Εκτροφή Στρουθοκαμήλων πληροφορίες και video - MELISSOCOSMOS

Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2019

Εκτροφή Στρουθοκαμήλων πληροφορίες και videoΤου Κώστα Σιαμέλη

Αφού πέρασε κάποια χρόνια “διόρθωσης”, η εκτροφή των στρουθοκαμήλων στην Ελλάδα -από το 2005 έχουν απομείνει περίπου οι μισές φάρμες- σταθεροποιήθηκε και οι εναπομείναντες παραγωγοί ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία.
Οι φάρμες στις Σέρρες, το Κιλκίς και την Κοζάνη μετά βίας καταφέρνουν να καλύπτουν τη ζήτηση, αφού τον τελευταίο καιρό τη νοστιμιά του κρέατος της στρουθοκαμήλου ανακάλυψαν και οι κάτοικοι της πρωτεύουσας.

“Το κρέας πωλείται είτε ως φρέσκο είτε ως επεξεργασμένο σε λουκάνικα, σαλάμι και μπιφτέκια. Τα ζώα τα σφάζουμε σε μικρή ηλικία, 15 μηνών, γιατί τότε το κρέας τους είναι περισσότερο νόστιμο”, είπε στη “Μ” ο εκτροφέας από την περιοχή των Σερρών Γιάννης Αχλατλής και πρόσθεσε ότι “στην αγορά προωθούμε μονάχα το καλύτερο και πιο άπαχο κρέας του πουλιού.
Σφάζουμε ζωντανά που ζυγίζουν 100 περίπου κιλά και παίρνουμε από αυτά μονάχα 20-25 κιλά κρέας”.
Μία μέση φάρμα στρουθοκαμήλων έχει περίπου 200 ζώα, τα οποία αναπαράγει συνεχώς.

Στην αγορά διακινούνται πολύ μεγαλύτερες ποσότητες, καθώς το κρέας πωλείται στα σούπερ μάρκετ και ως κατεψυγμένο εισαγωγής.

ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟΤΕΡΟ
Αυτό, σύμφωνα με τους παραγωγούς, ζημιώνει τη φήμη του, αφού το φρέσκο είναι ασυγκρίτως νοστιμότερο και πιο θρεπτικό από το κατεψυγμένο.
Οι παραγωγοί συνιστούν στον καταναλωτή να επιλέγει προσεκτικά σε ποιο εστιατόριο θα δοκιμάσει κρέας στρουθοκαμήλου, μια και πολλά δεν προμηθεύονται φρέσκο αλλά κατεψυγμένο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οργανωμένες φάρμες στρουθοκαμήλων λειτουργούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Τσεχία και η Ουγγαρία, αφού το κρέας τους έχει “κερδίσει” εκατομμύρια κατοίκους της Γηραιάς Ηπείρου.
Μέχρι στιγμής, η ελληνική παραγωγή καλύπτει μονάχα την εγχώρια αγορά αν και στο πρόσφατο παρελθόν έγιναν κάποιες απόπειρες εξαγωγών, κυρίως προς την Ιταλία.

ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
“Το κρέας του στρουθοκαμήλου είναι εντελώς άπαχο και πλούσιο σε βιταμίνες, σίδηρο, ιχνοστοιχεία και ασβέστιο.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι γιατροί το συστήνουν για κατανάλωση στις εγκυμονούσες και σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα”, εξηγεί ο κ. Αχλατλής.

Οι τιμές χονδρικής πώλησης είναι 14-16 ευρώ το κιλό, ενώ στη λιανική κυμαίνονται μεταξύ 23-25 ευρώ.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
Οι παραγωγοί παίρνουν από την στρουθοκάμηλο όχι μόνο το κρέας αλλά και το δέρμα, τα φτερά και τα αβγά της.
Τα φτερά της χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια σαν ξεσκονηστήρια για ευαίσθητες επιφάνειες, για μοκέτες και στρώματα.
Επίσης, χρησιμοποιούνται και σαν αξεσουάρ καπέλων, ρούχων αλλά και σαν διακοσμητικά. Το δέρμα της στρουθοκαμήλου επεξεργάζεται για υποδήματα, πορτοφόλια, τσάντες και δερμάτινα ρούχα. Έχει πενταπλάσια αντοχή από το δέρμα της αγελάδας.

Το κέλυφος των αβγών -εκτός από τα πολύ θρεπτικά συστατικά του- χρησιμοποιούνταν κατά την αρχαιότητα από τους Αιγυπτίους, τους Ασσυρίους και τους Έλληνες ως ποτήρι.

Στις μέρες μας, από άγονα αβγά αφαιρείται ο κρόκος με τη βοήθεια μιας σύριγγας και στη συνέχεια βάφονται και πωλούνται σαν διακοσμητικά αντικείμενα.

http://www.makthes.gr

Δείτε το videoΣτηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...