07/09/19 - MELISSOCOSMOS

Τρίτη, 9 Ιουλίου 2019

Αιθέρια έλαια λεβάντας και δάφνης για την καταπολέμηση της βαρρόα

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2019
Αιθέρια έλαια λεβάντας και δάφνης για την καταπολέμηση της βαρρόα

Η εμπειρία με  αιθέριο έλαιο λεβάντας και δάφνης

Θα σας περιγράψω ένα πείραμα που έγινε στην Αργεντινή και μου μεταφέρθηκε, σχετικά με την χρήση αιθέριων ελαίων κατά της βαρρόα.
Στο πείραμα χρησιμοποιήθηκαν αιθέρια έλαια λεβάντας και δάφνης.
Όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας τα παρακάτω, υπάρχουν ένα σωρό όπλα για τον έλεγχο της βαρρόα, που περιμένουν απλά να τα αξιοποιήσουμε.
Ειδικά στον τομέα της καταπολέμησης της βαρρόα δεν μπορώ να μην πω ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε στην νεολιθική εποχή ακόμα.
Ενώ όλος ο υπόλοιπος κόσμος προχωράει με μεγάλη επιτυχία σε βιολογικές μεθόδους, στην Ελλάδα βομβαρδίζονται τα κινητά των μελισσοκόμων με διαφημιστικά sms που αφορούν ιδιοκατασκευές χημικών και υποτίθεται ότι σκοτώνουν την βαρροα.
Η ανάρτηση αυτή γίνεται μόνο για την μελισσοκομική γνώση και όχι για να εφαρμόσετε στα μελίσσια σας κάτι ανάλογο.
Διαβάστε λοιπόν.

Η μέγιστη ανάπτυξη την σωστή στιγμή

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2019
Η μέγιστη ανάπτυξη την σωστή στιγμή

Φίλες και φίλοι το όνειρο κάθε μελισσοκόμου στα τέλη του χειμώνα πιστεύω είναι να δει τα μελίσσια του, να γίνονται μεγάλα και παραγωγικά την άνοιξη.
Έχουμε πει και αναλύσει και είναι κανόνας αυτό στην μελισσοκομία ότι 1 + 1 δεν κάνει 2 αλλά 3.
Δηλαδή η απόδοση ενός μελισσιού όσο ο πληθυσμός του μεγαλώνει, αυξάνει όχι αναλογικά αλλά πολλαπλασιαστικά, πχ μονό μελίσσι εχει 5 κιλά απόδοση, διπλό μελίσσι έχει όχι 10 αλλά 15 κιλά απόδοση, και τριπλό μελίσσι όχι 15 αλλά 25 κιλά απόδοση.

Η ανάπτυξη λοιπόν είναι το κλειδί για το μέγεθος της συγκομιδής μελιού που θα έχουμε, μαζί φυσικά και με τις καιρικές συνθήκες.
Επειδή όμως ο μελισσοκόμος δεν μπορεί να επηρεάσει τον καιρό κατά τα γούστα του αρκείται στο να επηρεάζει την ανάπτυξη των μελισσιών του ελπίζοντας μόνο και για καλές καιρικές συνθήκες.

Και πρέπει εδώ να τονίσω ότι χωρίς την ταυτόχρονη συμβολή και των δυο αυτών συνθηκών, συγκομιδή δεν γίνεται να υπάρξει.

Νέοι Πλαστικοί Ορθοστάτες και Πλαίσια για Πλαστική Κηρήθρα ANEL

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2019
Νέοι Πλαστικοί Ορθοστάτες και Πλαίσια για Πλαστική Κηρήθρα ANEL

Νέοι τρόποι για να εφαρμόσετε την πλαστική κηρήθρα ANEL! Πλαίσια με πλαστικούς ορθοστάτες για ασύγκριτη αντοχή στις κακουχίες. Έτοιμα για την υποδοχή πλαστικής κηρήθρας με σχισμή και στο κάτω πηχάκι.

Προμηθευτείτε:

Νέα από τις ζυγαριές και τις νομές 9/7/19

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2019
Νέα από τις ζυγαριές και τις νομές 9/7/19

Δεν έχω και πολλά να πω σήμερα.
Η κατάσταση εξακολουθεί ως έχει.
Περιοχές που πάνε καλά εξακολουθούν τον χαβά τους, και περιοχές που δεν πάνε καλά δεν λένε να πάρουν μπροστά με τίποτα.
Δεν είμαι σε θέση να εξηγήσω γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά και μάλιστα σε περιοχές που η μια απέχει από την άλλη μερικά μόνο χιλιόμετρα.
Βλέπω τα μελίσσια να δουλεύουν σε χαμηλό υψόμετρο όπου έχουν ξεραθεί τα πάντα, ενώ ποιο ψηλά που στάζει το βελανίδι βάζουν 100γρ την ημέρα.
Αν δεν είχα χωρίσει τα μελίσσια, και τα είχα ρίξει όλα εκεί που η περιοχή δείχνει καλύτερα δείγματα θα είχα μείνει χωρίς μέλι.

Η λυγαριά και το μέλι της

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2019
Η λυγαριά και το μέλι της

Φίλες και φίλοι είναι γνωστό σε όλους ότι η φετινή άνοιξη ήταν κάκιστη, ενώ και για τον έλατο ήταν μια από τις χειρότερες που έχουν περάσει ποτέ...
Ανθοφορίες σαν και αυτή της λυγαριάς μπορεί να αποτελέσουν εναλλακτική λύση για όσους έχουν σκοπό να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα για την συλλογή μελιών.
Ένας από αυτούς είμαι κι εγώ...
Στα μέρη μου η λυγαριά τώρα ανοίγει και τα πρώτα σημάδια είναι άκρως ενθαρρυντικά.
Από την εμπειρία μου σας λέω ότι για να δώσει η λυγαριά θέλει υψηλές θερμοκρασίες, και υγρασία και απ ότι δείχνει ο καιρός μάλλον θα τις έχει.
Η μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας της και το ποιοτικό της μέλι είναι ένας συνδυασμός που την κάνει να κερδίζει διαρκώς όλο και μεγαλύτερους αριθμούς μελισσοκόμων και να την υπολογίζουν!!!

Διαβάστε τι ιδιότητες έχει και τι μέλι βγάζει πιο κάτω.