Κηροτήκτης Ατμού ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους τους μελισσοκόμους!!! video - MELISSOCOSMOS

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019

Κηροτήκτης Ατμού ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους τους μελισσοκόμους!!! video

Φίλες και φίλοι όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη που έχουν τα μελίσσια μας όταν αντικαθιστούμε συχνά τις παλιές μαύρες κηρήθρες με νέες.
Όπως ξέρετε όταν ένα μελίσσι χτίζει τις νέες του κηρήθρες αυτές έχουν σχεδόν λευκό χρώμα, (λευκό είναι το κερί που βγαίνει από τις κοιλιές των μελισσών).
Με τον καιρό όμως και την εργασία του σμήνους μαυρίζουν, είτε από το χρώμα των μελιών, είτε από την γέννα τις βασίλισσας κυρίως.
Πρέπει να ξέρετε ότι κάθε γενιά μελισσών που εκκολάπτεται στις κηρήθρες αφήνει και ένα λεπτό κουκούλι σε κάθε κελί.
Γενιά παρά γενιά λοιπόν ανάμεσα στα κουκούλια αλλά και στο ίδιο το κερί, δημιουργούνται εστίες μολύνσεως για τις μέλισσες, και πολλές φορές μένουν ακόμα και υπολείμματα από τα σκευάσματα που κάνουμε καταπολέμηση για την βαρρόα.


Γι αυτό ο μελισσοκόμος λένε οι ειδικοί δεν πρέπει να αφήνει στα μελίσσια του κεριά ηλικίας μεγαλύτερης των τεσσάρων χρόνων!
Και αν δεν πειστήκατε από αυτό το επιχείρημα έχω κι άλλο...
Όπως ανέφερα πιο πάνω κάθε γενιά μελισσών που εκκολάπτεται αφήνει το κουκούλι της σε κάθε κελί της κηρήθρας.
Έτσι χρόνο με τον χρόνο, και καθώς τα κουκούλια διαδέχονται το ένα το άλλο, τα κελιά των κηρηθρών μικραίνουν...
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα από αυτά τα μικρά κελιά να βγαίνουν και μικρόσωμες μέλισσες όμως.
Μικρόσωμες μέλισσες σημαίνει αδύναμες καχεκτικές και με εργαλεία συλλογής πιο μικρά του κανονικού (γούσα και καλαθάκια γύρης στα πόδια).

Και φυσικά αυτό μεταφράζεται τελικά ότι στις κυψέλες μας έρχονται μικρότερες ποσότητες προμηθειών απ ότι θα μπορούσαν να έρθουν σε φυσιολογικές συνθήκες!

Γι αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη ο μελισσοκόμος να αντικαθιστά τις παλιές μαύρες κηρήθρες.

Τα κεριά όμως κοστίζουν αρκετά θα έλεγα στον μελισσοκόμο.
Σκεφτείτε ότι για να αντικαταστήσεις 20 κεριά σε ένα διώροφο μελίσσι με τις σημερινές τιμές χρειάζεσαι 14 Ευρώ, και έτσι κάποιος που θέλει να αλλάξει κεριά πχ σε 100 μελίσσια έχει ένα αξιόλογο κοστολόγιο που τον δυσκολεύει να το αποφασίσει!

Και για αυτό το πρόβλημα στις μέρες μας υπάρχει λύση όμως ευτυχώς!

Η τεχνολογία δημιούργησε τους λεγόμενους κηροτήκτες, οι οποίοι λιώνουν τις κηρήθρες μας και μας δίνουν πίσω το όποιο κερί υπάρχει σε αυτές ώστε να το επαναχρησιμοποιήσουμε.

Υπάρχουν λοιπόν κηροτήκτες, ηλιακοί, ηλεκτρικοί, υγραερίου, ατμού, και ίσως και άλλοι ακόμα που δεν γνωρίζω!

Σήμερα θα σας μιλήσω για τον κηροτήκτη ατμού που εντόπισα στο ίντερνετ και ομολογώ ότι κέρδισε τις εντυπώσεις μου.

Πρόκειται βασικά για ένα στρογγυλό δοχείο σαν βαρέλι, που μέσα του βάζεις ολόκληρα τα πλαίσια χωρίς να χρειάζεται να κόψεις τα σύρματα των κηρηθρών.

Αυτό αποτελεί μεγάλη βοήθεια για την δουλειά μας, καθώς δεν σας κρύβω ότι το συρμάτωμα είναι αυτό που με κουράζει περισσότερο από κάθε άλλη εργασία στην μελισσοκομία!

Ο κηροτήκτης αυτός λοιπόν, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι της ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ λειτουργεί όπως είπα με ατμό και συνδέεται με το μπόιλερ του μαχαιριού απολέπισης της ίδιας εταιρείας.

Η χρήση του είναι πανεύκολη!!!

Βάζουμε τις κηρήθρες μέσα στον κηροτήκτη, κλείνουμε το καπάκι και στο επάνω μέρος προσαρμόζουμε το σπιράλ από το μπόιλερ.
Σε λίγο από το μποιλερ και μέσω του σπιράλ πέφτει υδρατμός πάνω στις κηρήθρες και αρχίζει να τις λιώνει.
Στο εσωτερικό υπάρχει φίλτρο που κρατάει τα μαύρα υπολείμματα των κηρηθρών και έτσι από την κάνουλα στο κάτω μέρος βγαίνει το καθαρό κερί που προορίζεται για εμάς.

Αυτό το κερί μπορείτε είτε να το πουλήσετε και να αγοράσετε νέες κηρήθρες, είτε να το πάτε σε ένα εργοστάσιο παραγωγής κηρηθρών και πληρώνοντας ένα μικρο τίμημα, περίπου 0.10 Ευρώ ανά φύλλο να σας πατήσουν τις δικές σας κηρήθρες από το δικό σας κερί.

Τέλος να πω πως όταν βγάλουμε τα πλαίσια από τον κηροτήκτη ατμού, τα ξεπλένουμε με λίγο νεράκι και είναι σαν καινούρια για να περαστούν νέα φύλα κηρήθρας και να γίνει η αντικατάσταση.
Εννοείται ότι στον κηροτήκτη ατμού μπορούμε να λιώσουμε πολύ εύκολα και τα απολεπίσματα μας!

Δείτε ένα πολύ σχετικό βίντεο με κηροτήκτη ατμού που βρήκα στο ίντερνετ.
Μπορείτε να δείτε τον συγκεκριμένο κηροτήκτη κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο πιο κάτω..

http://www.melissokomiki.com/index.php?route=product/product&path=33_73&product_id=41#.U8Fzsfl_vRp


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...