Ενδιαφέρον για το νέο τριετές πρόγραμμα μελισσοκομίας 2020-22 - MELISSOCOSMOS

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019

Ενδιαφέρον για το νέο τριετές πρόγραμμα μελισσοκομίας 2020-22


Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του νέου τριετούς προγράμματος 2020-2022, ειδικά μετά τους γάμους ΟΜΣΕ και Συνδέσμου.
Έχει ενδιαφέρον καθώς η λυπητερή πρόκειται να είναι σαφώς χειρότερη σε σχέση με την προηγούμενη του 2017-2019, και οι μελισσοκόμοι ενδέχεται ότι θα δουν στους λογαριασμούς τους λιγότερα χρήματα το επόμενο διάστημα αφού φλερτάρουν με μια μείωση που μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 50%.
Ας δούμε τι δεδομένα έχουμε λοιπόν.
Η Ε.Ε κάθε χρόνο στέλνει στα κράτη μέλη ένα τσεκ το οποίο προορίζεται για την μελισσοκομία των κρατών.

Το τσεκ είναι ανάλογο των κυψελών που κατέχει το κάθε κράτος.
Μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα ήταν πρωταθλητής στον τομέα αυτό αφού δήλωνε ότι κατέχει 1.3 σχεδόν εκατομμύρια κυψέλες.
Με τόσες κυψέλες το ποσό ήταν αρκετά σεβαστό, και αυτή ήταν η βασική αιτία που σφαχτήκαμε μεταξύ μας, και για να γίνω κατανοητός θα πω ότι η ΟΜΣΕ εισηγούνταν κάθε φορά στο Υπουργείο για το πως πρέπει να μοιράζεται η εν λόγω πίτα.
Για να ακριβολογώ για τα κονδύλια αυτά η πολιτική της ΟΜΣΕ τα προηγούμενα χρόνια ήταν το συντριπτικό ποσοστό να πηγαίνει στους μελισσοκόμους, ως επιδότηση μετακινήσεων και για αντικατάσταση κυψελών.
Μεγάλα ποσά πήγαιναν στα κέντρα μελισσοκομίας, και το μικρότερο ποσοστό το έπαιρνε η έρευνα με μερίδιο αν δεν κάνω λάθος 0.9%.
Εκεί ήταν που επαναστάτησαν οι ερευνητές και δημιούργησαν τα γνωστά προβλήματα με τον Σύνδεσμο και κάποιους Συλλόγους τα οποία τα ξέρετε και είναι περιττό να αναφέρω.
Ωστόσο η ιστορία και η οικονομία πολλές φορές είναι αμείλικτοι παράγοντες, και θα το διαπιστώσουμε αυτό για τα καλά την επομένη τριετία.
Γιατί όσο καιρό εμείς τσακωνόμασταν έσκασε ένα μεγάλο θέμα που δεν μπορέσαμε να το διαχειριστούμε, ίσως γιατί δεν ήμασταν ενωμένοι.
Το υπουργείο θέσπισε για την Ελληνική μελισσοκομία την λεγόμενη δήλωση διαχείμασης.
Αυτή την δήλωση πρέπει να την κάνουν κάθε χρόνο οι μελισσοκόμοι, και βάση αυτής υπολογίζεται πλέον ο αριθμός κυψελών που κατέχει η χώρα, ενώ μέχρι πριν 3 χρόνια ο αριθμός υπολογιζόταν με βάση τα μελισσοκομικά βιβλιάρια των μελισσοκόμων.
Αρχικά η ΟΜΣΕ είπε ότι το μέτρο αυτό θα μπορέσει να το αποκρούσει, αλλά δεν μπόρεσε.
Οι κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμοι είχαν κάθε λόγο να κάνουν την δήλωση διαχείμασης και την κάνουν καθώς είναι δικαιούχοι των επιδοτήσεων αυτών.
Οι ετεροεπαγγελματίες όμως δεν είναι δικαιούχοι των επιδοτήσεων και δεν είχαν κανέναν λόγο να πάνε να κάνουν την δήλωση.
Αυτοί θα ήθελαν να εμφανίζονται ότι δεν κατέχουν καν μελίσσια, ώστε να γλιτώσουν και την εφορία, νομίζω είναι αυτονόητο αυτό.
Και κάπως έτσι η χώρα έφτασε να δηλώνει κοντά 700.000 μελίσσια, από τα 1.3 εκατομμύρια μελίσσια που δήλωνε πριν από αυτό το μέτρο.

Οφείλω να πω ότι ο Ντούρας είδε τον κίνδυνο αρκετά γρήγορα και εισηγήθηκε στο Υπουργείο να υπάρξει πρόνοια ώστε όποιος μελισσοκόμος δεν υποβάλει δήλωση διαχείμασης να μην μπορεί να πουλάει μέλι.
Φυσικά, η πρόταση του Ντούρα σήκωσε θύελλα αντιδράσεων και οι πρώην του Συνδέσμου τότε τον γλεντήσανε κανονικά και επι μήνες και η πρόταση δεν πέρασε.

Και ερχόμαστε στο σήμερα.
Πλέον τα κονδύλια για την μελισσοκομία που θα λαμβάνει η χώρα από το 2020 θα είναι μικρότερα κατά 45% αν το Υπουργείο στείλει στην Ε.Ε τα νούμερα των δηλώσεων διαχείμασης.
Πράγμα που θα μεταφραστεί σε απώλεια κατά 45% των ποσών που έπαιρναν κάθε χρόνο οι μελισσοκόμοι για πετρέλαια και αντικατάσταση κυψελών.
Και δεν είναι μόνο αυτό.

Είπαμε ότι όλος ο καυγάς των προηγούμενων χρόνων έγινε για το μαλλί των ερευνητών.
Πλέον οι ερευνητές μετά τον γάμο της ΟΜΣΕ με τον Σύνδεσμο έκαναν μια μεγάλη νίκη.
Οι του Συνδέσμου αναμένεται ότι θα εισηγηθούν να παει στην έρευνα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα.
Αυτό το κομμάτι θα αφαιρεθεί από τις τσέπες των μελισσοκόμων.
Με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται δηλαδή, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τεράστια μείωση των ποσών που θα παίρνουμε ως ενίσχυση από εδώ και πέρα, σε σχέση με ότι παίρναμε ως σήμερα.


Ο Melissocosmos έγκαιρα σας προειδοποιεί για αυτό που έρχεται βάζοντας το θέμα στην σωστή του διάσταση ώστε να μην σας πουλάει φούμαρα κανείς.
Τολμώ να προβλέψω αλλά και να προειδοποιήσω πάντως ότι η όποια μείωση των ποσών των ενισχύσεων των μελισσοκόμων, σε τόσο δύσκολες εποχές θα επιφέρει θύελλες και τσακωμούς ασύλληπτων διαστάσεων.

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...