Σημαντική εξέλιξη: Η Μελισσοκομία στην νέα ΚΑΠ 2020-2022 - MELISSOCOSMOS

Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019

Σημαντική εξέλιξη: Η Μελισσοκομία στην νέα ΚΑΠ 2020-2022


Να ξέρετε ότι καταβάλω υπεράνθρωπες προσπάθειες κάθε άνοιξη, να περιποιηθώ τα λιοστάσια μου, να φροντίσω τα μελίσσια, και να κρατήσω και το Blog ενεργό.
Αν και οι γιατροί μου έχουν συστήσει ότι δεν πρέπει να κουράζομαι μετά από περιπέτεια υγείας, εγώ πάντα καταφέρνω το εντελώς αντίθετο και καμιά μέρα θα με μάθετε ότι κοιτάζω τα ραδίκια ανάποδα.
Θα σας δώσω σημαντικές ειδήσεις σήμερα.
Πριν προχωρήσω στο θέμα θα πω ότι αυτά που διαβάζετε δεν είναι θέσεις της ΟΜΣΕ.
Με τον πρόεδρο έχω να μιλήσω πριν από τους γάμους με τον Σύνδεσμο.
Ακόμα είμαι εκνευρισμένος με αυτό τον γάμο δεν θέλω να το κρύψω και δεν ξέρω και τι στάση θα τηρήσω.

Οι πιστοί μου φίλοι επίσης είναι εκνευρισμένοι, οπότε με την ΟΜΣΕ προς το παρόν δεν ξέρω καν αν είμαστε στο ίδιο στρατόπεδο γι αυτό μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση δεν θέλω επικοινωνίες.
Έχω τον τρόπο να μαθαίνω όμως, και έτσι σήμερα θα σας πω πολλά.
Ακούγεται λοιπόν ότι η Ε.Ε αποφάσισε να εντάξει και την μελισσοκομία στην νέα ΚΑΠ (κοινή αγροτική πολιτική) 2020-2022 και βλέπουμε.
Κάτι τέτοιο θα φέρει τα πάνω κάτω, νέα δεδομένα και καταστάσεις που προς το παρόν ουδείς γνωρίζει.
Οι Ευρωπαϊκές Μελισσοκομικές Ομοσπονδίες θορυβήθηκαν πολύ και αποφάσισαν συνάντηση στο Βουκουρέστι σε λίγες ημέρες.
Από την Ελλάδα φυσικά θα πάει ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ.

Επειδή είμαι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, γεννήθηκα και μεγάλωσα μέσα στα χωράφια, και έχω δει πολλές ΚΑΠ να εφαρμόζονται έως τώρα θα σας πω την γνώμη μου για το θέμα.
Καταρχήν ότι και αν αποφασίσουν οι ομοσπονδίες στο Βουκουρέστι δεν έχει σημαντική αξία για το διευθυντήριο των Βρυξελλών, πιστεύω ότι αν οι Βρυξέλλες αποφασίσουν κάτι θα το κάνουν και δεν θα λάβουν υπόψιν τους μελισσοκόμους που είναι ο ποιο αδύναμος κρίκος του Αγροτικού τομέα.
Συγκριτικά θα σας πω ότι η χώρα μας λαμβάνει κάθε χρόνο 1.2 δις ευρώ από την Ε.Ε και η μελισσοκομία από αυτό το ποσό λαμβάνει μόλις 3.6 εκατομμύρια.
Είμαστε πολύ λίγοι, πολύ μικρή συνιστώσα για να μας λάβουν υπόψιν με λίγα λόγια.
Η ένταξη της Μελισσοκομίας στην ΚΑΠ θα έχει σημαντικά οφέλη κυρίως για τους νέους αλλά μπορεί να υπάρχουν και παγίδες, και οπωσδήποτε δεν έχουμε εξοικειωθεί με αυτό το έργο και θα χάσουμε πολλές ευκαιρίες μέχρι να μάθουμε να παίζουμε μπάλα στο νέο γήπεδο.

Τι εννοώ.
Αν η μελισσοκομία μπει στην Νέα ΚΑΠ, πιθανόν θα μπορεί να ενεργοποιήσει δικαιώματα.
Τα δικαιώματα είναι επιδότηση που παίρνουν κάθε χρόνο οι αγρότες.
Επειδή είμαι Αγρότης θα σας δώσω παράδειγμα.
Κάθε χρόνο είμαι δικαιούχος επιδοτήσεων σε ένα ποσό μεταξύ 5 και 10χιλ ευρώ.
Για να πάρω αυτά τα χρήματα πρέπει να δικαιολογήσω κάποιες εργατοώρες, σε αγροτικές δραστηριότητες που βγάζει η Ε.Ε ανάλογα το ποσό που παίρνει ο κάθε αγρότης.
Ενώ όλοι οι άλλοι αγροτικοί κλάδοι μπορούν να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα, τις εργατοώρες που απαιτούνται για να πάρω τα χρήματα αυτά, η μελισσοκομία έως τώρα δεν μπορεί να το κάνει, δεν ενεργοποιεί δικαιώματα.
Ενώ εγώ χρειάζομαι πάρα πολύ χρόνο και ώρες στα μελίσσια μου η Ε.Ε δεν τις αναγνωρίζει, οπότε αναγκάζομαι να ενοικιάσω κτήματα, τόσα όσα επιβάλλεται για τα δικαιώματα που λαμβάνω.
Κάποιοι άλλοι έχουν ζώα, γιατί και αυτά ενεργοποιούν δικαιώματα, άλλοι κάνουν κηπευτικά, άλλοι είναι αλιείς, ανθοκόμοι κτλ.
Αν η μελισσοκομία μπει στην νέα ΚΑΠ λοιπόν θα αποκατασταθεί μια μεγάλη αδικία.
Όμως δεν είναι όλα ρόδινα.
Η μελισσοκομία έως τώρα δεν ήταν στις ΚΑΠ με αποτέλεσμα ελάχιστοι μελισσοκόμοι να δικαιούνται αγροτικά δικαιώματα.
Και αν μπει στην ΚΑΠ δηλαδή έχει αργήσει τόσο πολύ που πολύ φοβάμαι ότι είναι δώρο άδωρον.
Είναι δώρο άδωρο, επειδή οι αγρότες έχουν φροντίσει και έχουν κατοχυρώσει για τον εαυτό τους την μερίδα του λέοντος από τις αγροτικές επιδοτήσεις.
Τα ποσά που παίρνει η χώρα όπως είπα παραπάνω είναι συγκεκριμένα, αλλά και οι δικαιούχοι και αυτοί είναι συγκεκριμένοι.
Η γνωστή κομματοκρατία έχει κάνει το θαύμα της με αποτέλεσμα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 80% των αγροτικών επιδοτήσεων να το παίρνει μόλις το 20% των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
Έχουμε αγρότες που παίρνουν 100 και 200 χιλιάδες ευρώ δικαιώματα τον χρόνο, αλλά έχουμε και αγρότες που παίρνουν 300 ευρώ τον χρόνο.
Και το κακό είναι πως αυτό δεν αλλάζει και φρόντισαν τα κόμματα μας για αυτό.
Σήμερα εν έτη 2019, στην Ελλάδα ο αγρότης που την τριετία 2001-2002-2003 έπαιρνε ένα άλφα ποσό ως επιδότηση, πχ 20 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο δικαιούται να παίρνει αυτό το ποσό εσαεί.
Και ο νέος αγρότης που εκείνη την τριετία 2001-2002-2003 ήταν μόλις δέκα ετών παιδί και δεν έπαιρνε επιδότηση, δεν δικαιούται αγροτικά δικαιώματα εσαεί.
Απίστευτο κι όμως αληθινό.
Και δεν είναι μόνο αυτό.
Το 2007 μας ανακοίνωσαν ξαφνικά ότι στο εξής θα λαμβάνουμε  δικαιώματα που θα είναι ίσο με το μέσο όρο της τριετίας 2001-2002-2003.
Όσοι είχαν πρόσβαση σε αυτή την πληροφορία κυρίως κομματόσκυλα όπως καταλαβαίνετε φρόντισαν να αγοράσουν δικαιώματα και άδειες εκείνη την τριετία ώστε να εκτοξευτεί το ποσό που θα δικαιούνται εις το διηνεκές.

Σήμερα λοιπόν ακόμα και αν η μελισσοκομία μπει στην νέα ΚΑΠ, ουσιαστικά οι μελισσοκόμοι δεν θα δικαιούνται δικαιώματα καθώς δεν έπαιρναν τίποτα την τριετία που ήταν η βάση των ενισχύσεων 2001-2002-2003.
ΕΚΤΟΣ και το υπογραμμίζω αυτό, εκτός και αν γίνει κάνα θαύμα και αλλάξει ο νόμος και πάρουν νέα τριετία ως βάση των ενισχύσεων, πχ αυτή του 2018-2019-2020.
Αυτό εγώ δεν το γνωρίζω το μυρίζομαι όμως επειδή από το 2018 μας έβαλαν να κάνουμε δήλωση διαχείμασης.
Φαντάζομαι ότι κάποιο λόγο είχαν που το έκαναν αυτό, είναι αρκετά πιθανό να δούμε τελικά από το 2020 όσοι έχουν κάνει αιτήσεις διαχείμασης τα προηγούμενα χρόνια να κερδίσουν κάτι σε μορφή επιδοτήσεως.
Αυτά όμως μόνο οι πολιτικοί τα ξέρουν και όσοι είναι χωμένοι για τα καλά μέσα στην πολιτική.

Υπάρχει και ένα άλλο θέμα όμως.
Αν η Μελισσοκομία μπει στην νέα ΚΑΠ πιθανόν θα δικαιούται δικαιώματα, αλλά δεν θα δικαιούται προγράμματα.
Δηλαδή αντικατάσταση κυψελών, ενίσχυση για μετακινήσεις, κέντρα μελισσοκομίας, κονδύλια για έρευνα κτλ.
Ξέρω ότι ο Ντούρας θα παει στο Βουκουρέστι και θα ζητήσει αν μας βάλουν στην ΚΑΠ να μην μας κόψουν τα προγράμματα.
Εκ των πραγμάτων αυτό δεν μπορεί να γίνει όμως γιατί θα αντιδράσουν οι αγρότες, οι οποίοι είναι δικαιούχοι δικαιωμάτων αλλά δεν έχουν άλλα προγράμματα.
Τα σχέδια βελτίωσης για μηχανήματα και εγκαταστάσεις ασφαλώς θα εξακολουθήσουν να ισχύουν, αφού αυτά τα δικαιούνται και οι αγρότες.

Έτσι λοιπόν αποκλείω η Ε.Ε να μας πει ότι σας βάζω στην ΚΑΠ και σας δίνω και έξτρα τα προγράμματα καθώς οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν ανισότητες.
Τις ανισότητες τις δημιουργούμε εμείς στην Ελλάδα με το πελατειακό κράτος που έχουμε, και δεν φταίει η Ε.Ε.

Πολύ φοβάμαι, ότι το κοστούμι που μας ράβουν με την νέα ΚΑΠ οι δικοί μας ούτε το γνωρίζουν, ούτε μπορεί να κάνουν τίποτα για να μας κάτσει ποιο εύκολα.
Το μόνο που ελπίζω είναι ότι επειδή σε παγκόσμιο επίπεδο μειώνονται οι μέλισσες, μήπως μας στάξουν καμιά επιδοτησούλα για να μπορούμε να παραμείνουμε στο επάγγελμα τα επόμενα χρόνια.
Το ότι το ελπίζω όμως δεν σημαίνει ότι είναι και έτσι...

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...