόσληψη υγρασίας (Gary et αϊ, 1989, Gary et αϊ 1991b, Pugh et αϊ 1992). Μια μελέτη με θηλυκά ακάρεα έδειξε ότι τα ακάρεα ελέγχουν το οξυγόνο μέσω προσαρμογής των συστατικών του αναπνευστικού τους συστήματος (Pugh, PJA, King, ΡΕ · Fordy MR Na: Experimental and Applied Acarology, Τόμος 15, Νο. 2, σελ. 123-139 , 1992).
Τα ακάρεα έχουν έναν σύντομο κύκλο ζωής (12 ημέρες για τα ακάρεα της τραχείας και 18 ημέρες για τα ακάρεα Varroa) και είναι πιο ευάλωτα στη θεραπεία κατά την εκτοπαρασιτική τους φάση.
Μετά από χρόνια διαδοχικών χαμένων αποικιών μελισσών από ακάρεα και τις οικονομικές επιπτώσεις που είχαν αυτά τα παράσιτα στη μελισσοκομία σε όλο τον κόσμο, ήταν προφανές ότι ήταν επιτακτική ανάγκη να βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία για τα παράσιτα. Συνειδητοποιώ ότι μετά από τη συνεχιζόμενη θεραπεία των αποικιών μου με ταινίες Apistan, τα ακάρεα συνέχισαν να πολλαπλασιάζονται και η υγεία και το μέγεθος της αποικίας των μελισσών μειώνονταν, ετσι διαπίστωσα ότι έπρεπε να εφαρμοστεί μια σθεναρή μορφή θεραπείας.
Την 1η Απριλίου 1996, έβαλα ταινίες Apistan (τρεις ανά αποικία) μεταξύ των πλαισίων.
Μετά από έξι εβδομάδες θεραπείας με Apistan, τέσσερις αποικίες είχαν χαθεί και τα ακάρεα συνέχισαν να πολλαπλασιάζονται σε όλες τις υπόλοιπες αποικίες. Με βάση τη γνώση μου για την επιτυχή αντιμετώπιση των ακάρεων στα κατοικίδια ζώα, η θεραπεία μεταβλήθηκε και το Apistan αντικαταστάθηκε με Food-grade mineral oil. Όλες οι ταινίες Apistan αφαιρέθηκαν ωστε για δυο εβδομάδες να επελθει ηρεμια προτού αρχίσει να χρησιμοποιείται το Food-grade mineral oil σε μια προσπάθεια να εξαλειφθεί η πιθανότητα διασταυρούμενης επίδρασης μεταξύ των δύο προϊόντων. Η διαδικασία με Food-grade mineral oil ξεκίνησε την 1η Ιουνίου 1996 σε είκοσι αποικίες ενώ πέντε αποικίες (τυχαία επιλεγμένες) χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες.

Λογική:
Το Food-grade mineral oil είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία ακάρεων σε κατοικίδια ζώα.
Το Food-grade mineral oil έχει εγκριθεί για χρήση σε μονάδες επεξεργασίας τροφίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή δεν είναι τοξικό και επειδή δεν μολύνει τα προϊόντα διατροφής. Ως εκ τούτου, αν είναι αποτελεσματικό έναντι των ακάρεων μελισσών, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των ακάρεων μελισσών κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους, σε αντίθεση με άλλα ακαρεοκτόνα που έχουν εποχιακούς περιορισμούς. Τα δύο είδη των ακάρεων μελισσών που υπάρχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες (Acarapis woodi και Varroa jacobsoni) τραχειακή ακαρίαση και βαρρόα περνούν ένα μέρος της διάρκειας ζωής τους επανω στις μέλισσες. Λόγω των συνθηκών της μελισσοκομίας, θεωρήθηκε ότι οι μέλισσες «θα μεταφέρουν» το Food-grade mineral oil με τα πόδια τους στο υπόλοιπο σώμα τους και σε άλλα μέρη της αποικίας εάν έλθουν σε επαφή με αυτό. Το Food-grade mineral oil δεν μολύνει το μέλι ή τα μελισσοκομικά προϊόντα και δεν είναι τοξικό για τις μέλισσες, υπό την προϋπόθεση ότι το έλαιο δεν εφαρμόζεται σε υπερβολικές ποσότητες (βλέπε περιγραφή των διαφορετικών μεθόδων εφαρμογής που χρησιμοποιούνται). Δώδεκα συνεχείς μήνες εργασίας με Food-grade mineral oil έχουν αποκαλύψει καταπληκτικά (θετικά) αποτελέσματα στη θεραπεία και τον έλεγχο των ακάρεων των μελισσών.

Μέθοδος:
A. Εργαστηριακές εργασίες:

Το Food-grade mineral oil εφαρμόστηκε απευθείας στα ακάρεα που παρατηρούνται στις μέλισσες. Η στενή παρατήρηση αποκάλυψε ότι τα ακάρεα έπεφταν από τις μέλισσες (ο χρόνος δεν μετρήθηκε).
Τα ζωντανά ακάρεα συλλέχθηκαν προσεκτικά από διάφορες αποικίες, και τοποθετήθηκαν σε ανοικτά γυάλινα βάζα. Ορισμένα ακάρεα υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με το έλαιο απευθείας στα βάζα, ενω άλλα απομακρύνθηκαν προσεκτικά και τοποθετήθηκαν σε γυάλινη επιφάνεια επικαλυμμένη με μεμβράνη ελαίου, ή σε περιτυλιγμένο σε φύλλα χαρτί επικαλυμμένο με μεμβράνη του ελαίου . Μερικά ακάρεα αφέθηκαν να παραμείνουν χωρίς θεραπεία στα γυάλινα βάζα, επιβιώνοντας για αρκετές ημέρες. Τα ακάρεα που εκτέθηκαν στο Food-grade mineral oil παρατηρήθηκαν σχεδόν αμέσως ακινητοποιημένα, εντούτοις, μερικά παρέμειναν δραστήρια.

B. Επιτόπια εργασία:
Αρκετές μέθοδοι εφαρμογής του Food-grade mineral oil έχουν δοκιμαστεί σε μια χρονική περίοδο 51 εβδομάδων, (1η Ιουνίου 1996 - 24 Μαΐου 1996).
Φύλλα κερωμένου χαρτιού ή στιπόχαρτου επικαλύφθηκαν με Food-grade mineral oil και τοποθετήθηκαν στις αποικίες.
Τα νεκρά ακάρεα συλλέχθηκαν και μετρήθηκαν. Οι αποδόσεις ποικίλουν μεταξύ δέκα σε μικρή αποικία έως 112 σε μεγάλη αποικία.
Λωρίδες κερωμένου χαρτιού (μήκους 10 ιντσών x 1 1/2 ίντσες πλάτος) επικαλύφθηκαν με μια μεμβράνη Food-grade mineral oil και τοποθετήθηκαν μεταξύ των πλαισίων στους εμβρυολαθάμους. Ο αριθμός των ταινιών κυμάνθηκε μεταξύ έξι και δέκα ανάλογα με το μέγεθος των αποικιών. Επικαλυμμένες λωρίδες χαρτιού αντικαταστάθηκαν κάθε δύο εβδομάδες.
Επίσης ένα σφαιρίδιο Food-grade mineral oil (μέχρι 2,5 cc) απλώθηκε επάνω στα πλαίσια.

Αξιολόγηση της θεραπείας:
Η επίδραση της θεραπείας με Food-grade mineral oil μετρήθηκε με μέτρηση των ακάρεων με αποκόλληση των κελιών των κηρηθρών.
Οι αποδόσεις ποικίλουν ανάλογα με τον βαθμό μόλυνσης, το μέγεθος των αποικιών και το μήκος της θεραπείας.
Η αρχική μέτρηση έδειξε ότι η μόλυνση ήταν πολύ υψηλή, βρέθηκαν περίπου 54 μολυσμένα κελιά ανά εκατό που ανοίγαμε.
Ο αριθμός των ακάρεων κυμαίνεται μεταξύ ενός έως τριών ανά κελί.
Ο αριθμός των ακάρεων ανά εκατό κελια μειώθηκε δραστικά σε ποσοστό από (54% σε μερικές αποικίες έως 4% σε άλλες), καθώς η επεξεργασία Food-grade mineral oil συνεχίστηκε.

Άλλοι τρόποι θεραπείας επιδιώχθηκαν για να καταστήσουν το κόστος της διαδικασίας αποτελεσματικό στις εμπορικές δραστηριότητες δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ποικίλες και στις ποσότητες Food-grade mineral oil που εφαρμόστηκαν.
Η πλέον επιτυχημένη μέθοδος προσδιορίστηκε να είναι όταν εφαρμόζεται έλαιο σε ένα συνεχές κορδόνι κατά μήκος της επιφάνειας των πλαισίων.
Αρχικά, η ποσότητα του Food-grade mineral oil μετρήθηκε και εφαρμόστηκε με ένα βαθμονομημένο οφθαλμικό σταγονόμετρο (διαθέσιμο σε οποιονδήποτε μελισσοκόμο), φτάνοντας σε 2.5 cc ελαίου ως μια ασφαλή ποσότητα (προτού οι μέλισσες εμποτιστούν με λάδι).
Το λάδι εφαρμόζεται σταθερά, κατά μήκος των κορυφαίων ράβδων αφήνοντας μια συνεχή γραμμή λαδιού.
Στην αρχή της λειτουργίας θεωρήθηκε ότι το λάδι έπρεπε να ψεκάζεται στα πλαίσια ή να απλώνεται με το χέρι.
Κατά τη διάρκεια των εφαρμογών διαπιστώθηκε ότι δεν είναι απαραίτητο να απλωθεί το έλαιο.
Έχω πλέον σχεδιάσει μια σανίδα (από βακελίτη) που μπλοκάρει τις μέλισσες στο εσωτερικό του θαλάμου ενώ εφαρμόζεται το λάδι. Η σανίδα είναι εφοδιασμένη με σχισμές που συμπίπτουν με τα πλαίσια και επιτρέπουν την εφαρμογή του λαδιού, ενώ απαλλάσσει τέλεια τις μέλισσες από το εσωτερικό για να αποφευχθεί η απευθείας επαφή με τις μέλισσες.

Παρατηρήσεις:
Μετά από 51 εβδομάδες με τη χρήση Food-grade mineral oil με διάφορους τρόπους, έγιναν οι ακόλουθες παρατηρήσεις:

Το Food-grade mineral oil μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για τον έλεγχο των ακάρεων των μελισσών με ποσότητες που κυμαίνονται από μία απλή επιφανεια που χαρτιου και μέχρι 2,5 cc που μπαίνει επάνω στα πλαίσια.
Η μέτρηση των ζωντανών ακάρεων ανά εκατό μολυσμένα με βαρρόα κελιά μειώθηκε δραστικά, και κυμάνθηκε από (54 έως 4) με κάθε εφαρμογή.

Και οι πέντε αποικίες που χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες και δεν τους έγινε θεραπεία πέθαναν.
(Οι δοκιμαστικές αποικίες κατανεμήθηκαν σε τρία σημεία σε απόσταση τουλάχιστον δέκα μιλίων και κάθε περιοχή είχε αποικίες ελέγχου).
Από τις είκοσι αποικίες που χρησιμοποιήθηκαν για θεραπεία με έλαιο: Ένας δόθηκε, δύο ήταν μικρά και πέθαναν εξαιτίας της κατάχρησης.
Δεκαεπτά αποικίες ακμάζουν και κάνουν πολύ μεγάλους πληθυσμούς. Δύο αποικίες έχουν δύο θαλάμους γόνου και οκτώ πλαίσια μελιού το καθένα. Δύο αποικίες έχουν δύο θαλάμους γόνου και έξι πλαίσια μελιού κάθε ένα.
Οι αποικίες μάρτυρες που δεν έγινε καθόλου θεραπεία εξαφανίστηκαν γρήγορα λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων: Οι παρασιτικές μέλισσες έγιναν αδύναμες και εγκατέλειψαν τις συνήθειες διατήρησης της αποικίας. Οι βασίλισσες σταμάτησαν να γεννούν και οι μέλισσες πέθαναν πολεμώντας την βαρρόα, ενώ παρατηρήθηκαν ασθένειες και έλλειψη φαγητού.
Nosema παρατηρήθηκε σε δύο από τις βαριά παρασιτοποιημένες αποικίες μάρτυρες.

Η χρησιμοποίηση φύλλων χαρτιού που εμβαπτίζονταν με λάδι και τοποθετήθηκε στις σανίδες πυθμένα εγκαταλείφθηκε αμέσως επειδή παρατηρήθηκε ότι αυτά καλύπτονταν με πρόπολη μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα του ελαίου.

Δείγματα των μελισσών εργατριών συλλέχθηκαν, διαχωρίστηκαν και εξετάστηκαν για τραχειακή ακαρίαση. Δεν εντοπίστηκαν τραχηλικά ακάρεα κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου.
Το Food-grade mineral oil εφαρμόστηκε συνεχώς κάθε δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, συμπεριλαμβανομένων των χειμερινών μηνών. Η χρήση Food-grade mineral oil δεν επηρέασε την ωοτοκία των βασιλισσών ούτε την υγεία των αναπτυσσόμενων νυμφών. Ενώ μπορεί να φαίνεται ότι οι εφαρμογές ελαίου πρέπει να γίνονται συχνότερα (κρίνοντας από την παρουσία ακάρεων μετά από 51 εβδομάδες θεραπείας) τα δεδομένα τείνουν να δείχνουν ότι συχνότερες εφαρμογές μπορεί να είναι απαγορευτικές. Αυτό παραμένει ως μία από τις ερωτήσεις μου που τελεί υπό μελέτη.

Συμπέρασμα:
Σε αντίθεση με τα χαρακτηριστικά άλλων ουσιών, Apistan ή μενθόλη (που χρησιμοποιούνται ως ακαρεοκτόνα), το Food-grade mineral oil φαίνεται να προσφέρει ένα προτιμητέο μέσο με βάση το κόστος ανά μονάδα, φυσικά χαρακτηριστικά (άοσμο, δεν αλλοιώνει, δεν μολύνει το μέλι ή τα άλλα προϊόντα μελισσών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλο το χρόνο) για χρήση ως ακαρεοκτόνο.

Δημοσιεύθηκε στο BEE-L στις Σάβ, 12 Ιουλ 1997

Από: Δρ Pedro P. Rodriguez

Μετάφραση Melissocosmos

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...