24 ώρες πρίν την σύγκρουση... - MELISSOCOSMOS

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019

24 ώρες πρίν την σύγκρουση...


Όταν παλεύουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια.

24 ώρες πριν την σύγκρουση των βουβαλιών είχαμε μια εξέλιξη που εγώ θα την χαρακτήριζα ως αρνητική.
Την ψήφιση του 852, όπου ουσιαστικά το κράτος τελειώνει τον ερασιτέχνη μελισσοκόμο.
Αν και διακρίνω μια προσπάθεια και από τις δυο πλευρές να ρίξουν τους τόνους πριν την μεγάλη αυριανή ΓΣ εγώ θέλω να πω δυο λόγια.
Μπορώ να το κάνω έξαλλου δεν ανήκω σε καμία πλευρά για να μου χρεωθεί ότι ανεβάζω τους τόνους, ένας απλός μελισσοκόμος είμαι
Γνωρίζω ότι εδώ και 10 χρόνια το Υπουργείο προσπαθούσε να περάσει τον νόμο αυτό αλλά δεν μπορούσε.

Δεν μπορούσε γιατί έβρισκε σθεναρή αντίσταση από τους μελισσοκόμους.
Τώρα που αντιλήφθηκε ότι έχουμε προβλήματα και δεν έχουμε κοινή γραμμή όμως πέρασε εν μια νυκτί τον νόμο.
Ο νόμος αυτός έχει δυο βασικά σκέλη.
Το ένα λέει στους μεγάλους μελισσοκόμους ότι στην λιανική μπορείτε να πουλάτε μόνο ως 1.200 κιλά μέλι τον χρόνο.
Δεν έχουμε εικόνα ακόμα τι θα γίνει με αυτούς που έχουν πάγκους και με όσους πωλούν στην λαϊκή.
Το υπόλοιπο ή θα το πετάξετε ή θα το δώσετε στον έμπορο, μας λέει το υπουργείο.
Και το δεύτερο σκέλος λέει ότι για να μπορεί να πουλήσει κάποιος πρέπει να έχει ένα στοιχειώδες συσκευαστήριο με πλακάκια, μπάνιο, νεροχύτη κτλ που να πληρεί τους κανόνες υγιεινής.
Στο δεύτερο σκέλος ουδείς μπορεί να φέρει αντίρρηση, όμως πρέπει να πούμε ότι αυτό θα σκοτώσει τους ερασιτέχνες μελισσοκόμους.
Όσοι γίναμε μελισσοκόμοι εκ του μηδενός γνωρίζουμε ότι μεγαλώναμε την μελισσοκομική μας επιχείρηση, αυξάνοντας τα μελίσσια τις πωλήσεις, και τα έσοδα σιγά σιγά.
Δεν νομίζω ότι κάποιος νέος μπορεί να μπει στο επάγγελμα και να φτιάξει από την αρχή μελισσοκομικό εργαστήρι που θα στοιχίσει αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Ο μεγάλος μελισσοκόμος μπορεί άνετα να το κάνει αυτό, ο μεσαίος δύσκολα μεν αλλά θα το κάνει, ενώ ο μικρός δεν μπορεί να το κάνει.
Γι αυτό είπα ότι ναι μεν δεν μπορούμε να αρνηθούμε το ορθό του πράγματος, αλλά κανένας νέος δεν μπορεί και να το τηρήσει.
Από εκεί που θα περίμενε κανείς από το κράτος να προσπαθήσει να πιάσει τις παράνομες Ελληνοποιήσεις, τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές και τα τόσα άλλα καυτά ζητήματα, βλέπουμε ότι ξαφνικά αποφασίζει να στραγγαλίσει τον μικρο μελισσοκόμο, και να περιορίσει σημαντικά και τον μεγάλο μελισσοκόμο λέγοντας του ότι μπορεί να πουλάει μόνο μέχρι 1.200 κιλά μέλι τον χρόνο.
Και την ώρα που όλα αυτά τα ωραία γίνονται νόμος του κράτους, βλέπω και πολλούς μελισσοκόμους και Συλλόγους ακόμα να συμφωνούν με όλα αυτά.

Ίσως όλα αυτά έχουν να κάνουν με την πολυφωνία που μαστίζει τον κλάδο τελευταία πάντως δεν βλέπω ότι τα μέτρα θα μας ωφελήσουν.
Και νομίζω ότι με δεδομένο ότι η ΟΜΣΕ επι πολλά χρόνια πολέμησε τα μέτρα αυτά επιφυλάσσομαι που το λέω αλλά η επίσκεψη στο Υπουργείο του Συνδέσμου στις 7/12, ίσως να ήταν η αιτία που άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, αφού στο Υπουργείο διαπίστωσαν ότι οι μελισσοκόμοι έχουν πλέον κατακερματισθεί.

Σε ότι αφορά τις αυριανές εξελίξεις.
Ακούγονται πολλά.
Και για επικοινωνίες μεταξύ των μεγάλων, και για συζητήσεις.
Εγώ κρατώ μικρο καλάθι πάντως.
Μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο δεν έχουν φτάσει επιστολές μεταμέλειας στην ΟΜΣΕ.
Το ενδεχόμενο στην ΓΣ του Σαββάτου, Ποντίκης και λοιποί 6 των εν λόγω Μελισσοκομικών Συλλόγων να ζητήσουν συγχώρεση και συγνώμη, το βρίσκω εκτός πραγματικότητας.
Το ενδεχόμενο ο Ντούρας και το ΔΣ να κάνουν γαργάρα όσα πέρασαν από τον Σύνδεσμο το προηγούμενο διάστημα το βρίσκω και αυτό να μην έχει πιθανότητες.

Εξωπραγματικό θεωρώ επίσης ότι μπορεί να λήξει όλο αυτό μόνο μέσα από τηλεφωνικές συζητήσεις, αφού την άλλη μέρα μπορεί και να μην ισχύουν τα συμφωνηθέντα.
Εγώ βλέπω τον Σύνδεσμο να τραβάει δικό του δρόμο, και ταυτόχρονα να κάνει ότι περνά από το χέρι του ώστε να φθαρεί η ΟΜΣΕ.
Το επικοινωνιακό παιχνίδι θα έχει δεσπόζουσα θέση σε όλη αυτή την ιστορία, αφού θα παίξει μεγάλο ρόλο στην μια πλευρά να αποδώσει την ευθύνη της όλης κατάστασης στην άλλη πλευρά.
Αυτός που θα χρεωθεί την διάσπαση πιθανότατα θα χάσει και το παιχνίδι με λίγα λόγια.
Ασφαλώς υπάρχουν και plan b, σχέδια για την επόμενη ημέρα από την διάσπαση εννοώ.
Αλλά αυτά δεν είναι δικά μου, δεν με αφορούν και δεν ασχολούμαι.

Πιστεύω ότι θα ήταν έντιμο να πω, ότι η γνώμη μου είναι πως πρέπει να χωρίσουν οι δρόμοι του Συνδέσμου και της ΟΜΣΕ.
Να χωρίσουν να υπάρξει τουλάχιστον ηρεμία, και βλέπουμε.
Γιατί έτσι όπως ήμαστε, δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα ούτε να δώσουμε την εικόνα του σοβαρού διαπραγματευτή σε κανέναν.
Το Σάββατο, δεν θα είμαι παρόν στην Λάρισα.
Γιατί δεν είμαι εκλέκτορας ώστε να μπορέσω να μπω στην αίθουσα, και δεν βλέπω σε τι θα ωφελούσε αν ήμουν απ έξω και έπινα καφέ.
Θα καλύψω τα συμβάντα όμως, αφού έχω πολλούς φίλους που θα είναι στην αίθουσα, και θα με ενημερώσουν άμεσα αν έχουμε εξελίξεις θετικές ή αρνητικές.

Οι πιθανότητες που δίνω μέχρι αυτή την ώρα είναι 90% υπέρ της διαγραφής 7 εκ των 9 Μελισσοκομικών Συλλόγων.
Αυτα και μιλαμε συντομα παλι.

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...