Μελίσσια, σπίτι και πουθενά αλλού... - MELISSOCOSMOS

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020

Μελίσσια, σπίτι και πουθενά αλλού...


Συνάδελφοι μελισσοκόμοι.
Η ζωή τα έφερε έτσι που υπάρχει επιτακτική ανάγκη να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας.
Ωστόσο, ο μελισσοκόμος, ο κτηνοτρόφος, ο αγρότης αλλά και άλλοι κλάδοι του πρωτογενούς τομέα επιβάλλεται να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους όσο γίνεται όμως μακριά από τον κόσμο και τον συνωστισμό.
Τα χωράφια πρέπει να σπαρθούν, ώστε να τραφεί ο πληθυσμός, τα ζώα και οι μέλισσες πρέπει να φάνε ώστε να ζήσουν και να μας δώσουν με την σειρά τους τον επιούσιο.
Έξω στην φύση όπου ασκούνται οι δραστηριότητες αυτές δεν υπάρχει κίνδυνος με τον ιό.
Όταν μπαίνουμε στην πόλη, στο χωριό ή όπου υπάρχουν άνθρωποι πρέπει να φοράμε μάσκα όμως.
Περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας, κρατάμε αποστάσεις από τους άλλους ανθρώπους.
Οι νέοι μπορεί να μην είναι τόσο ευάλωτοι, όμως υπάρχουν ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι και πρέπει να τους προσέξουμε αυτούς.

Η χώρα μας δυστυχώς έχει μεγάλο ποσοστό γερασμένου πληθυσμού, και λίγες κλίνες εντατικών οπότε πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε την ευρεία μόλυνση όσο γίνεται.
Δεν βαρυγκωμάμε με τα μέτρα που παίρνει η πολιτεία και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για ακόμα αυστηρότερα για το κοινό καλό.

Νιώθω την ανάγκη να πω ότι ούτε επειδή έκλεισαν οι Εκκλησίες μας πρέπει να διαμαρτυρόμαστε.
Διαβάζουμε εξάλλου στην Αγία Γραφή το εξής διδακτικό.
Ο δεύτερος πειρασμός του Ιησού Χριστού στην έρημο...Ο πειραστής διάβολος παραλαμβάνει τον Ιησού, μας αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος, και τον οδηγεί στον Ναό, όπου διατυπώνει μέσα σε ιερό μάλιστα χώρο τον πειρασμό του: «Εάν είσαι υιός του Θεού, πέσε κάτω από τη στέγη του Ναού, γιατί είναι γραμμένο ότι δε θα πάθεις τίποτε, αφού ο Θεός θα δώσει εντολή για Σένα στους αγγέλους Του και θα σε σηκώσουν στα χέρια τους» (Ματθ. 4, 6).

Στις μέρες μας ο πειρασμός έλεγε... Αν είσαι πιστός τότε πήγαινε στην Εκκλησία και ο Θεός θα μεριμνήσει για σένα και δεν θα επιτρέψει να κολλήσεις τον ιό.
Ναι φίλοι μου αυτός ήταν ο πειρασμός των ημερών μας.
Ο Θεός όμως μας έδωσε το μυαλό μας, μας χάρισε Σοφία ανώτερη από κάθε άλλο πλάσμα της Γης ώστε να προσέχουμε και μόνοι μας.
Εκκλησία του Χριστού εξάλλου δεν είναι τα ντουβάρια των Ναών, αλλά είναι οι ψυχές όλων των πιστών Χριστιανών.
Για όσο καιρό επιβάλλεται θα κρατάμε άσβεστη την πίστη μας στις καρδιές μας, και όταν περάσει ο κίνδυνος θα πάμε πάλι στην Εκκλησία.
Αυτό θέλει ο Θεός.

Ένα άλλο θέμα είναι τα οικονομικά των μελισσοκόμων.
Κάνω έκκληση στην ΟΜΣΕ να επισκεφτεί το ΥΠΑΑΤ και να ζητήσει να μας ενισχύσει άμεσα με κάποιο πόσο ανάλογα τον αριθμό μελισσιών που κατέχει ο κάθε ένας.
Αν δεν γίνεται αυτό, ας μας δώσουν τώρα τα χρήματα για τις μετακινήσεις και για τα πετρέλαια αντί του φθινοπώρου ώστε να ανασάνουμε.
Τα μέλια των περισσοτέρων μελισσοκόμων είναι απούλητα στις αποθήκες, και η κρίση αυτή ήρθε σαν κερασάκι στην τούρτα.
Είναι επικινδυνο να προσπαθήσουμε να πωλήσουμε μέλι πόρτα πόρτα, τόσο για εμάς όσο και για τους συνανθρώπους μας.
Από την άλλη όσοι διαθέτουν μεγάλες ποσότητες μελιού δεν βρίσκουν έμπορο να πουλήσουν το μέλι τους.
Η παρούσα περίοδος ωστόσο είναι η πιο κοστοβόρα για την μελισσοκομία, και αν ο μελισσοκόμος δεν έχει γερο πορτοφόλι κινδυνεύει να χάσει και την παραγωγή και τα μελίσσια του ακόμα από πείνα.
Παραφυάδες δεν πωλούνται, τα καταστήματα υπολειτουργούν, πως θα τα βγάλουμε πέρα, πως θα ζήσουμε οι ίδιοι και πως θα ταΐσουμε τα μελίσσια μας;

Η παροιμία λέει ότι ο μελισσοκόμος τον Μάρτη μετράει τα μελίσσια του, οπότε είναι κρίσιμη περίοδος.

Μένουμε λοιπόν μέσα ή το πολύ πηγαίνουμε μέχρι τα μελίσσια μας και ελπίζουμε η πολιτεία να μην μας ξεχάσει ώστε να επιβιώσουμε εμείς και οι μέλισσες μας.