Βυζαντινή κηραλοιφή βήμα βήμα. - MELISSOCOSMOS

Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019

Βυζαντινή κηραλοιφή βήμα βήμα.


Κείμενο και φωτογραφίες: Δημήτρης Καλλιμάνης


Από την πρώιμη εποχή της δημιουργίας της η κηραλοιφή δεν έπαψε στιγμή να γνωρίζει παραλλαγές γιαυτό και είναι ίσως το εργαστηριακό παρασκεύασμα με τις περισσότερες στον κόσμο. Κι είναι φοβερό..Όλα στηρίζονται σε μια απλή μαθηματική σχέση: 

Χρησιμοποιούμε ένα μέρος κεριού (=20 γραμμάρια) και 4 μέρη ελαίου ή ελαίων (=σύνολο 80 ml).

 Θερμαίνουμε το κερί σε μπεν μαρι, λειώνει, προσθέτουμε αργά αργά το λάδι/λάδια, ομογενοποιούνται όσο ανακατεύουμε διαρκώς, κατεβάζουμε από τη φωτιά συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να πήξει το μείγμα και να λάβουμε την κηραλοιφή μας. 


Η κηραλοιφή που θα σας προτείνω σήμερα χαρακτηρίζεται ως Βυζαντινή στο Άγιον Όρος και αποτελεί κι αυτή μια κλασσική πλέον παραλλαγή της κηραλοιφής που ήδη έχω περιγράψει. 

Η παραλλαγή: Βάζουμε απαλό, μελομύριστο μελισσοκέρι στο μπεν μαρι για να λιώσει και αντί για ένα, βάζουμε 2 λάδια: Αγουρέλαιο και σιτέλαιο σε ίσα μέρη. 


Ακολουθούμε τη διαδικασία που περιέγραψα πριν και όταν αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε 0,5 γραμμάριο/100 ml αλοιφής λιβάνι είτε βασιλικό (ακριβότερο και ποιοτικότερο) είτε αρσενικό (φθηνότερο, αυτό που συνήθως χρησιμοποιείται), το οποίο έχουμε ήδη κάνει πούδρα στο multi ή σε γουδί. 
Ανακατεύουμε μέχρι να λάβουμε την κηραλοιφή ολοκληρωμένη και, αφού κρυώσει, προσθέτουμε κ.γ. μέλι ανθέων.Ανακατεύουμε καλά και η 
κηραλοιφή είναι έτοιμη. 
Τι πετυχαίνουμε: Εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες και αντιγηραντικό, αντιρυτιδικό, κυριολεκτικά φτιάχνει baby face και το χρησιμοποιούμε 2 φορές την ημέρα στο πρόσωπο και τα μάτια. 

Μόνη προσοχή αν έχετε αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά του δηλ. ότι ισχύει για κάθε φυσικό προϊόν..

ΠΗΓΗ

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...