Νέα από τα πεύκα 2/8/19 - MELISSOCOSMOS

Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2019

Νέα από τα πεύκα 2/8/19


Μικρή άνοδος για Εύβοια σε πτώση η Χαλκιδική, καλύτερα η Θάσος

Το συκώτι μου έπρηξαν ορισμένοι για τις αναρτήσεις που κάνω σχετικά με τα πεύκα.
Κάποιος μάλιστα τσακώθηκε μέχρι και με την Φρόσω για αυτές.
Να μην ξεχνάτε κύριοι ότι τις αναρτήσεις τις κάνω εγώ, η γυναίκα δεν έχει καμία δουλειά με τα δικά μου γραπτά και να μην ξαναγίνει αυτό.

Υπάρχουν διάφορες ενστάσεις, όπως γιατί έχω πρόσβαση σε δεδομένα ζυγαριών, γιατί τα μελίσσια που υπάρχουν στις ζυγαριές είναι διώροφα, γιατί δεν δίνω τον μέσο όρο της ανόδου και γράφω ολόκληρο το νούμερο, γιατί εφόσον είμαι επαγγελματίας μελισσοκόμος γράφω στο διαδίκτυο και πολλές ακόμα.Απαντώ.
Πολλοί κατασκευαστές ζυγαριών είναι και μελισσοκόμοι, δεν θέλω να αναφέρω ονόματα, έτσι έχουν οι ίδιοι πολλές ζυγαριές σε νομές και κάποιοι μου δίνουν δεδομένα.
Διαφημίζω 3 εταιρείες με μελισσοκομικές ζυγαριές και δεν πληρώνουν τίποτα, το να μου δώσουν δεδομένα για δημοσίευση και λογικό είναι και διαφίμηση τους γίνεται.

Έχει υπάρξει μάλιστα πρόταση από εταιρεία σε εμένα να μου παραχωρηθούν 100 μελισσοκομικές ζυγαριές και αυτές να πάνε σε όλη την επικράτεια και τα δεδομένα να δημοσιεύονται για διαφημιστικούς λόγους.
Δεν δέχτηκα επειδή δεν μπορώ να αντέξω τα παράπονα των μελισσοκόμων οι οποίοι ενοχλούνται όταν γράφεις ότι μια περιοχή πηγαίνει καλά και τυγχάνει να έχουν εκεί μελίσσια και οι ίδιοι.
Έτσι επειδή είμαι και σε κρίσιμη ηλικία και υπερτασικός προτίμησα την ησυχία μου παρά να μου επιτίθενται ανεγκέφαλοι μελισσοκόμοι.

Τα μελίσσια που μπαίνουν στις ζυγαριές φαντάζομαι ότι είναι αντιπροσωπευτικά, δηλαδή κανείς δεν βάζει ένα μελίσσι που δεν μαζεύει καλά γιατί τότε και να δώσει μέλι μια νομή εσύ δεν θα το ξέρεις αν το μελίσσι δεν μαζεύει.
Το πόσο δυνατό θα είναι εξαρτάται από τον μελισσοκόμο, άλλοι κάνουν μεγάλα, ενώ άλλοι μικρά μελίσσια, εγώ δεν μπορώ να πω σε κανέναν τι μελίσσι να βάλει στην ζυγαριά.
Δεν γίνεται να δοθεί μέσος όρος αν στο ίδιο μελισσοκομείο δεν υπάρχουν τουλάχιστον 2-3 ζυγαριές, πράγμα που είναι απίθανο.
Κάθε ζυγαριά καλύπτει μια ακτίνα 2-3χλμ μόνο, αφού από εκεί και μετά η περιοχή και τα νούμερα αλλάζουν.

Επιλέγω να δημοσιεύω αυτούσιο το μήνυμα που στέλνει η ζυγαριά ώστε ο κόσμος να βλέπει πως κινείται η νομή, ποιες ώρες γίνεται η συλλογή τι θερμοκρασίες και τι υγρασία επικρατεί ανά ώρα αφού αυτά είναι πολύ χρήσιμα στοιχεία για τους έμπειρους μελισσοκόμους..

Δεν διεκδικώ το αλάθητο, σαφώς θα υπάρχει και καλύτερος τρόπος διαχείρισης δεδομένων από τις μελισσοκομικές ζυγαριές, γι αυτό όποιος νομίζει ότι μπορεί καλύτερα δεν έχει παρά να φτιάξει ένα ιστολόγιο και να το κάνει όπως νομίζει.
Μαθήματα για το πως θα διαχειριστώ και πως θα δημοσιεύσω τις ζυγαριές στον δικό μου ιστότοπο δεν δέχομαι όμως.

Κάθε ζυγαριά αντιπροσωπεύει την εικόνα μιας περιοχής, και μιας ημέρας.
Η ζυγαριά δεν μπορεί να προβλέψει τι καιρό θα κάνει το επόμενο διάστημα και τι μέλι θα μπει στα βαρέλια, αλλά καταγράφει μονάχα την τάση της στιγμής σε μια μόνο περιοχή.

Έχω ξαναπεί πως όταν ξεκινούσα την μελισσοκομία στην Εφηβεία μου ερασιτεχνικά κανένας δεν με συμβούλευε, αντίθετα παλιοί μελισσοκόμοι έκαναν ότι μπορούσαν για να αποτύχω.
Πάλευα μαζί με τον φίλο μου τον Στέλιο να μάθουμε μελισσοκομία, ξεκίνησα με 1 μελίσσι.
Για να μην γίνω κι εγώ κομμάτι του σάπιου συστήματος προσπαθώ πέντε συμβουλές που για εμένα είναι σωστές να τις δώσω στους συναδέλφους μου που ψάχνουν πληροφορίες.

Τώρα που τα ξεκαθαρίσαμε αυτά πάμε και στα δεδομένα.

Από χτες στην χώρα επικρατεί κύμα καύσωνα που θα κρατήσει για 2-3 ακόμα ημέρες.
Όταν έχει καύσωνα καμία νομή δεν δουλεύει ικανοποιητικά ούτε οι μέλισσες μπορούν να πετάξουν καλά, συνεπώς δεν μπορεί να περιμένουμε κάτι καλό.
Πρέπει όμως να έχουμε υπόψιν ότι τον Αύγουστο στην Ελλάδα ξεκινούν τα λεγόμενα μελτέμια στο Αιγαίο.
Αυτοί είναι δροσεροί άνεμοι που διαρκούν έως τον Οκτώβριο και σταδιακά ρίχνουν την θερμοκρασία ανεβάζουν την υγρασία και ο καιρός δροσίζει.

Η εικόνα είναι χαρακτηριστική από το wikipedia.

Θεωρητικά λοιπόν εφόσον βρισκόμαστε πλέον στον Αύγουστο είναι θέμα χρόνου να πέσει η θερμοκρασία.
Εφόσον τα μελτέμια συμπέσουν και με την πρώτοέκκριση του εργάτη του πεύκου τότε αυτό μεταφράζεται σε μια καλή σοδειά για τον μελισσοκόμο.

Αυτά οι μελισσοκόμοι πρέπει να τα γνωρίζουν και να τα έχουν υπόψιν, και όχι να μιλάνε σαν παπαγάλοι χωρίς να ξέρουν τι λένε.
Υπολογίζουμε λοιπόν ότι ο εργάτης του πεύκου θα ξεκινήσει δυνατά γύρω στις 7 Αυγούστου 2019 στην Εύβοια και εφόσον τότε έχουμε και μελτέμι οι πιθανότητες για μέλι είναι καλές.
Αν η θερμοκρασία συνεχίσει σε πολύ υψηλά επίπεδα τότε δεν θα έχουμε μέλι, ή αν τα μελτέμια εμφανιστούν όταν ο εργάτης κάνει αποδερμάτωση τότε είναι δώρον άδωρον και δεν θα έχουμε μέλι τουλάχιστον στο πρώτο βάρεμα.

Ποιος μπορεί να προβλέψει αν θα συμπέσουν όλα τα παραπάνω όμως;
ΚΑΝΕΝΑΣ.
Αν υπήρχε άνθρωπος που να τα ξέρει αυτά τώρα θα ήταν πλούσιος αφού θα είχε χωθεί στα μέλια.

Παλιότερα οι μελισσοκόμοι τρέχαμε και βάζαμε δείκτες, μελίσσια μάρτυρες για να ξέρουμε πότε ξεκινάνε οι νομές.
Τώρα υπάρχουν οι μελισσοκομικές ζυγαριές που είναι πολύ καλύτερες.

Δημοσιεύω τα δεδομένα όσων ζυγαριών μπορώ και ανταλλάσσω πληροφορίες με φίλους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Αν κάποιοι ενοχλούνται ας πιουν ξίδι επιτέλους ή ας μην διαβάζουν.

Πρέπει να κάνουμε υπομονή να περάσει ο καύσωνας για να δούμε προς τα που πάει το πράγμα.

Ας δούμε τις ζυγαριές.

Χαλκιδική μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι.


Η Χαλκιδική με τον καύσωνα έκοψε μαχαίρι.
Πριν το καύσωνα πήραμε μετρήσεις μέχρι και +1.100γρ την ημέρα και στα δυο πόδια.

Εύβοια μέχρι 14:00


Άνοδος 396γρ
Έχει σημασία να πω κάτι όμως.
Η Εύβοια δεν είναι Θάσος, δεν βαράει εύκολα τετράκιλα.
Π.χ πέρυσι 2018 η ζυγαριά που ήταν τότε στο Προκόπι έδινε άνοδο από 400 έως 600γρ την ημέρα Χ2 μήνες.
Αυτό επειδή συνήθως ο εργάτης είναι παρδαλός, δηλαδή δεν ξεκινάει όλος μαζί απότομα αλλά το κάνει σταδιακά.
Ως αποτέλεσμα έχει τελικά τα μελίσσια να μαζεύουν πολύ μέλι.
Το 400γρ υπό συνθήκες καύσωνα για την Εύβοια με λίγα λόγια δεν είναι κακό νούμερο, και το καταγράφει η ζυγαριά ήδη κοντά 1 μήνα, που σημαίνει ότι και φέτος παρδαλό δείχνει ότι είναι.

Για την Θάσο έχω την πληροφορία ότι μέχρι τις 14:00 η άνοδος ήταν 650γρ

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...