Ο Εφιάλτης επέστρεψε στην Ιταλία: Επανεμφάνιση του σκαθαριού και σύλληψη του μελισσοκόμου - MELISSOCOSMOS

Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019

Ο Εφιάλτης επέστρεψε στην Ιταλία: Επανεμφάνιση του σκαθαριού και σύλληψη του μελισσοκόμου


5 χρόνια πέρασαν φίλοι μου από την εμφάνιση του σκαθαριού Aethina tumida στην Ιταλία.
Σε αυτά τα χρόνια ούτε υπό έλεγχο μπόρεσαν να θέσουν το σκαθάρι ούτε να το εξαφανίσουν.
Η οδηγία της Ε.Ε είναι φωτιά στα μελίσσια όπου ανιχνεύεται το σκαθάρι.
Η Καλαβρία όπου πρωτοεντοπίστηκε το σκαθάρι είναι σε αυστηρή καραντίνα και όποιος μελισσοκόμος προσπαθήσει να μετακινήσει μελίσσια από και προς την Καλαβρία συλλαμβάνεται και τα μελίσσια κατάσχονται.

Τα λέω αυτά γιατί οι δικοί μας ειδήμονες εδώ έλεγαν στον κόσμο να μην ανησυχεί για το σκαθάρι γιατί υπάρχουν κάτι ειδικές παγίδες που το ελέγχουν.
Εδώ και 5 χρόνια όμως δεν είδα να τις δίνουν στους Ιταλούς αυτές τις παγίδες.
Στην Ιταλία λοιπόν δεν τηρήθηκε ο νόμος και ένας μελισσοκόμος μετέφερε τα μελίσσια του από την Καλαβρία στην Ανατολική Σικελία κοντά στις Συρακούσες με αποτέλεσμα να μολυνθεί και αυτή η περιοχή.
Ασφαλώς η ύπαρξη του σκαθαριού επί 5 έτη στην Ιταλία ακριβώς απέναντι από την Ελλάδα σημαίνει ότι το σκαθάρι σε αυτό το γεωγραφικό πλάτος μπορεί και επιβιώνει.
Το τονίζω αυτό επειδή μας έλεγαν ότι το σκαθάρι δεν μπορεί να επιβιώσει στο κλίμα της Ελλάδος.
Ο Ιταλός μελισσοκόμος συνελήφθη του ασκήθηκε δίωξη και τα 92 μελίσσια του κατασχέθηκαν.
Αξίζει να τονιστεί ότι ο Melissocosmos με σειρά άρθρων από δεκαετίας πριν ακόμα έρθει στην Ιταλία το σκαθάρι φώναζε ότι ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί για τον κίνδυνο αυτό και οι Έλληνες ερευνητές έλεγαν ότι κινδυνολογώ.
Καλαβρία Ιταλία η περιοχή που είναι σε Καραντίνα λόγω του σκαθαριού της κυψέλης

Να που το πρόβλημα ήταν υπαρκτό όμως και κακά τα ψέμματα είναι θέμα χρόνου να μας χτυπήσει την πόρτα.
Ως χώρα άραγε έχουμε προετοιμαστεί όπως πρέπει;
Ο κόσμος είναι ενημερωμένος;
Μπορεί να το αναγνωρίσει αν το δει;
Προσωπικά πιστεύω πως όχι.
Δεν έχει γίνει τίποτα και για μια ακόμα φορά θα πιαστούμε στον ύπνο.
Αλίμονο σε αυτούς που κοιμούνται όμως, αν έρθει το σκαθάρι, τους προειδοποιώ...
Το χειρότερο δεν είναι ότι θα μας κάψουν τα μελίσσια, το χειρότερο είναι πως αν βάλουν σε καραντίνα μια περιοχή πρακτικά δεν θα μπορούμε να ασκήσουμε μελισσοκομία καθόλου.

Καλαβρία Ιταλία η περιοχή που είναι σε Καραντίνα λόγω του σκαθαριού της κυψέλης


Διαβάστε το ανακοινωθέν

Το σκαθάρι Aethina tumida επεστρεψε. 
Δύο δείγματα εντοπίστηκαν στη Lentini, στην περιοχή Armicci κοντά στις Συρακούσες στην Ανατολική Σικελία, μετά από έρευνες που διεξήχθησαν σε 92 κυψέλες που είχαν προηγουμένως κατασχεθεί από έναν μελισσοκόμο. 
Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από την Μονάδα Ερευνών Περιβαλλοντικής Αστυνομικής Υπηρεσίας Αγροτροφικών και Δασών της Κατάνια μαζί με τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Κατάνια και της Syracuse Asp.
Ο μελισσοκόμος παραπέμφθηκε για παραβίαση και παράλειψη συμμόρφωσης με τις διατάξεις της Υπηρεσίας Υγείας για εξάπλωση ζωικών ασθενειών. Συνελήφθη τον Μάιο με φορτηγό, στο οποίο μεταφέρθηκαν κυψέλες, επρόκειτο να επιστρέψει στη Σικελία από την Καλαβρία, παραβιάζοντας ένα υγειονομικό διάταγμα της περιφέρειας της Καλαβρίας και σε μια απόφαση εκτέλεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2017 για προστατευτικά μέτρα σχετικά με το μικρό σκαθάρι των κυψελών. 


Περιοχή των Συρακουσών με πορτοκάλια και ελιές 

Στην πραγματικότητα, η Καλαβρία είναι μια περιοχή στην οποία η επιδημιολογική κατάσταση χαρακτηρίζεται επί του παρόντος από την επιμονή των εστιών της Aethina tumida, από το 2014.

Κατά τους ελέγχους της γης στην ύπαιθρο της Lentini, σε 2 διαφορετικές κυψέλες, ταυτοποιήθηκαν 2 δείγματα σκαθαριών Aethina tumida.

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...