Έλατο ή Καστανιά; - MELISSOCOSMOS

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019

Έλατο ή Καστανιά;


Βασίλη σου γράφω με αφορμή την δημοσίευση http://www.melissocosmos.com/2016/05/11-5-16.html και τα σχόλια μέχρι τις 12-05-16 .

Στην περιοχή του Πηλίου δείχνουν πολύ καλά σημάδια οι καστανιές, παρά τις αρχικές ανησυχίες μου λόγω έλλειψης βροχών και ηπίου χειμώνα.
Έχουν πολλά στάχια (ταξιανθίες) διαφορετικών περιόδων και εξακολουθεί να αναπτύσσεται ο βλαστός και να βγάζει νέα στάχια.
Έτσι θεωρώ ότι θα έχει μεγάλη διάρκεια η ανθοφορία της καστανιάς και ότι θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε γιατί και δίνει μέλι και δυναμώνει τα μελίσσια.
Νομίζω ότι αξίζει να περάσουν τα μελίσσια από αυτή την ανθοφορία και μετά να κυνηγήσουν το έλατο.

Έχω την εντύπωση ότι θα έχουμε χρόνο μετά τις καστανιές να μαζέψουμε μέλι ελάτης και αν δεν προλάβουμε τουλάχιστον θα έχουμε ανανεώσει τα μελίσσια μας.
Υπολογίζω ότι οι καστανιές θα ξεκινήσουν σύντομα και μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα πρέπει να έχουμε ανεβάσει τα μελίσσια μας σε αυτές.
Η μόνη ανησυχία μου είναι ο λίβας που αν δεν έρθει από 21-05-16 έως 03-06-16 ή από 13-06-16 έως 16-06-16 δεν θα μας χαλάσει ιδιαίτερα γιατί η μελλοντική πιθανή ημερομηνία, με τα δικά μου δεδομένα, θα είναι στο τελείωμα του Ιουνίου.
Έτσι θα έχουν προλάβει να δουλέψουν έναν ολόκληρο μήνα στην καστανιά.

Σου στέλνω χθεσινές φωτογραφίες από την ποιο προχωρημένη καστανιά που είδα.


ΠΛΟΥΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΦΥΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΑΞΙΑΝΘΙΩΝ


ΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΝΘΗ


ΒΛΑΣΤΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΙ ΝΕΕΣ ΤΑΞΙΑΝΘΙΕΣ ΕΝΩ ΟΙ ΑΡΧΙΚΕΣ ΤΑΞΙΑΝΘΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΤΟΙΜΕΣ ΝΑ ΑΝΘΙΣΟΥΝ

Με εκτίμηση, Μίμης

Σχόλιο MELISSOCOSMOU
Μίμη, επειδή φέτος δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας, σε ότι με αφορά θα ανεβάσω μόνο τα μισά μου μελίσσια στον έλατο.
Εγώ όμως αντι για καστανιά, τα υπόλοιπα μελίσσια θα τα πάω σε μια περιοχή που σε λίγες ημέρες ξεκινάει η Αριά με το μελίτωμα της, και στο καπάκι η λυγαριά με το θυμάρι.
Και στα έλατα και στην δεύτερη περιοχή θα υπάρχουν ζυγαριές, ώστε αν μια από τις δυο δεν τραβάει να φύγουν έγκαιρα από εκεί τα μελίσσια.
Η δεύτερη περιοχή επειδή είναι χαμηλά, έχει το πλεονέκτημα του καλού καιρού, δηλαδή δεν έχει βροχές να σταματάνε την μελιτοέκκριση, και υπάρχουν σαφώς καλύτερες συνθήκες.
Οπότε επικροτώ το σκεπτικό σου με την διαφορά ότι σου προτείνω το κοπάδι να το σπάσεις στα δυο, μισό στην καστανιά και μισό στα έλατα.

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...