11/02/19 - MELISSOCOSMOS

Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2019

Μελισσοκομία: Τα μυστικά του υγρού χρυσού

Σάββατο, Νοεμβρίου 02, 2019
Μελισσοκομία: Τα μυστικά του υγρού χρυσού

Είναι πολύ σημαντικό το κυψελίδιο να έχει αρκετή τροφή (μέλι και γύρη), καθώς και αρκετό πληθυσμό, ώστε οι εργάτριες να τροφοδοτούν επαρκώς τη βασίλισσα

To μέλι, ένας από τους θησαυρούς της ελληνικής γης, κατακτά όλο και περισσότερο την προτίμηση του καταναλωτικού κοινού, ακόμη και εκτός συνόρων. Πλούσιο σε γεύση και θρεπτικά συστατικά, αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι των φημισμένων ελληνικών προϊόντων σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, όπως οι ίδιοι οι παραγωγοί επισημαίνουν, παραμένει αναξιοποίητο, καθώς η έλλειψη ιχνηλασιμότητας και η απουσία υποστηρικτικών προγραμμάτων προβολής του εμποδίζουν την ουσιαστική ανάπτυξη του κλάδου. Παρά τα προβλήματα, οι νομάδες της πρωτογενούς παραγωγής επιμένουν, καθώς γνωρίζουν την ποιοτική υπεροχή του προϊόντος, η οποία, όπως λένε, τους διαφοροποιεί σημαντικά και μπορεί να αποτελέσει τη βάση των θετικών προοπτικών, που χαρακτηρίζουν τον κλάδο.

Μελισσοκόμος γλύπτης ξετρελαίνει την Αμερική με έργα που έχουν ως θέμα την μελισσοκομία

Σάββατο, Νοεμβρίου 02, 2019
Μελισσοκόμος γλύπτης ξετρελαίνει την Αμερική με έργα που έχουν ως θέμα την μελισσοκομία

Ο Κρίστοφερ Ράσελ, 52 ετών από το Μανχάταν γλύπτης, είναι ένας από τους 10 καλλιτέχνες που ανατέθηκε από την MTAArts for Transit και Urban Design για την αισθητική ανακαίνιση των σταθμών του μετρό της Νέας Υόρκης.

Στον κ. Russell ανατέθηκε να σχεδιάσει χάλκινες πύλες, ύψους 2 και πλάτους 6 μέτρων, στον σταθμό Ninth Avenue στη γειτονιά Sunset Park του Μπρούκλιν. Οι πύλες απεικονίζουν μέλισσες επάνω στις κηρήθρες τους και οι στύλοι των παρακείμενων περιφράξεων θα έχουν τις μέλισσες που στηρίζονται σε 17 φινιρίσματα που έχουν σχήμα κεφαλής λουλουδιών.

Επιστήμονες δημιούργησαν νέου είδους εξάγωνης κυψέλης και πιστεύουν ότι αυτή θα επικρατήσει στο μέλλον.

Σάββατο, Νοεμβρίου 02, 2019
Επιστήμονες δημιούργησαν νέου είδους εξάγωνης κυψέλης και πιστεύουν ότι αυτή θα επικρατήσει στο μέλλον.

Την ονομάζουν Καθεδρική κυψέλη - The Cathedral Hive

Οφείλω να ομολογήσω, ότι όλες οι νέες κυψέλες που παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια έχουν σχεδόν στρογγυλό σχήμα και αυτές και οι κηρήθρες τους.
Αυτό γιατί οι ερευνητές που τις σχεδιάζουν πιστεύουν ότι στο μέλλον ο μελισσοκόμος πρέπει να έχει την δυνατότητα να στρίβει τις κηρήθρες προς τα πάνω την εποχή της σμηνουργίας ώστε να πετυχαίνει τον περιορισμό της χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
Γιατί είναι γνωστό πως οι μέλισσες αν δουν βασιλοκελιά να κοιτάζουν προς τα πάνω τα χαλάνε, αφού τα θεωρούν λανθασμένη επιλογή.
Το σκεπτικό τους επίσης είναι ότι το μελίσσι αναπτύσσεται ποιο φυσιολογικά οριζόντια, παρά κάθετα.
Όλα αυτά είναι καλά και Άγια, και δεν διαφωνώ ως προς αυτά που ισχυρίζονται, καθώς λογικά τα συμπεράσματα θα βγήκαν μετά από πολλές δοκιμές.
Όμως πως στο καλό θα τρυγιούνται αυτά τα πλαίσια;

Μελισσοκομικοί χειρισμοί Νοεμβρίου

Σάββατο, Νοεμβρίου 02, 2019
Μελισσοκομικοί χειρισμοί Νοεμβρίου

Μια ακόμα χρονιά έφτασε στο τέλος της συνάδελφοι.

Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που το σμήνος θα σταματήσει κάθε του δραστηριότητα και θα αρχίσει να ξεκουράζεται.
Τα μελίσσια θα ξεγονέψουν και οι βασίλισσες θα σταματήσουν τις γέννες.

Αυτό θα συμβεί περίπου στις 15 Νοεμβρίου, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές της Ελλάδας όπως η Δυτική Στερεά, η Πελοπόννησος τα νησιά του αιγαίου η Κρήτη αλλά και η Κύπρος.
Σε μερικές από τις παραπάνω περιοχές αυτό το φαινόμενο θα γίνει τον Δεκέμβριο, ενώ σε άλλες τα μελίσσια κρατάνε λίγο γόνο καθ όλη την διάρκεια του χειμώνα, λόγο των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν εκεί
Όταν τα μελίσσια ξεγονιάσουν θα παραμείνουν χωρίς γόνο έως περίπου τις 15 Ιανουαρίου, και κάπου εκεί στις αλκυονίδες ημέρες θα ξεκινήσουν εκ νέου οι βασίλισσες μας να γεννάνε.