Τροφοδοσία μελισσιών με την μέθοδο του μπουκαλιού!!! video - MELISSOCOSMOS

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020

Τροφοδοσία μελισσιών με την μέθοδο του μπουκαλιού!!! video


Η μέθοδος δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το 2013 εδώ στον MELISSOCOSMO με βίντεο, και πιο πίσω από άλλα Blog ως περιγραφή.
Οι μελισσοBlogers δηλαδή κάναμε γνωστή την μέθοδο πολύ πριν κυκλοφορήσουν τα μπουκάλια στο εμπόριο.
Το παρόν Blog δε έφαγε τόννους λάσπης για αυτό το θέμα και οι γνωστοί ξερόλες ανώνυμοι απέρριψαν την μέθοδο.
Έλεγαν διάφορα κουλά τότε ότι οι μέλισσες χασομεράν να περιμένουν το σιρόπι να βγει σταγόνα σταγόνα από το μπουκάλι και πολλά άλλα τέτοια.

Αυτός ήταν και ο λόγος που καταργήθηκαν τα σχόλια των αναγνωστών, ότι ο κάθε ένας έγραφε ότι ασυναρτησία του ερχόταν στο κεφάλι και εμείς ήμασταν υποχρεωμένοι να υποστούμε αυτές τις ασυναρτησίες.
Όμως θέλω να πω και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αναγνώστες μου που με διαβάζουν τόσα χρόνια και με εμπιστεύονται, και ακόμα να πω  πως αν πράττεις με αγάπη δεν σε αγγίζει κανένας λεκές...


Έχουμε μιλήσει πολλές φορές από αυτό εδώ το blog για την διέγερση των μελισσιών μας, και τον καθοριστικό παράγοντα που παίζει αυτή, στην μετέπειτα πορεία του σμήνους, αλλά και στην παραγωγή που μελιού που θα έχει ο μελισσοκόμος κάνοντας τον απολογισμό της μελισσοκομικής χρονιάς στο τέλος.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι πρέπει έγκαιρα να διακόπτουμε την τροφοδοσία όταν το μελίσσι βρίσκει μέλι πλέον στους αγρούς ώστε να μην περάσει σιρόπι στο μέλι μας και έχουμε προβλήματα.

Θα δείτε ότι την τρύπα την κάνω κοντά στο λαιμό του μπουκαλιού, ώστε με ένα μικρο χωνί να μπορώ να το ξαναγεμίσω εύκολα και επιτόπου την επομένη φορά που θα δώσω σιρόπι, και να το βάλω στα μελίσσια.

Με την μέθοδο του μπουκαλιού το μελίσσι δεν πετάγεται απότομα έξω, όπως γίνεται με το πιατάκι ή τους τροφοδότες κι έτσι ελαχιστοποιούμε την πιθανότητα της λεηλασίας.

Η αναλογία ζάχαρης και νερού δεν παίζει ρόλο στην ροή μπορούμε δηλαδή να βάλουμε ότι αναλογία θέλουμε χωρίς πρόβλημα ροής.

Μπορούμε ακόμα και μέλι με νερό να αραιώσουμε και να το δώσουμε στα μελισσάκια μας με αυτόν τον τρόπο.

Το μπουκάλι πρέπει να είναι των 500ml για να χωράει κάτω από το καπάκι.

Τέλος να τονίσω ότι μόνο ΜΙΑ τρύπα πρέπει να κάνουμε στο μπουκάλι ώστε να μην αδειάσει απότομα πάνω στο μελίσσι και προκαλέσουμε λεηλασίες.

Ο τρόπος αυτού του είδους διέγερσης είναι διαδεδομένος πολύ στους μελισσοκόμους.
Όμως επειδή το blog διαβάζεται και από πολλούς νέους που δεν γνωρίζουν, αποφάσισα να κάνω αυτό το άρθρο.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα την μέθοδο τροφοδοσίας με μπουκάλι, έφτιαξα και δυο βιντεάκια.
Στο ένα φαίνεται ο τρόπος που τρυπάμε το μπουκάλι, ενώ το δεύτερο είναι 24 ώρες μετά.

Ανοίγω ένα μελίσσι 24 ώρες μετά την είσοδο του μπουκαλιού στην κυψέλη δηλαδή, ώστε να δείτε την συμπεριφορά του σμήνους, άλλα και πως προχωράει η εναπόθεση του σιροπιού σιγά σιγά από το μπουκάλι προς τον γόνο και τις κερήθρες.

Δείτε τα λοιπόν και εφαρμόστε τα κι εσείς σε μερικά μόνο μελίσσια για αρχή, κι αν διαπιστώσετε ότι σας βολεύει το κάνετε σε όλα μετά.


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσιών