Μελισσοκοσμος: Ονομάζομαι Βασίλειος Ξεσφίγγης.
Από μικρός μαγεύτηκα από την μέλισσα.
Είμαι αυτοδημιούργητος μελισσοκόμος και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που αξιώθηκα να γνωρίσω την μελισσοκομία.
Γεννήθηκα στην Σταμνά Μεσολογγίου το 1976.
Δημιούργησα τον Melissocosmo στις 13/6/2010 για να βοηθήσει τους νέους μελισσοκόμους και την μελισσοκομία γενικότερα.
Αυτός ως ανεξάρτητο μέσο που είναι θα αναδεικνύει διάφορα μελισσοκομικά θέματα…
Πάντα αντικειμενικά και χωρίς σκοπιμότητες…
Ένα ενδιαφέρον βιντεάκι ψάρεψα στο Youtube συνάδελφοι και θέλω να το δούμε λίγο με προσοχή.
Επειδή είναι στα Γερμανικά θα σας περιγράψω λίγο τι βλέπουμε σε αυτό.
Καταρχήν ο Ελβετός συνάδελφος λέει ότι τρυγάει ένα αρρενοτόκο μελίσσι.
Εκεί όπως και σε πολλές χώρες του εξωτερικού χρησιμοποιούν κυψέλες τύπου Dadant και βαλβίδα διαφυγής του πληθυσμού.
Η χρησιμοποίηση μικρών πλαισίων μελιού στις Dadant κυψέλες έχει ως αποτέλεσμα αυτά να γεμίζουν πολύ καλά, ενώ τα μεγάλα πλαίσια στην γονοφωλιά διαθέτουν πολύ χώρο για γέννα με αποτέλεσμα την μεγάλη άνοδο του πληθυσμού.
Η βαλβίδα διαφυγής είναι το κίτρινο πλαστικό εξάρτημα που βλέπετε στο βίντεο, και μπαίνει μια με δυο ημέρες πριν τον τρύγο κάτω από το πάτωμα που έχουμε σκοπό να τρυγήσουμε.
Πρόκειται για ένα σπάνιο στιγμιότυπο!
Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς τις διαστάσεις του κολιμπρί (οικογένεια Trochilidae), σε σχέση με εκείνες της ευρωπαϊκής μέλισσας (Apis mellifera).
Η αλλεργία στα υμενόπτερα (μέλισσα και σφήκα) αποτελεί μια από τις σοβαρότερες μορφές αλλεργίας λόγω της δυνητικά θανατηφόρου έκβασής της. Η αλλεργία στα υμενόπτερα οφείλεται στο δηλητήριο των εντόμων αυτών, που απελευθερώνεται στο δέρμα του "θύματός" τους μετά από κάθε νυγμό (τσίμπημα). Αρχικά προκαλείται η ευαισθητοποίηση, δηλαδή η δημιουργία αντισωμάτων από τον οργανισμό εναντίον του δηλητηρίου. Την επόμενη φορά που θα συμβεί νυγμός, τα αντισώματα θα ενωθούν με το δηλητήριο και θα προκαλέσουν αλλεργία.
Συχνά την άνοιξη θα βρούμε μελίσσια με βασιλοκέλια. Μπορούμε λοιπόν να τα εκμετταλλευτούμε, φτιάχνοντας παραφυάδες 4-5 πλαισίων, μεγαλώνοντας το μελισσοκομείο μας.
Σε αυτό το βίντεο θα δείτε βήμα βήμα τους μελισσοκομικούς χειρισμούς για το πώς θα φτιάξετε αυτές τις παραφυάδες, ποιά πλαίσια πρέπει να επιλέξετε από το μητρικό μελίσσι, και πώς θα χαλάσετε τα υπόλοιπα κακοσχηματισμένα βασιλοκέλια.