Γιατί να πάρω ξένη φυλή όταν οι Ελληνικές μέλισσες κάνουν θαύματα; Όταν μιλούν οι αριθμοί... - MELISSOCOSMOS

Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2019

Γιατί να πάρω ξένη φυλή όταν οι Ελληνικές μέλισσες κάνουν θαύματα; Όταν μιλούν οι αριθμοί...


Μελίσσι της Κεκρόπιας φυλής μπήκε στην ζυγαριά μας τον Μάρτιο του 2019 και άρχισα να δημοσιεύω δεδομένα από την μελισσοκομική ζυγαριά.
Σύντομα πήρε τρίτο πάτωμα και έτυχε να μην κάνει και μεγάλη τάση σμηνουργίας αν και σε γενικές γραμμές η άνοιξη ήταν δύσκολη σε αυτό το θέμα.
Επειδή ο έλατος δεν πήγαινε καλά το μελισσοκομείο αυτό όπως και το μελίσσι της ζυγαριάς δεν μετακινήθηκαν, αλλά έμειναν για στατική συλλογή, ότι είδους εκκρίσεων μπορεί να έχει μια περιοχή.

Το μελίσσι συνέλεξε πολύ καλά όλους τους μήνες και σε όλες τις ανθοφορίες που ξεκινούσαν.
Αργά αργά έσπασε το προσωπικό ρεκόρ που κατείχε ένα άλλο μας μελίσσι από το 2013 που ήταν τα 78.5kg
Την πορεία του την βλέπατε καθημερινά όλοι μέσα από τις αναρτήσεις της ζυγαριάς της BeesScale.

Στις 24/7/19 το μελίσσι έπιασε το ανώτατο όριο 81.08kg


Τρυγήθηκε στις 26/7 και του πήρα 20 πλαίσια μελιού και τον έναν όροφο, ενώ του άφησα απείραχτο τον εμβρυοθάλαμο με τα 10 πλαίσια του και το πάτωμα κενό από πλαίσια για να μπορεί να σταθεί κάπου ο πληθυσμός.


Πλαίσια μέλι και πάτωμα που αφαιρέθηκαν ζύγιζαν 53.89kg.

Tρυγήθηκαν τα μέλια και την επόμενη του έβαλα 10 άδεια πλαίσια πίσω τα οποία ζύγιζαν...


6.43kg και πλέον διώροφο το μελίσσι 33.50kg
Ο τρίτος όροφος που δεν υπήρχε λόγος να του επιστρέψω με τρυγημένα πλαίσια πλέον ζύγιζε 9.100kg + 33.5 το μελίσσι =42.6kg
Αν γίνει η αφαίρεση 81.08 - 42.6 = 38.480γρ καθαρό μέλι.

Ένα μελίσσι λοιπόν Ελληνικής φυλής δυνατό που δεν μετακινήθηκε από την θέση του έδωσε 38.480γρ μέλι σε μια καλή περιοχή μιας μέτριας χρονιάς σε έναν τρύγο, έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ μας και είναι ετοιμοπόλεμο και δυνατό, να πέσει στο πεύκο ή στο ρείκι ανάλογα ποια νομή θα επιλέξουμε για την συνέχεια.

Τι καλύτερο μπορεί να περιμένει ένας μελισσοκόμος και το αναζητάει σε ξένες φυλές χαλώντας τα χαρακτηριστικά των ντόπιων μελισσών;
Και το λέω αυτό γιατί στενοχωριέμαι πολύ όταν βλέπω όλο και ποιο συχνά να εμφανίζονται στο μελισσοκομείο μου κόκκινες μέλισσες.

Προσπαθώ να κρατήσω την ντόπια φυλή, και παίρνω το κεφάλι όσων κόκκινων βασιλισσών μου προκύπτουν, αλλά σε κάποια στιγμή όπως το πάμε θα έχουμε μόνο κόκκινες μέλισσες, και θα αναπολούμε μετά τις ωραίες στιγμές του παρελθόντος.

Τα μέλια μας έως και τον Ιούλιο του 2019

Τα μελίσσια μίλησαν λοιπόν, και οι αριθμοί δεν λένε ψέμματα.


Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...