Μέλι στην Κάλυμνο με 92% γυρεόκοκκους θυμαριού... - MELISSOCOSMOS

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019

Μέλι στην Κάλυμνο με 92% γυρεόκοκκους θυμαριού...

Άρθρο του 2014

Φίλες και φίλοι όλα ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες όταν έλαβα ένα mail από έναν συνάδελφο που ζητούσε την διεύθυνση μου για να μου στείλει δείγμα του μελιού του και να το βάλει σε αγγελία στον MELISSOCOSMO.
Η απάντηση μου ήταν ότι δεν χρειάζεται να πάρω δείγμα ή χρήματα και ότι μπορώ να δημοσιεύσω την αγγελία.
Ο συνάδελφος τότε μου απάντησε ότι θέλει να μου στείλει και τα αποτελέσματα της εξέτασης του μελιού του να την δημοσιεύσω.
Αφού το θες έτσι λέω οκ πάρε την διεύθυνση μου.
Χτες λοιπόν παρέλαβα το πακετάκι του Αντώνη από την Κάλυμνο, δηλαδή ένα βαζάκι μέλι και σε έναν φάκελο τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Συνάδελφοι, είμαι κι εγώ μελισσοκόμος, και δοξάζω τον μεγαλοδύναμο που με αξίωσε να γνωρίσω την μέλισσα.
Η ιδιαίτερη πατρίδα μου είναι μέρος σχετικά πλούσιο σε μελάκια διαφόρων ειδών, αλλά από θυμάρι διαθέτει ελάχιστο.
Μερικά μόνο μελισσάκια αφήνω στην περιοχή μου για να βγάλω 10 έως 30 κιλά μέλι θυμαριού για το σπίτι μου επειδή μου αρέσει.
Προσέξτε, δεν παράγω μέλι θυμαριού εγώ αλλά είμαι πεπεισμένος ότι γευστικά αυτό το μέλι είναι το καλύτερο στον κόσμο!!!

Άνοιξα λοιπόν το μέλι του συναδέλφου, που φυσικά δεν αμφέβαλα καθόλου ότι θα είναι άριστο και ευωδίασε το σπίτι όπως κάποια καλοκαιρινά βράδια μας ερχονται αρώματα από νυχτολούλουδα για όσους γνωρίζουν.

Δοκίμασα το μελάκι αυτό, έκλεισα τα μάτια και απλά ταξίδεψα.

Στο νησί των σφουγγαράδων,σε ιστορία δεμένη με τους θαλασσινούς μύθους και τις περιπέτειες, με εξαιρετική φυσική ομορφιά, αλλά και γαστρονομική παράδοση, σε ένα μέρος στο νοτιοανατολικό Αιγαίο που ανήκει στα Δωδεκάνησα, αυτή είναι η Κάλυμνος.

Είναι φυσικό να έχω δοκιμάσει πολλά μέλια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που έχω ταξιδεύσει αλλά...
Θα ήμουν μικρόψυχος αν δεν παραδεχτώ την τελειότητα του μελιού που δοκίμασα χτες.
Ώρες μετά και η γεύση του υπάρχει στα χείλη μου, που τόσο πολύ μου θυμίζει το απέραντο βαθύ μπλε του Αιγαίου συνάδελφοι.

Αλλά ας δούμε και την ανάλυση τώρα...

Εδώ έχουμε 2 πίνακες με τις ενδεικτικές τιμές που πρέπει να έχουν τα μέλια σύμφωνα με την νομοθεσία.Και εδώ είναι τα αποτελέσματα για το μέλι του συναδέλφου.
Ο νόμος λέει λοιπόν, ότι υγρασία τα ανθόμελα πρέπει να έχουν κάτω από 20% και το συγκεκριμένο μέλι βρέθηκε να έχει 15.2
Αγωγιμότητα, δηλαδή η ευκολία που περνάει το ρεύμα μέσα από ένα μέλι στα ανθόμελα πρέπει να είναι μικρότερη από 0.60 και το συγκεκριμένο βρέθηκε να έχει 0.44
Διαστάση, δηλαδή πόσο πλούσιο είναι σε ένζυμα, ο νόμος λέει πως πρέπει να έχει τουλάχιστον 8 και το συγκεκριμένο βρέθηκε να έχει 14.9
ΗΜF μονάδα μέτρησης η οποία αν θερμανθεί το μέλι ανεβαίνει, ο νόμος λέει πως πρέπει να είναι κάτω απο 40 ενώ το συγκεκριμένο βρέθηκε να έχει μόλις 4.5
Γλυκόζη και φρουκτόζη νομίζω μπορείτε να τα δείτε και μόνοι σας, ενώ τέλος στο ψητό ο νόμος λέει οτι ένα μέλι για να θεωρηθεί ως θυμαρίσιο πρέπει να έχει τουλάχιστον 18% γυρεόκοκους θυμαριού και η αμέσως υπόλοιπη κατηγορία γυρεόκοκκων να είναι κάτω από 45%.


Το μέλι του Αντώνη έχει 92% γυρεόκοκους θυμαριού (δεν έχω συναντήσει ποτέ περισσότερους), μόλις 3% γυρεόκοκκους λυγαριάς 1% τριφύλλι και μικροποσότητες από λαδανιά σπαθόχορτο και διάφορα άλλα.

Φυσικά για γεύση και άρωμα ούτε λόγος, μου είναι δύσκολο να κάνω περιγραφή τέτοια και να αποδοθεί με λόγια αυτή η αίσθηση.

Επίσης δεν μπορώ να μην πω ότι αυτό το μέλι αν και ίσως είναι το καλύτερο του κόσμου σε γευση και άρωμα αλλά δεν είναι ΠΟΠ, μέχρι στιγμής τουλάχιστον και πιστεύω ότι αυτό οφείλεται σε κάποια συμφέροντα που δεν το επιτρέπουν.

Αρκεί να σας πω ότι καταβάλλονται προσπάθειες και με την σύμφωνη γνώμη της ΟΜΣΕ το όριο του 18% γυρεόκκοκων θυμαριού που λέει ο νόμος πως πρέπει να έχει ένα μέλι για να θεωρηθεί ως θυμαρίσιο να πέσει στα 3%.
Βγάλτε τα συμπεράσματα σας λοιπόν.

Νιώθω όμως την υποχρέωση να γράψω ότι η Ελλάδα έχει την ανάγκη να αποκτήσει ένα μέλι που να είναι η σημαία της, το σήμα κατατεθέν της...

Αν θέλει να σταθεί στο παγκόσμιο μελισσοκομικό σκηνικό πρέπει να το κάνει αυτό, και θα το κάνει νομίζω αλλά όχι αυτή η γενιά που οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή, αλλά η επόμενη που έπεται!!!

Τέλος ο συνάδελφος όπως μου είπε ασκεί μελισσοκομία που συνάδει με τους όρους της βιολογικής αν και δεν έχει την πιστοποίηση.
Εξέτασε όμως το μέλι του τόσο για υπολείμματα αντιβιοτικών όσο και χημικών και το αποτέλεσμα όπως θα δείτε στα δυο έντυπα πιο κάτω ήταν ΑΡΝΗΤΙΚΟ.
Ο Αντώνης από την Κάλυμνο πουλάει αυτό το βιολογικό μέλι, που εγώ τουλάχιστον δεν έχω ΠΟΤΕ γευτεί κάτι καλύτερο στα 18 ευρώ το κιλό.
Το τηλέφωνο του για παραγγελίες είναι 6945347898


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...