Νέα από τα πεύκα 5/8/19 - MELISSOCOSMOS

Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2019

Νέα από τα πεύκα 5/8/19


Έχουμε ολοκληρώσει τους τρύγους μας και πλέον το βλέμμα μας είναι αποκλειστικά στο πεύκο.
Θέλω να πω ορισμένα πράγματα όμως.
Καταρχήν έκλεισε η απόφαση μου και οριστικά Πέμπτη βράδυ μπαίνουμε πεύκο με ένα φορτίο και ανάλογα την πορεία αυτών θα αποφασίσουμε και για τα υπόλοιπα.
Η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς και θα βοηθήσει και εμένα, κάνω την κίνηση μου και προσβλέπω σε βοήθεια, ενώ αν δεν κάνω καμία κίνηση και μείνω στο τίποτα τι βοήθεια μπορεί να περιμένω;100 μελίσσια θα ρίξω στο πεύκο και θα γίνουν τρία φορτία, οπότε την Πέμπτη θα ρίξω το 1/3 μέσα.
Ποτέ δεν ρίχνω όλα μου τα μελίσσια στο πεύκο καθώς ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ μεγάλος, άρα πρέπει να κρατήσω έναν σεβαστό αριθμό εκτός, μην μου κάτσει καμιά στραβή και μείνω χωρίς μελίσσια.
Αυτά θα τα γράφω για να δείτε πως όσα λέω τα εννοώ ότι η εικόνα που έχω εγώ για το πεύκο και από τις ζυγαριές για βόρεια Εύβοια είναι θετική.
Δεν έχω βάλει ακόμα δική μου ζυγαριά στο πεύκο, αλλά θα βάλω την Πέμπτη.
Έχω όμως εικόνα από ζυγαριές φίλων που μου στέλνουν τα δεδομένα των ζυγαριών τους.
Δεν έχω την άδεια όλων να δημοσιεύσω τα δεδομένα, ορισμένοι δηλαδή μου λένε δες εσύ να ξέρεις αλλά μην δημοσιεύσεις, ενώ άλλοι μου λένε δημοσίευσε τα δεδομένα ελεύθερα.
Τονίζω ότι από όσες ζυγαριές εγώ λαμβάνω δεδομένα ΣΕ ΚΑΜΙΑ δεν έχω δει πτώση εδώ και καιρό για Β. Εύβοια μιλάω πάντα.
Αντίθετα βλέπω συζητήσεις στο Facebook που όλοι μιλούν για πτώσεις στην Εύβοια πράγμα που είναι αντίθετο με την εικόνα που βλέπω εγώ.
Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι αν ένα μελίσσι σε ζυγαριά έχει πολύ καιρό μέσα στο πεύκο τότε κάηκε και δεν μαζεύει οπότε πρέπει να βάλουμε φρέσκα μελίσσια στις ζυγαριές προερχόμενα από κάμπο που μέσα έχουν γύρες και γόνους αρκετούς μάλιστα.
ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΩ ότι τα κωνοφόρα έλατος και πεύκο δηλαδή θέλουν δυνατά μελίσσια για να συλλέξουν μέλι.
Στον έλατο δεν παίρνεις μέλι με μελίσσια κάτω από 20 πλαίσια, ενώ στο πεύκο δεν παίρνεις μέλι με μελίσσια μικρότερα από 10 πλαίσια και να έχουν και 5-6 γόνους για να κρατηθούν.
Μελίσσια που έχουν ξεγονιάσει δεν είναι σωστό να μπουν στο πεύκο.
Μελίσσια που δεν τους έχει γίνει καταπολέμηση της βαρρόα το καλοκαίρι δεν μπορούν να συλλέξουν στο πεύκο.
Τα μελίσσια που θα μπουν στο πεύκο πρέπει να έχουν τουλάχιστον 5-6 γόνους ξύλο με ξύλο, γιατί αυτός ο γόνος όταν εκκολαφθεί είναι που θα σου μαζέψει το μέλι και όχι οι ηλικιωμένες γριές που θα πεθάνουν μέσα σε λίγες ημέρες.

Όσοι πηγαίνουν ή ασχολούνται με την Εύβοια,, θα ξέρουν ότι 500-600γρ την ημέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι σύνηθες φαινόμενο για τον Αύγουστο και θετικό.
Τα μεγάλα νούμερα έρχονται κυρίως τον Οκτώβρη, αλλά τότε ρισκάρεις να πάρεις πολύ μέλι αλλά και να χάσεις τα μελίσσια σου τον χειμώνα.
Τώρα τον Αύγουστο θα πάρεις λιγότερο μέλι, πχ 10 κιλά ανα κυψέλη αλλά θα πας τα μελίσσια στο ρείκι τον Οκτώβρη θα κάνουν πολλούς γόνους και θα βγάλουν χαλαρά τον χειμώνα.

Εγώ λοιπόν, επειδή βλέπω μελίσσια που έχουν στο πεύκο έναν μήνα να μαζεύουν μισό κιλό την ημέρα και μελίσσια που έχουν πέντε μέρες στο πεύκο να μαζεύουν ένα κιλό την ημέρα θα μπω την Πέμπτη στο πεύκο.
Θα ρίξω μελίσσια φυσιολογικά, τα μικρότερα 10 πλαίσια και τα μεγαλύτερα 15 πλαίσια, μελίσσια που μπορούν να μαζέψουν μέλι δηλαδή.
Θα δημοσιεύω τα δεδομένα μου να τα βλέπετε και θα δούμε αν θα μου βγει το ρίσκο.

Γνωρίζω ότι σε λίγες ημέρες έρχεται νέο κύμα καύσωνα, όμως από την στιγμή που δεν έκοψε στο προηγούμενο, δεν θα κόψει και στο επόμενο ενώ είναι σίγουρο ότι σταδιακά η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει λόγω των μελτεμιών.

Ας δούμε τις ζυγαριές.

Χαλκιδική.


Μέχρις τις 14:00 πτώση 202γρ
Μελίσσι μιας εβδομάδας και καταγράφει κάθε μέρα πτώση αυτό είναι ανησυχητικό σημάδι για την περιοχή της ζυγαριάς.

Εύβοια.

Μέχρι της 13:00


Άνοδος 322γρ
Τονίζω ότι πρόκειται για μελίσσι που έχει 1 μήνα στο πεύκο.
Άλλο μελίσσι φρέσκο πέντε ημερών στο πεύκο, μέχρι τις 11:00 το πρωί σήμερα ήταν στο +650γρ.
Γι αυτό αποφάσισα να μπω τελικά στο νησί, και ζητάω 500-600γρ την ημέρα για 20 ημέρες, με αυτό δηλαδή 10-12 κιλά μέλι στο μελίσσι εγώ είμαι ικανοποιημένος.

Θάσος
Στα 600γρ την ημέρα περίπου, τα μελίσσια έχουν πολύ καιρό στο πεύκο και πρέπει να φύγουν και να πάνε σε κάμπο.

Αυτά για σήμερα.Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...