07/03/19 - MELISSOCOSMOS

Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2019

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

Τετάρτη, Ιουλίου 03, 2019
ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

Εφέτος σε πολλά μέρη της Κεντρικής Μακεδονίας το αδηφάγο πράσινο σκουλήκι κυριολεκτικά καταστρέφει τις βαμβακοκαλλιέργειες. Στην περιοχή μου στο Πλατύ Ημαθίας οι απεγνωσμένοι βαμβακοκαλλιεργητές έχουν ρίξει εκατομμύρια λίτρα δηλητηρίων, χωρίς να καταφέρουν να αναχαιτίσουν την επέλαση του σκουληκιού, το οποίο κατέτρωγε το λουλούδι της βαμβακιάς. Για αδιευκρίνιστους μέχρι σήμερα λόγους το πράσινο σκουλήκι έδειξε τρομερή ανθεκτικότητα στα κυκλοφορούντα δηλητήρια – εντομοκτόνα. Για πρώτη φορά τα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων ξέμειναν κυριολεκτικά από δηλητήρια που χρησιμοποιούνται για την συγκεκριμένη περίπτωση.

Αυτή είναι η πιο ισχυρή φυσική αντιμικροβιακή τροφή!

Τετάρτη, Ιουλίου 03, 2019
Αυτή είναι η πιο ισχυρή φυσική αντιμικροβιακή τροφή!

Μάθε τις τρομερές ιδιότητες αυτής της τροφής και θα θέλεις να την καταναλώνεις καθημερινά
Οι αρχαίοι μας πρόγονοι δημιουργούσαν διάφορες κατασκευές, προκειμένου να οχυρώσουν τις πόλεις, από την ενδεχόμενη εισβολή του εχθρού. Η τάφρος και τα υψηλά, απόρθητα τείχη ήταν κάποιες από τις πιο γνωστές αμυντικές κατασκευές.
Μια από τις πηγές έμπνευσης για τους προγόνους μας αποτελούσε η μέλισσα, της οποίας οι «αρχιτεκτονικές τεχνοτροπίες» συνιστούσαν σημείο αναφοράς.
Η παρατήρηση της εκπληκτικής σε δομή και συνοχή κυψέλης, δεν αφήνει αμφιβολία ότι η φύση έχει προικίσει τη μέλισσα με εντυπωσιακά χαρίσματα. Με μια πιο ενδελεχή ματιά σε μια κυψέλη, εύκολα θα διαπιστώναμε πως οι μέλισσες χρησιμοποιούν μια ιδιαίτερη ουσία υπό μορφή επικάλυψης, σαν γενική μορφή προστασίας. Η ουσία αυτή λέγεται πρόπολη («προ της πόλεως» των μελισσών) και εξυπηρετεί το σκοπό να καλύπτει τα κενά της κυψέλης και παράλληλα να μειώνει κατά το δοκούν το μέγεθος της εισόδου της, περιορίζοντας έτσι την πρόσβαση του κρύου ή της έντονης ζέστης και φυσικά των «εν δυνάμει» εχθρών της κυψέλης.

Όταν η μέλισσα ήταν άνθρωπος!!!

Τετάρτη, Ιουλίου 03, 2019
Όταν η μέλισσα ήταν άνθρωπος!!!

Υπάρχει ένας λαϊκός μύθος που μιλάει για την μέλισσα, και τις καλές πράξεις που αυτή ανέκαθεν έπραττε.

Η Μέλισσα λοιπόν άνθρωπος ήταν και ζούσε με την μητέρα και τα πέντε αδέλφια της λέει ο μύθος.
Η μητέρα από νωρίς έμεινε χήρα, και κόπιασε πολύ να μεγαλώσει μόνη, έξι παιδιά, αγόρια τρία και κορίτσια.

Αυτά ήταν ο Σκαντζόχοιρος, το Μυρμήγκι ο Τζίτζικας, η Χελώνα, η Αράχνη και η Μέλισσα!!!

Και πέρασε ο καιρός και φύγαν τα παιδιά, δική τους οικογένεια έκαμαν, και πίσω έμεινε η μάνα μόνη...

Οι μέλισσες γνώριζαν ότι η γη είναι στρογγυλή εκατομμύρια χρόνια πριν τον άνθρωπο. Έχουν GPS και παίρνουν γρήγορα αποφάσεις

Τετάρτη, Ιουλίου 03, 2019
Οι μέλισσες γνώριζαν ότι η γη είναι στρογγυλή εκατομμύρια χρόνια πριν τον άνθρωπο. Έχουν GPS και παίρνουν γρήγορα αποφάσεις

Οι μέλισσες κατάλαβαν πρώτες ότι η Γη είναι στρογγυλή, και όχι ο άνθρωπος.
Οι μέλισσες έχουν αναπτύξει μία πολύπλοκη γλώσσα για να ενημερώνουν η μία την άλλη που βρίσκεται το καλύτερο νέκταρ και χρησιμοποιούν τον ήλιο ως σημείο αναφοράς.
Το εκπληκτικό είναι ότι μπορούν να συνεννοούνται ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες ή τη νύχτα, υπολογίζοντας τη θέση του ήλιου στην άλλη πλευρά του κόσμου.
Αυτό σημαίνει ότι είναι σε θέση να συλλέγουν και να αποθηκεύουν πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι ο εγκέφαλός τους είναι ενάμιση εκατομμύριο φορές μικρότερος από τον δικό μας.
Ο εγκέφαλος της μέλισσας έχει περίπου 950.000 νευρώνες ενώ ο ανθρώπινος έχει από 100 μέχρι 200 δισεκατομμύρια νευρώνες.
Το μέλι που παράγουν 12 μέλισσες σε ολόκληρη τη ζωή τους γεμίζει ένα κουταλάκι του γλυκού.