Στο ΥΠΑΑΤ η ΟΜΣΕ για το αίσχος του 852 - MELISSOCOSMOS

Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019

Στο ΥΠΑΑΤ η ΟΜΣΕ για το αίσχος του 852


Σύμφωνα με πληροφορίες που ακούγονται και δεν αμφισβητούνται στο Υπουργείο πήγε πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ Βασίλης Ντούρας και μίλησε με τον αρμόδιο υπουργό για το φλέγον ζήτημα του νόμου 852/2004.
Μαζί του ήταν και ο κύριος Τάσος Ποντίκης πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ιωαννίνων, ίσως για να μπαίνει στο κλίμα σιγά σιγά και να μαθαίνει.
Το προηγούμενο διάστημα σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε η είδηση ότι ο νόμος 852 προβλέπει οι Έλληνες μελισσοκόμοι να έχουν δικαίωμα να πωλούν έως 1.200 κιλά μέλι μόνο, και όλοι ερασιτέχνες και επαγγελματίες να έχουν άρτιες εγκαταστάσεις με πλακάκια και μπάνιο.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι κανένας νέος δεν θα μπορεί να μπει στο επάγγελμα υπό αυτές τις προϋποθέσεις, και ασφαλώς και κανένας παλιός μελισσοκόμος δεν θα μπορεί να επιβιώσει με τόσο μικρές πωλήσεις.Ο πρόεδρος Ντούρας λοιπόν είπε στον Υπουργό ότι με τον 852 καταστρέφετε την Ελληνική μελισσοκομία, με τον Υπουργό να απαντά ούτε λίγο ούτε πολύ ότι τα πράγματα κάποτε έπρεπε να μπουν σε μια σειρά.
Τότε ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ προειδοποίησε τον Υπουργό ότι η μελισσοκομία δεν πρέπει μεταφράζεται απαραίτητα σε μέλι, αφού η κυρία υπηρεσία που προσφέρει στον άνθρωπο είναι η επικονίαση.
Αν δεν θέλετε είπε ο Βασίλης Ντούρας να δείτε την Ελλάδα να ξεμένει από μέλισσες και οι αγρότες να έχουν πρόβλημα επικονίασης τότε αποσύρετε τώρα τον 852.
Και πάλι ο Υπουργός δεν έδειξε να αλλάζει άποψη, οπότε και ο πρόεδρος του είπε ότι τότε δεν μου μένει άλλος τρόπος από το να σας καταγγέλλω συνέχεια και έτσι να εισπράξετε το πολιτικό κόστος εν όψη και των εκλογών, αλλά και αναγκαστικά να σας σύρω στα δικαστήρια τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Ευρωπαϊκά, και ο Τάσος Ποντίκης συμφώνησε με τον πρόεδρο.
Τότε ο Υπουργός μαλάκωσε λίγο έδειξε να το ξανασκέφτεται και είπε ότι εντάξει να το ξαναδούμε το θέμα.

Όμως κανείς δεν πρέπει να επαναπαύεται με αυτό.
Η πολίτικη ηγεσία μπορεί να πιέζεται τώρα εν όψη και των εκλογών που έρχονται, όμως υπάρχει περίπτωση να μείνει ανεφάρμοστος ο νόμος μέχρι να περάσουν οι εκλογές και μετά να εφαρμοστεί.
Σε ότι αφορά την ΟΜΣΕ, ότι είπε ο πρόεδρος τα εννοούσε, όμως υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα, μου έλεγαν κύκλοι που ξέρουν.
Τα ταμεία της ΟΜΣΕ είναι σχεδόν άδεια.
Για να κινηθεί δικαστικά η ΟΜΣΕ σε Ελλάδα και Ε.Ε χρειάζεται ένα ποσό 2-4 χιλιάδων ευρώ και δεν τα έχει.
Τα προηγούμενα χρόνια οι κόντρες και οι έριδες μείωσαν την εμπιστοσύνη των μελισσοκόμων προς το συνδικαλιστικό τους όργανο, οι εγγραφές στο ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ έπεσαν κατακόρυφα και τώρα σχεδόν αυτό καταγράφει ζημιές.
Επιπλέον η ΟΜΣΕ ξόδεψε πολλά χρήματα σε δικηγόρους με τις γνωστές δικαστικές διαμάχες με τον Σύνδεσμο το προηγούμενο διάστημα με αποτέλεσμα τώρα που χρειάζεται χρήματα να μην έχει.
Αυτό που λέω δεν μας τιμάει καθόλου ως κλάδο, αλλά είναι η πραγματικότητα και κάποιος πρέπει να τα πει να γνωρίζει ο κόσμος.

Ίσως οι μελισσοκόμοι πρέπει να στηρίξουν άμεσα την ομοσπονδία για να μπορέσει και αυτή να δράσει όπως πρέπει.
Οι Μελισσοκομικοί Σύλλογοι που τυχόν δεν έχουν πληρώσει τις εισφορές τους στην ομοσπονδία πρέπει να σπεύσουν να το κάνουν, αλλά και να προτρέψουν τα μέλη τους να γίνουν συνδρομητές στο ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ για να μπουν χρήματα στα ταμεία.
Σε ότι με αφορά δεν θα μείνω αμέτοχος.
Θα φτιάξω ειδική φόρμα εδώ στο Blog ώστε όποιος αναγνώστης θέλει να μπορεί να γίνει συνδρομητής του περιοδικού.
Η συνδρομή είναι μόλις 25 ευρώ τον χρόνο και το περιοδικό θα έρχεται στο σπίτι σας με όλα τα έξοδα πληρωμένα.

Κάντε κλίκ στον παρακάτω σύνδεσμο για να γίνεται συνδρομητές.

http://www.omse.gr/ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ 

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...