Κουνούκλα - Λαδανιά - MELISSOCOSMOS

Τρίτη, 14 Απριλίου 2020

Κουνούκλα - Λαδανιά


Άνθη με ιστορία!!!

Σημείωση: Από αυτό το φυτό βγαίνει η καλύτερη ποιοτητα γύρης για τον άνθρωπο, και για να μην παρεξηγηθώ εννοώ από άποψη γεύσης.

Το φυτό συναντάται με διάφορα ονόματα.

Μερικά από αυτά είναι Κουνούκλα, Λαδανιά ή Κίστος.
Είναι αρωματικός αυτοφυής θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των κιστιδών.
Τα φύλλα του είναι μικρά και χνουδωτά, τα άνθη του έχουν χρώμα ροζ ή λευκό, μοιάζουν τσαλακωμένα και βρίσκονται μεμονωμένα ή σε ομάδες.
Ευδοκιμεί στη Μεσόγειο γενικά και ιδιαίτερα στην Κρήτη σε σημεία με αυξημένη υγρασία.
Η άνθιση του αρχίζει τον Απρίλιο σε πρώιμα μέρη και διαρκεί μέχρι τον Αύγουστο σε όψιμα μέρη.Χαρακτηρίζεται ως πυρόφυτο λόγω της ιδιότητάς του να διεγείρεται το φύτρωμα των σπερμάτων του και αναβλαστάνουν αμέσως μετά την πυρκαγιά.

Στη μυθολογία αναφέρεται ότι έγινε ένα συμβούλιο πάνω στον Όλυμπο όπου οι Θεοί καθόρισαν ποια φυτά θα είναι θεραπευτικά. Οι θεοί όρισαν ότι ο Κίστος θα θεραπεύει τους πολεμιστές που πληγώθηκαν στη μάχη.

Αυτό ενόχλησε τις θεές, επειδή ήταν σίγουρες ότι το φυτό με τα λεπτά ρόδινα άνθη θα ήταν καταλληλότερο για την ομορφιά - εσωτερικά και εξωτερικά. Το αποτέλεσμα ήταν ότι στον Κίστο δόθηκαν και οι δύο στόχοι, η θεραπευτική και η καλλυντική δράση.

Οι μέλισσες συλλέγουν γύρη και νέκταρ από αυτό το φυτό καθώς και ρητίνη για να φτιάξουν την πρόπολη. Το λάβδανο του συλλέγεται τις μεσημεριανές ώρες του Ιουλίου και του Αυγούστου και η ρητίνη που παράγεται από τα τριχώματα του φυτού χρησιμοποιείται σε φάρμακα.Το υποείδος cistus creticus που συναντάμε στην περιοχή του Μυλοποτάμου έχει μεγάλη περιεκτικότητα 40% σε μια ομάδα διτερπενίων και σεσκιτερπενίωνπου έχουν αντιμικροβιακή δράση. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από οποιοδήποτε άλλο φυτό.έχει χρώμα σκούρο καφέ και ιδιαίτερα πικρή γεύση.

Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ενάντια στη χολέρα. Ο Ρωμαίος γιατρός Celsus το χρησιμοποιούσε ως έμπλαστρο σε κακοήθη σαρκώματα και ο Ορειβάσιος Περγαμηνός παρασκεύαζε αλοιφή κατά της τριχόπτωσης με πρώτη ύλη το λάβδανο. Ανακουφίζει σε προβλήματα του στομάχου, του εντέρου και δρα κατά της παχυσαρκίας.Είναι καταπραϋντικό, στυπτικό, σπασμολυτικό, κατά της αϋπνίας, ελαττώνει τα συμπτώματα της βρογχίτιδας, και είναι αναλγητικό. Είναι καλό να χρησιμοποιείται προληπτικά για την αποφυγή κρυολογήματος και άλλων ασθενειών.Το λάβδανο χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή αρωμάτων, καλλυντικών, αρωματική ουσία για θυμιάσεις και στην ταρίχευση νεκρών. Είναι τροφή για το δέρμα και τα μαλλιά και για εξωτερική χρήση σε δερματικά προβλήματα.Κίστο μπορούμε να βρούμε σε μορφή αποξηραμένη για την παρασκευή ροφήματος που έχει δυνατό άρωμα και ευχάριστη γεύση. Υπάρχει και σε μορφή κάψουλας η σε μορφή σιροπιού που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σαν συμπλήρωμα διαστροφής αφού είναι εξαιρετικά τονωτικό.

 Πληροφορίες από το http://www.donkeyisland.gr/ και http://medicaltime.gr/


MELISSOCOSMOS