Έξτρα χρήμα στην μελισσοκομία για την τριετία 2020-2022 αλλά η Ελλάδα χάνει πολύ περισσότερα χρήματα και δεν πρέπει να χαίρεται - MELISSOCOSMOS

Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019

Έξτρα χρήμα στην μελισσοκομία για την τριετία 2020-2022 αλλά η Ελλάδα χάνει πολύ περισσότερα χρήματα και δεν πρέπει να χαίρεται


Melissocosmos
Οριστικοποιήθηκαν τα ποσά που θα λάβει η χώρα για την μελισσοκομία κατά την τριετία 2020-2022 και είναι αυξημένα κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη τριετία.
Συγκεκριμένα η χώρα θα λάβει 27.8 εκατομμύρια ευρώ ενώ την προηγούμενη τριετία πήρε 21 εκατομμύρια.
Παρότι όμως αυτό ακούγεται ως θετικό νέο στην πραγματικότητα δεν είναι, και έτσι οι Έλληνες μελισσοκόμοι θα πάρουν τελικά πολύ λιγότερα από ότι οι Ευρωπαίοι μελισσοκόμοι.
Αυτό επειδή η Κομισιόν αποφάσισε να αυξήσει τα κονδύλια για την Ευρωπαϊκή μελισσοκομία κατά 70%, ενώ η Ελληνική μελισσοκομία θα πάρει τελικά αύξηση μόνο 30%.
Ασφαλώς τα συστημικά ΜΜΕ δεν λένε λέξη για αυτή την τεράστια απώλεια χρημάτων που αγγίζει τα 7 εκατομμύρια ευρώ και αποτελεί σκάνδαλο.

Ο λόγος που συμβαίνει όλο αυτό είναι επειδή η Ε.Ε δίνει τα χρήματα με βάση τον αριθμό των μελισσοσμηνών που κατέχει κάθε χώρα.
Δυστυχώς η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΠΑΤ και η προηγούμενη κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις των μελισσοκομικών φορέων άλλαξε την μέθοδο καταγραφής των μελισσοσμηνών που κατέχουν οι Έλληνες μελισσοκόμοι.
Ενώ δηλαδή στα μελισσοκομικά βιβλιάρια υπάρχουν κοντά 1.3 εκατομμύρια μελίσσια, αυτό δεν ισχύει και πλέον οι μελισσοκόμοι κάθε χρόνο πρέπει να πηγαίνουν και να κάνουν δήλωση διαχείμασης, να δηλώνουν δηλαδή πόσα μελίσσια κατέχουν κάθε χρόνο.
Το γεγονός αυτό έκανε πολλούς εταιροεπαγγελματίες μελισσοκόμους να φοβηθούν φορολογική επιβάρυνση και δεν πήγαν να κάνουν αυτές τις δηλώσεις.
Έτσι πλέον η χώρα φαίνεται ότι κατέχει κοντά 800 χιλιάδες μελίσσια με αποτέλεσμα να χάσει πάρα πολλά χρήματα άδικα.
Τονίζω ότι δεν υπήρχε κανένας ουσιαστικός λόγος που το υπουργείο προχώρησε στην κίνηση αυτή, και μοιάζει το όλο θέμα να στήθηκε μόνο και μόνο για να χάσει η μελισσοκομία κάποια χρήματα, τα οποία δεν γνωρίζω και προς τα που κατέληξαν.

Τα χρήματα που εντέλει θα πάρει η χώρα τα 27.8 εκατομμύρια ευρώ, θα είναι για τα προγράμματα αντικατάστασης κυψελών και μετακίνησης, για σχέδια βελτίωσης, για μελισσοκομική ερεύνα, κέντρα μελισσοκομίας κτλ.

Την έγκριση των Βρυξελλών έλαβε το νέο τριετές πρόγραµµα µελισσοκοµίας για τη χώρα µας, µε τον προϋπολογισµό να διαµορφώνεται στα 27,83 εκατ. ευρώ, αυξηµένο κατά 6 εκατ., για την περίοδο 2020-2022.

Το πρόγραµµα ξεκινά επίσηµα από τον ερχόµενο Σεπτέµβριο και σύµφωνα µε τον ελληνικό φάκελο που εγκρίθηκε και προβλέπεται η ίδια παλέτα µέτρων όπως το περασµένο τριετές, συν ακόµα µία δράση που τη διάσωση, βελτίωση και διατήρηση του γενετικού υλικού των ελληνικών πληθυσµών µελισσών. Φυσικά, ανάµεσα στα Μέτρα που διατηρούνται είναι και τα δύο σηµαντικότερα προγράµµατα για τους µελισσοκόµους, αυτό που αφορά την επιδότηση για τον εξοπισµό τους µε κονδύλια 6,3 εκατ. ευρώ (αύξηση από 5,07 εκατ. ευρώ) και αυτό που προσφέρει οικονοµική στήριξη στη νοµαδική µελισσοκοµία µε προϋπολογισµό 12,78 εκατ. ευρώ στην τριετία (αύξηση από 8,85 εκατ. ευρώ). Τα αυξηµένα κονδύλια εδώ µπορεί να σηµαίνουν, εφόσον επιδοτηθεί ο ίδιος αριθµός µελισσοκόµων µε την περασµένη τριετία, αυξηµένο πριµ ανά κυψέλη.

Ως προς τα υπόλοιπα Μέτρα που περιλαµβάνονται στο πρόγραµµα αυτά είναι τα εξής:

Τεχνική βοήθεια προς µελισσοκόµους και οργανώσεις µελισσοκόµων. Το µέτρο περιλαµβάνει δράσεις για τη λειτουργία Κέντρων Μελισσοκοµίας, εκπαιδεύσεις και προώθησης προϊόντων. Προϋπολογισµός 4,94 εκατ. ευρώ.

Καταπολέµηση των εισβολών στις κυψέλες και των ασθενειών. Προϋπολογισµός 800.000 ευρώ

Αναλύσεις µελιού και των άλλων µελισσοκοµικών προϊόντων: Προϋπολογισµός 600.000 ευρώ.

Βελτίωση και διατήρηση γενετικού υλικού ελληνικών πληθυσµών µελισσών: Προϋπολογισµός 500.000 ευρώ

Εφαρµοσµένη έρευνα: Προϋπολογισµός 450.000 ευρώ

Έρευνα αγοράς του µελιού και των λοιπών µελισσοκοµικών προϊόντων-προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφιας: Προϋπολογισµός 60.000 ευρώ

Ταυτοποίηση τύπων ελληνικού µελιού και των λοιπών µελισσοκοµικών προϊόνων και αναγνώριση µελιού και των λοιπών µελισσοκοµικών προϊόντων ως ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ: Προϋπολογισµός 900.000 ευρώ.

https://www.agronews.gr/

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...