Κτηνωδία στα Άγραφα: Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα είναι έγκλημα κατά της ιστορίας και της ιερότητας του τόπου - MELISSOCOSMOS

Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019

Κτηνωδία στα Άγραφα: Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα είναι έγκλημα κατά της ιστορίας και της ιερότητας του τόπου


Δ. Χαριτόπουλος

Θα ξεκοιλιάσουν απάτητες κορφές. Θα καταστρέψουν παρθένα δάση από έλατα για ν' ανοίξουν δρόμους, να περάσουν καλώδια, να αποκλείσουν με συρματοπλέγματα μεγάλα τμήματα μιας μητρικής κοιτίδας του ελληνισμού.

Το ελληνικό κράτος έχει σωστά αναθέσει στο ΚΑΣ την προστασία των αρχαιοτήτων. Ουδείς τολμάει να χτίσει, να μπαζώσει, να επέμβει ακόμα και στην υποψία ύπαρξης αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Αλλά η Ιστορία μας δεν σταματάει στον Περικλή. Υπάρχει και η νεότερη ελληνική Ιστορία με τα δικά της σύμβολα και μνημεία. Τα κάστρα του νεότερου ελληνισμού, όπως τα Άγραφα, η Μάνη, τα Σφακιά. Πρέπει να νηστέψεις, να μεταλάβεις και μετά να πας να τα προσκυνήσεις. Αλλά το ελληνικό κράτος δεν τα προστατεύει. Όπως φαίνεται μπορεί καθένας για κερδοσκοπικούς λόγους να τυμβωρυχεί ασύδοτος πάνω τους, εκμεταλλευόμενος την απουσία νομοθεσίας ανάλογης για τις αρχαιότητες.

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα είναι έγκλημα κατά της ιστορίας και της ιερότητας του τόπου. Και το Συμβούλιο της Επικρατείας μάλλον δεν προσμέτρησε το ασήκωτο ιστορικό βάρος της περιοχής για να το αποτρέψει.
 Στα Άγραφα σώθηκε η Ελλάδα.
 Δεν χρειάζεται να τα δεις, να τα περπατήσεις, αρκεί που ξέρεις ότι υπάρχουν, είναι πάντα εκεί, και στο άκουσμά τους γλυκαίνει η ψυχή σου. Μόνο αμαθή κτήνη θα βεβήλωναν αυτόν τον τόπο.
Τα Άγραφα ήταν πάντα αυτόνομα.
Ανεξάρτητα. Το καταφύγιο κάθε κυνηγημένου στην τουρκοκρατία. Το λίκνο της κλεφτουριάς που με το αίμα της άγιασε το χώμα. ΄ Ανήκουν στον Κατσαντώνη και στον Καραϊσκάκη.
Αυτοί τα κρατούσαν ελεύθερα και δεν έχουν δώσει την άδεια σε κανέναν να ρημάξει τον τόπο τους. Στις ετοιμασίες για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 περιλαμβάνεται και ο αφανισμός των Αγράφων;
Με τι καρδιά θα εκφωνηθούν πανηγυρικοί λόγοι;
Με τι μούτρα θα γίνουν αναπαραστάσεις των συμβάντων;
 Όσο για την τεράστια καταστροφή που θα προκληθεί στο αμόλυντο οικοσύστημα από τις ανεμογεννήτριες και την αμελητέα ενέργεια που αυτές θα συνεισφέρουν έχουν ήδη γραφτεί πολλά και σοβαρά (στη Γερμανία ήδη τις εγκαταλείπουν).
 Θα ξεκοιλιάσουν απάτητες κορφές.
 Θα καταστρέψουν παρθένα δάση από έλατα για ν’ ανοίξουν δρόμους, να περάσουν καλώδια, να αποκλείσουν με συρματοπλέγματα μεγάλα τμήματα μιας μητρικής κοιτίδας του ελληνισμού. Ένα μοναδικό τοπίο υψηλής αισθητικής θα βανδαλιστεί άγρια.
Δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι μικρονοϊκοί χαρτογιακάδες που εμπνεύστηκαν αυτό το ανοσιούργημα. Ούτε γιατί οι πολιτικοί όλων των παρατάξεων παραδόξως κωφεύουν.
 Ένας Έλληνας να τους σταματήσει δεν υπάρχει;

https://www.lifo.gr


Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...