Χάνουμε το εισόδημα μας και δεν μας στηρίζει κανείς: Κραυγή απόγνωσης - MELISSOCOSMOS

Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019

Χάνουμε το εισόδημα μας και δεν μας στηρίζει κανείς: Κραυγή απόγνωσης


Ο Giorgos Mourtogiannis‎ έγραψε στην ομάδα μας.

Δύσκολη μελισσοκομική χρόνια και η φετινή... Όπου και να κοιτάξεις βλέπεις αγγελίες πωλούνται μελίσσια με κυψέλες πωλούνται κυψέλες πωλείται μελισσοκομική μονάδα...και κάποια ΜΕΡΙΜΝΑ δεν βλέπω να υπάρχει για μας τους μελισσοκόμους όταν υπάρχουν οι άσχημες χρονιές και βλέπω τον κλάδο μας να αρχίζει σιγά σιγά να μειώνεται και το μέλι θα γίνει σε λίγα χρόνια είδος πολυτελείας. 


Απάντηση
Γιώργο αυτό είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα. Όταν υπάρχει απώλεια εισοδήματος στους αγρότες π.χ από καιρικές συνθήκες όπως ξηρασία τότε μέσω ΠΣΕΑ μπορεί με βάση το μέσο όρο του εισοδήματος των τελευταίων 3 χρόνων το κράτος να διαπιστώσει και το μέσο όρο της απώλειας και να αποδώσει αποζημίωση στον αγρότη. Κάθε ένας θα πάρει το ποσό που πραγματικά έχασε βάση πωλήσεων βάση τιμολογίων που κατέθεσε στην τριετία δηλαδή. Για τους μελισσοκόμους δεν ισχύει αυτό όμως επειδή πωλούν αρκετό μέλι μόνοι τους, το κράτος δεν μπορεί να ξέρει τις ποσότητες που παρήχθησαν και δεν μπορεί να επέμβει. Είναι από τα θέματα που δύσκολα μπορεί να λυθούν.

Μπορεί κάποιος να ρωτήσει τι είναι η ΠΣΕΑ;
ΠΣΕΑ σημαίνει Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτου Ανάγκης.
Ας υποθέσουμε ότι ο Βασίλης πουλάει κάθε χρόνο βρώσιμες ελιές αξίας 10 χιλιάδων ευρώ.
Αυτές πωλούνται κανονικά με τιμολόγια τα οποία έχει στην διάθεση του το ΥΠ.Α.Α.Τ.
Αν η περιοχή παραγωγής ελαιών, χτυπηθεί από φυσική καταστροφή π.χ μεγάλη ξηρασία ή φωτιά τότε ο Βασίλης την επόμενη σεζόν είτε θα παρουσιάσει μηδενική παραγωγή είτε ελάχιστη.
Ο Βασίλης δεν μπορεί να είναι εξαίρεση όμως, θα πρέπει πολλοί παραγωγοί να πάθουν το ίδιο για να ενεργοποιηθεί η ΠΣΕΑ καθώς δικαίως θεωρείται ότι οι φυσικές καταστροφές πλήττουν πολλούς και όχι μόνον έναν.
Τότε το κράτος λέει...
Την τελευταία τριετία ο Βασίλης είχε εισόδημα βάση τιμολογίων 30 χιλιάδων ευρώ που σημαίνει 10 χιλιάδες ευρώ κάθε έτος.
Πόσο εισόδημα παρουσίασε μετά την φυσική καταστροφή;
Αν παρουσίασε 0 εισόδημα τότε δικαιούται αποζημίωση 10 χιλιάδων ευρώ ενώ αν παρουσίασε 6 χιλιάδες ευρώ εισόδημα τότε δικαιούται 4 χιλιάδες αποζημίωση ώστε να συμπληρωθεί δίκαια το εισόδημα του.
Τα ποσά είναι ενδεικτικά, κάποιος μπορεί να παρουσίασε μεγαλύτερο ή μικρότερο εισόδημα όπως είναι φυσικό.
Στην μελισσοκομία δεν μπορεί να ισχύσει αυτή η διαδικασία όμως.
Γιατί μέχρι τώρα πολλοί μελισσοκόμοι πωλούν μέλι χωρίς τιμολόγιο απευθείας στον καταναλωτή.
Το κράτος δεν γνωρίζει ούτε πόσα χρήματα έβγαλες ούτε πόσα χρήματα έχασες από την φυσική καταστροφή.
Η Ε.Ε έχει εντοπίσει το πρόβλημα ως υπαρκτό και θέλει να εντάξει την μελισσοκομία στην νέα ΚΑΠ, ώστε και οι μελισσοκόμοι να μπορούν να τυγχάνουν κάποιου είδους επιδότησης από την Ε.Ε για την στήριξη του εισοδήματος τους.
Προς το παρόν να τα λέμε και αυτά συναντά την άρνηση των ίδιων των μελισσοκόμων για ένταξη της μελισσοκομίας στην νέα ΚΑΠ.
Γιατί οι μελισσοκόμοι έπαιρναν κάποια χρήματα για προγράμματα μελισσοκομίας και λειτουργίας κέντρων μελισσοκομίας και φοβούνται την αλλαγή μήπως δηλαδή και αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης για αυτά τα προγράμματα κυρίως.
Πανευρωπαϊκά η μελισσοκομία έχει μεγάλη δύναμη, και θα είναι δύσκολο για την Ε.Ε να την εντάξει στην νέα ΚΑΠ αν η μελισσοκομική κοινότητα δεν δώσει το πράσινο φως.

Εγώ ως αγρότης βλέπω τα οφέλη του αγροτικού κόσμου από τα χρήματα της Ε.Ε που πέφτουν σε όλα τα χωριά της χώρας κάθε χρόνο.
Θεωρώ άδικο ότι οι μελισσοκόμοι παίρνουν ψίχουλα και δεν είναι στην ΚΑΠ, αφού η μελισσοκομία θεωρείται και είναι αγροτικός κλάδος.
Ωστόσο έχουμε χάσει πάρα πολύ χρόνο και δεν ξέρω αν με την ένταξη μας θα ήμαστε ισότιμοι με τους αγρότες ή απλά θα μας πετάξουν ένα ξεροκόμματο.
Βλέπω δύσκολο από την μεριά των αγροτών να δεχτούν ένα μέρος των χρημάτων που λαμβάνουν να κοπούν από αυτούς για να πάνε στους μελισσοκόμους.

Ακούγεται ότι η νέα ΚΑΠ η οποία θα ισχύσει από το 2021 και μετά, θα δίνει χρήματα κυρίως στους μικρούς παραγωγούς.
Θα είναι η μελισσοκομία μέσα;
Θα γίνουν οι μελισσοκόμοι ισότιμοι με τους αγρότες σε αυτή την ΚΑΠ.
Θα νοικοκυρευτή η Ελληνική μελισσοκομία κάποτε;

Πολύ αμφιβάλω.
Το ότι υπάρχουν φωνές σαν του Γιώργου που ζητούν τα αυτονόητα όμως είναι ένα θετικό σημάδι.
Μένει να δούμε αν και οι δυνατοί του κλάδου ασπάζονται αυτές τις ανησυχίες και αν θα κάνουν όσα πρέπει για να μπει η μελισσοκομία στον ίσιο δρόμο.

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...