Μελισσοκοσμος: Ονομάζομαι Βασίλειος Ξεσφίγγης.
Από μικρός μαγεύτηκα από την μέλισσα.
Είμαι αυτοδημιούργητος μελισσοκόμος και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που αξιώθηκα να γνωρίσω την μελισσοκομία.
Γεννήθηκα στην Σταμνά Μεσολογγίου το 1976.
Δημιούργησα τον Melissocosmo στις 13/6/2010 για να βοηθήσει τους νέους μελισσοκόμους και την μελισσοκομία γενικότερα.
Αυτός ως ανεξάρτητο μέσο που είναι θα αναδεικνύει διάφορα μελισσοκομικά θέματα…
Πάντα αντικειμενικά και χωρίς σκοπιμότητες…
Συνάδελφοι το Ηλιοτρόπιο ή αλλιώς το γνωστό σε όλους μας φυτό Ήλιος ανήκει στην οικογένεια Aster, και η λατινική του ονομασία είναι Helianthus anuus.
Το μεγάλο κεφάλι του λουλουδιού του είναι στην πραγματικότητα μια ταξιανθία, δηλαδή σύνθετα λουλούδια , που αποτελούνται από δύο είδη μικροσκοπικών πετάλων. Τα άνθη του δίσκου βρίσκονται στο κέντρο του λουλουδιού, και τα άνθη των ακτίνων φέρουν τον εξωτερικό δακτύλιο του, κάνοντας το φυτό να μοιάζει με τον Ήλιο από τον οποίο πήρε και το όνομα του.
Το ωραίο με αυτό το φυτό είναι ότι η κορφάδα του ακολουθεί την κίνηση του Ήλιου.
Ξεκινάει δηλαδή το πρωί και κοιτάζει προς την ανατολή και ακολουθώντας την πορεία του Ήλιου φτάνει το βράδυ να κοιτάζει προς την δύση, ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας στρίβει ξανά προς την ανατολή.
Όταν πια το κεφάλι του μεγαλώσει βαρύνει και δεν μπορεί να ακολουθήσει τον Ήλιο στέκεται ακίνητο συνήθως προς την ανατολή.
Σχόλιο MELISSOCOSMOU Το πείραμα είναι εύκολο και μπορεί ο κάθε δύσπιστος να το πραγματοποιήσει. Η παραπάνω φωτογραφία είναι από δικά μου μελίσσια, στο ίδιο κτήμα, την ίδια ημέρα και ώρα τον μήνα Ιούνιο. Στην ξύλινη παραφιναρισμένη κυψέλη οι μέλισσες υποφέρουν από την ζέστη, δεν δουλεύουν και κάνουν μούσι έξω από την κυψέλη, ενώ στην πλαστική κυψέλη δουλεύουν σαν να μην τρέχει τίποτα.
Η ANEL STANDARD - Ε Ε ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ πιστή στις αρχές της για έξυπνες και απλές μελισσοκομικές λύσεις, σας παρουσιάζει τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήγαγε και αφορά την αξιοπιστία της νέας κυψέλης ANEL (πλαστική).
Η έρευνα έχει να κάνει με την μόνωση που παρέχει η ΚΥΨΕΛΗ ANEL έναντι της ξύλινης σε συνθήκες ζέστης.
Kάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι αξίζει να ρισκάρουν και τη ζωή τους για αυτό: το παραισθησιογόνο μέλι του Νεπάλ! Είναι γλυκό, κολλώδες και μπορεί να σκοτώσει με πολύ περισσότερους τρόπους από ότι φαντάζεστε.
Είναι παράδοση των Νεπαλέζων να ανεβαίνουν στα βουνά (των Ιμαλαΐων) για το παραισθησιογόνο μέλι. Γκρεμοί εκατοντάδων μέτρων χάσκουν ακριβώς από κάτω τους, πατούν πάνω σε σκάλες από μπαμπού ενώ δέχονται επίθεση από τις μεγαλύτερες μέλισσες του κόσμου. Όπως αναφέρει το National Geographic, στο αφιέρωμα του με τίτλο «The Last Death-Defying Honey Hunter of Nepal», οι μέλισσες των Ιμαλαΐων παράγουν ένα κολλώδες, κοκκινωπό υγρό που είναι γνωστό ως «τρελό μέλι» (mad honey), το οποίο, χάρη στις παραισθησιογόνες ιδιότητές του, πωλείται στη μαύρη αγορά της Ασίας 60 – 80 δολάρια το μισό κιλό.