ΣΧΚ - Ινομυαλγία: Ζώντας με τον πόνο... - MELISSOCOSMOS

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019

ΣΧΚ - Ινομυαλγία: Ζώντας με τον πόνο...


Φίλες και φίλοι πάνε χρόνια που έγραψα ένα άρθρο για το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης.

Το έγραψα για τους λίγους (τυχερούς) που υποφέρουν από αυτό και ψάχνουν μια αχτίδα σωτηρίας, μια πληροφορία που θα τους δώσει ελπίδα, μετά από μια άσχημη κατάσταση και ένα βάρος ασήκωτο που τους έλαχε να φορτωθούν.
Σήμερα γράφω το δεύτερο μέρος!!!
Το κάνω γιατί πολλοί συνάνθρωποι επικοινωνούν διαρκώς μαζί μου να ρωτήσουν σχετικά, να μάθουν τον τρόπο να το παλεύουν...
Έτυχε να έχω ένα Blog που το διαβάζουν αρκετοί, και έτσι νιώθω ότι έχω χρέος να γράψω και γι αυτό το θέμα αφού μου έλαχε το λαχείο να το γνωρίζω από πρώτο χέρι.

Σε όσους πάσχουν από αυτόν τον εφιάλτη έχω να δώσω την διαβεβαίωση ότι νικιέται, γιατί ξέρω πολύ καλά ότι βασικά αυτό ψάχνετε να μάθετε.
Όχι μόνο νικιέται μα ο ασθενής μπορεί να γίνει πάλι όπως ήταν πριν δυνατός, γερός, έχοντας όλες του τις δυνάμεις, και τις αισθήσεις του ακέραιες!
Τον ονομάζω εφιάλτη καθώς τέτοιος είναι.
Θα έλεγα πως ούτε στον εχθρό του κάποιος δεν θα έπρεπε να τον δώσει ως ευχή να τύχει τέτοιο λαχείο.
Ωστόσο ο άνθρωπος που είναι δυνατός, μπορεί να τον νικήσει κυριολεκτικά.

Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως, ας δούμε πως έχει το πράγμα και πως βλέπει το πρόβλημα κάποιος που το πέρασε...

Το ΣΧΚ (σύνδρομο χρόνιας κόπωσης) χτυπάει άτομα ιδιαιτέρως δραστήρια, που καταβάλουν υπέρ σωματική και πνευματική προσπάθεια για να πετύχουν τους στόχους τους, κυρίως σε ότι αφορά την εργασία τους!
Προσβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό (καλλιτέχνες, ηθοποιούς, δημοσιογράφους,) μαθητές, άτομα που έχασαν αγαπημένα του πρόσωπα, γενικά ανθρώπους που όπως είπα καταβάλουν εκτός της σωματικής και πνευματική προσπάθεια, με λίγα λόγια αυτούς που στρεσάρουν τον οργανισμό τους,ή άτομα που στρεσάρονται για κάποιον λόγο.
Ανάλογα την οξύτητα που παρουσιάζεται σε κάποιον του δίνεται και ο ανάλογος προσδιορισμός.
Αν δηλαδή χτυπήσει κάποιον ηθοποιό ή καλλιτέχνη, επειδή το φαινόμενο είναι αρκετά συχνό, κυρίως στο εξωτερικό το ονομάζουν ως Burn out και θεωρείται η ευκολότερη περίπτωση.
Το ίδιο συμβαίνει σε άτομα που πέρασαν μεγάλη λύπη λόγω απώλειας αγαπημένου προσώπου.

Αν χτυπήσει έναν μαθητή, ή κάποιον που εργάζεται σκληρά και του μειώσει τις δυνάμεις αρκετά εκτός των άλλων, τότε το ονομάζουν Σύνδρομο χρόνιας Κόπωσης.
Ενώ αν του αφήσει πόνους στις αρθρώσεις και στους μυς, τότε συνήθως το λένε ινομυαλγία...
Το πακέτο είναι ποιο βαρύ για ένα άτομο που έχει και τα δυο συμπτώματα, και πόνους και κόπωση, και πυρετούς και επιπλοκές άλλες.
Όλα αυτά μαζί επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και την διαύγεια πνεύματος του ασθενή.
Πρόκειται όμως ακριβώς για το ίδιο πράγμα, μην έχετε αμφιβολίες και μην τα μπερδεύεται τόσο ώστε να μην ξέρετε τι έχετε.
Στην ουσία είναι μια αόρατη νόσος που δεν ανιχνεύεται με εξετάσεις, και που της γίνεται διάγνωση αφού δεν βρήκαν τίποτα στον ασθενή, με την μέθοδο του αποκλεισμού άλλων παθήσεων.

Αφού ο ασθενής μπει στον κόπο να κάνει χίλιες δυο εξετάσεις για όλων των ειδών τις ασθένειες κάποια στιγμή εξαντλείται και οικονομικά, αλλά και ψυχικά, και κάπου εκεί αρχίζει και ο φόβος για την ζωή του πολλές φορές.
Σκεφτείτε τώρα, αν κάποιος το έπαθε λόγο στρες, και αρχίσει να βάζει και διάφορα στο μυαλό του περί ασθενειών και νόσων πόσο χειροτερεύει η κατάσταση του!
Κυριολεκτικά μέσα σε λίγες μέρες ο ασθενής πολλές φορές μετά βίας στέκεται όρθιος ή κάνει κάποια βήματα νιώθοντας αδυναμία και υπερβολική κόπωση χωρίς λόγο...

Αυτό συμβαίνει γιατί το έντονο στρες επηρεάζει το έντερο του ασθενούς, και καθώς όλη η δύναμη του ανθρώπου αντλείται από το έντερο αυτό δυσλειτουργεί δεν απορροφά επαρκώς όλα τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, το ανοσοποιητικό καταρρέει και έχει σαν συνέπεια να κάνει τον ασθενή να νιώθει εξαντλημένος.

Η νόσος επηρεάζει την όραση, την ακοή, και την σωματική δύναμη του ασθενή, ενώ αυτός συνήθως κάνει και πυρετό έως 37.5 και φέρει και πρησμένους λεμφαδένες...
Οι μυες αρχίζουν να αποκτούν ένα είδος δυσκαμψίας και πονούν, κυρίως στις αρθρώσεις αλλά και αλλού.
Γόνατα, αγκώνες, πλάτες, μηροί, αυχένας, καρποί, γάμπες, και πολλά ακόμα μέλη πονούν αφόρητα.
Ο πόνος είναι διαρκείας, ελαττώνεται μόνο κατά τον ύπνο όταν το άτομο καταφέρνει να κοιμηθεί.
Είναι σαν πόνοι από ηλεκτρικό ρεύμα, και χειροτερεύουν είτε με το κρύο είτε με την ζέστη.
Τις περισσότερες φορές με την ζέστη μαλακώνουν, τα ζεστά μπάνια ή η ηλιοθεραπεία βοηθούν στους πόνους.

Καμιά φορά η λάθος εκτίμηση των γιατρών χειροτερεύει κατά πολύ την κατάσταση του ασθενούς!!!

Άλλα συμπτώματα είναι η αϋπνία, ή ο ύπνος που δεν είναι βαθύς και δεν σε ξεκουράζει.
Ο ασθενής νιώθει σαν να μην κοιμάται ή σαν να κοιμάται ελαφρά και σφιγμένος με αποτέλεσμα το πρωί να νιώθει κουρασμένος.
Για τον λόγω αυτό οι καφέδες πρέπει να φύγουν από την ζωή του, ή αν μείνουν αυτοί απαραίτητα να είναι χωρίς καφεΐνη.
Όπως είπα το έντερο δυσλειτουργεί και παίζει σπουδαίο ρόλο στην ασθένεια, θέλει πολύ καιρό μέχρι να στρώσει και την κατάλληλη αγωγή.

Πάμε τώρα να δούμε τι μπορεί να κάνει κάποιος για να ξεπεράσει το πρόβλημα και να αρχίσει η ανάταση!
Κατ αρχήν ο άνθρωπος αυτός πρέπει να μαζέψει τα όποια κομμάτια ψυχικής δύναμης του έχουν απομείνει ώστε να αντεπιτεθεί στην ασθένεια.
Όσο περισσότερη ψυχική δύναμη διαθέτετε, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσετε να νικάτε.
Και επειδή ξέρω ότι ψάχνετε να βρείτε πόσο καιρό διαρκεί αυτή η περίοδος θα σας πω ότι, από την στιγμή που θα αρχίσετε την αντεπίθεση χρειάζονται τουλάχιστον 6 μήνες μέχρι να είσαστε αρκετά καλά, και ίσως χρόνια μέχρι να ξεφορτωθείτε εντελώς το πρόβλημα.

Ένα θέμα που παίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία της υγείας σας είναι και ο περίγυρος σας.

Οι άνθρωποι που είναι κοντά σας ή γύρω σας, σας αμφισβητούν!

Δεν πιστεύουν ότι είστε άρρωστος και θεωρούν ότι όλα είναι στη φαντασία σας, και το χειρότερο είναι ότι και πολλοί γιατροί αυτό πιστεύουν...άσχετα αν εσείς υποφέρετε και νιώθετε πιο άρρωστος από ποτέ.
Το γεγονός ότι όλες οι εξετάσεις σας βγαίνουν καθαρές, κάνουν τον οποιονδήποτε να μην πιστεύει ότι είστε άρρωστοι, οπότε νιώθετε απόλυτη μοναξιά, απογοήτευση και ίσως κατάθλιψη...
Επιπλέον προσέξτε πολύ και για επιτήδειους που ίσως εμφανιστούν και αρχίσουν να σας λένε για θεραπείες που μοναδικό σκοπό έχουν να σας αρμέξουν, οικονομικά...

Δεν είναι λίγοι αυτοί, μεταξύ των οποίων και γιατροί που είναι αδίστακτοι στο να σας πουλήσουν αδρά την δήθεν υγεία σας...

Ξεκινήστε την ανάταση σας χτυπώντας ένα προς ένα τα συμπτώματα που σας παρουσίασε η νόσος.
Αρχίστε με πολυβιταμίνες, οι οποίες θα τονώσουν τον οργανισμό σας, θα σας δώσουν την δυνατότητα να σταθείτε όρθιοι και να κάνετε τις δουλειές σας έστω και δύσκολα στην αρχή.
Θα πρέπει να γνωρίζετε πως στο εξωτερικό το Α και το Ω στη θεραπεία της νόσου είναι οι βιταμίνες.
Προσωπικά στάθηκα τυχερός καθώς έχω συγγενείς στο εξωτερικό που με βοήθησαν με πληροφορίες και βιταμίνες αποκλειστικά για την ασθένεια που υπάρχουν εκεί.
Μην σταματήσετε τις πολυβιταμίνες καθόλου έστω κι αν πιστέψετε ότι δεν σας βοηθούν.

Όπως είπα και πιο πάνω, λόγο του στρες το έντερο σας δεν λειτουργεί σωστά, και ο οργανισμός σας είτε δεν παίρνει, είτε αποβάλει κάποιες πολύτιμες ουσίες, όπως πχ το Μαγνήσιο αλλά και άλλες γι αυτό νιώθετε τους αφόρητους πόνους και την κόπωση.
Χρειάζεστε πολυβιταμίνες που να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία και να είναι αναβράζουσες ώστε το εντερό σας να τις αποροφάει άμεσα.
Το να τρώτε φρούτα και λαχανικά καλά είναι όμως αυτά δεν έχουν όλων των ειδών τις βιταμίνες που χρειάζεστε γι αυτό και να μην τις θέλετε δεν πρέπει να τις αποφύγετε.
Πρέπει να τονίσω ότι οι βιταμίνες δεν παθαίνουν, δεν έχουν θερμίδες, το μόνο που κάνουν είναι να βοηθούν το ανοσοποιητικό.

Για να αποκαταστήσετε την όραση σας πάρτε Ω3 και θα δείτε βελτίωση μέσα σε λίγες μέρες, ενώ μην αφήσετε στιγμή και το έντερο χωρίς κάποια θεραπεία.
Ένα άριστο και φτηνό σκεύασμα για την περίπτωση του εντέρου είναι το malox, το ibutin ή οτιδήποτε άλλο σας ταιριάξει καλύτερα.
Παίρνοντας βιταμίνες και ρυθμίζοντας την καλή λειτουργία του εντέρου σας σύντομα θα βρείτε ξανά τις δυνάμεις σας.

Αν σας παρουσιάζει ρινίτιδες κτλ επισκεφτείτε αλλεργιολόγο ο οποίος μπορεί να σας δώσει αποσυμφορητικά.
Για την ανακούφιση των πόνων τα panadol extra θα σας ανακουφίσουν, όπως και στην περίπτωση των πονοκεφάλων.

(Οι πονοκέφαλοι πολύ πιθανόν να προέρχονται από ρινίτιδες...)

Ο έχων αυτό το λαχείο δεν πρέπει στιγμή να επαναπαυθεί και να το αμελήσει γιατί πολύ εύκολα μπορεί να τον πάρει ξανά από κάτω.

Αν σας προκαλεί υψηλή πίεση, τότε το πιο πιθανό είναι, αυτό να συμβαίνει λόγο του ότι αποβάλετε ασβέστιο και μαγνήσιο στα ούρα.
Ρυθμίζεται εύκολα με επίσκεψη σε ουρολόγο όπου θα δει αν αποβάλλονται στα ούρα αυτές οι ουσίες και θα σας το ρυθμίσει αυτός μάλλον με Hygroton για να διασπώνται καλύτερα.

Αν σας κάνει αϋπνίες ζητήστε βοήθεια στο γιατρό σας, και θα το ρυθμίσετε και αυτό.

Γενικά το πρόβλημα δεν είναι ένα θέμα που άπτεται στις αρμοδιότητες ενός μόνο γιατρού, αλλά χρειάζεται να πηγαίνετε σε διάφορους γιατρούς ανάλογα με τα συμπτώματα που σας παρουσιάζονται.
Με το που αρχίσετε να βλέπετε βελτίωση θα πρέπει να ξέρετε ότι είστε στο σωστό δρόμο, και καλό είναι να το βλέπετε ως μια διαρκή πάλη την οποία αρχίζετε να κερδίζετε...

Χτυπήστε το πρόβλημα μέχρι να το νικήσετε οριστικά!!!

Με το χρόνο κάποια φάρμακα δεν θα χρειάζεται να τα παίρνετε ή θα τα χρειάζεστε μόνο όταν είναι σε έξαρση το πρόβλημα πχ όταν περνάτε κάποια ίωση...
Μόνο οι βιταμίνες πρέπει να παραμείνουν ανελλιπώς!!!

Ταξιδάκια αναψυχής, διακοπές, και ασχολίες με πράγματα που σας ευχαριστούν βοηθάνε πολύ στο να ξεχάσετε το πρόβλημα, οπότε αυτό είναι και το ζητούμενο.
Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι δεν θα σας συμβεί τίποτα κακό, να μάθετε να ζείτε, να κρύβετε και να αγνοείτε το πρόβλημα μέχρι αυτό να φύγει τελείως.

Πριν χρόνια ρώτησα μια πάρα πολύ καλή γιατρό.
- Γιατρέ πιστεύεις ότι κάποτε θα το νικήσω και θα γίνω καλά;
- Πιστεύω ότι θα μάθεις να ζεις με αυτό...
Η γιατρός είχε και δίκιο και άδικο.
Γιατί ναι μεν έμαθα να ζω με αυτό, αλλά όταν έμαθα να ζώ με αυτό τότε έγινα καλά.

Σήμερα μπορώ να πω ότι είμαι τελείως καλά.
Μερικές δύσκολες ημέρες κάπου κάπου μου θυμίζουν την ύπαρξη του με κάποια πονάκια, αλλά είναι τελείως αθώα και ούτε τα σκέφτομαι καθόλου.
Έχω πάρει πολλές βιταμίνες όλα αυτά τα χρόνια.
Και τώρα βλέπω εγώ που από μικρός ήμουν κρυογάτσουλο, που αρρώσταινα με το παραμικρό πλέον έχω φτάσει να μην αρρωσταίνω καθόλου, ούτε καν τον χειμώνα.
Υποπτεύομαι ότι αυτό είναι έργο των βιταμινών.Το βίντεο αυτό δημιουργήθηκε για να χρησιμοποιηθεί από την Δρ Χριστίνα Μιχαηλίδου στο 26ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας της Αθήνας 11/2016

ΥΓ
8 χρόνια τώρα έχουν επικοινωνήσει μαζί μου για το θέμα άνθρωποι από όλο τον κόσμο.
Θέλω να πω κάτι σημαντικό που καλό είναι να το λάβουν υπόψιν και οι γιατροί και οι ασθενείς.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι από όλον τον κόσμο, και εγώ μαζί ως ασθενής διαπιστώνω ότι έχουμε κάτι κοινό.
Δεν επιθυμούμε φαρμακευτική αγωγή για να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα.
Πρέπει να παραδεχτώ όμως ότι δεν γνωρίζω καμία αρρώστια που να θεραπεύεται χωρίς φάρμακα.
Και πως τείνω να πιστέψω ότι η ίδια η αρρώστια σου δημιουργεί τις ψευδαισθήσεις αυτές ότι δεν έχεις ανάγκη τα φάρμακα.

Για οτιδήποτε άλλο χρειάζεστε και μπορώ να σας βοηθήσω γράψτε μου στο melissocosmos@yahoo.gr και θα σας απαντήσω...

Καλή δύναμη και καλή ανάρρωση να έχετε!!!

Βασίλης Ξεσφίγγης

MELISSOCOSMOS

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...