Στην Αργολίδα ψόφησαν μέχρι τα χελιδόνια από την κακοκαιρία - MELISSOCOSMOS

Τρίτη, 7 Απριλίου 2020

Στην Αργολίδα ψόφησαν μέχρι τα χελιδόνια από την κακοκαιρία


Οι καιρικές συνθήκες για Απρίλιο μήνα είναι ιδιαιτέρως άσχημες οπότε θέλει μεγάλη προσοχή στους μελισσοκομικούς χειρισμούς μας.
Τα χελιδόνια τα οποία πριν λίγες ημέρες άρχισαν να φτάνουν από την Αφρική ήδη άρχισαν να πληρώνουν το μάρμαρο του κακού καιρού.
Διανύοντας μια απόσταση περίπου 11 χιλιάδων χιλιομέτρων, κάνοντας περίπου 350χλμ την ημέρα τα πουλιά είναι πολύ εξαντλημένα.

Έφτασαν εδώ και αντί να βρουν άνοιξη βρήκαν χειμώνα, και τα έντομα δεν πετούσαν.
Αφού τα έντομα δεν πετούσαν τα χελιδόνια που είναι εντομοφάγα είχαν μια έλλειψη τροφής για αρκετές ημέρες και καθώς είναι εξαντλημένα από το ταξίδι πολλά κάθισαν στην Γη και πέθαναν.
Οι φωτογραφίες είναι από την Αργολίδα, όμως βρήκα και εγώ νεκρά χελιδόνια στον κάμπο του Αγρινίου και σήμερα και πριν τρεις ημέρες, αλλά όχι σε τόσο μεγάλους αριθμούς.


Ο Σύλλογος προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής ΑΝΙΜΑ από όπου και προέρχονται οι φωτογραφίες μάζεψε και περιθάλπει όσα χελιδόνια ήταν ακόμα εν ζωή, ενώ απομακρύνει τα νεκρά ώστε να μην είναι πόλος έλξης κράχτης δηλαδή για τα υπόλοιπα.


Σε ότι αφορά την μελισσοκομία.
Όπως είπα ήδη είναι πολλές ημέρες κλεισμένα μέσα τα μελίσσια και δεν μπορούν να βγουν να συλλέξουν.
Ακόμα κι αν βγουν τις επόμενες ημέρες όμως, τα φυτά που προέρχονται από σοκ ψύχους δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουν νέκταρ.
Και επειδή αυτή την εποχή έχουμε την μέγιστη ανάπτυξη και το σμήνος μαζί και ο γόνος καταναλώνουν πολλές τροφές καλό είναι να φροντίσουμε μη τυχόν και τους λείψουν.
Η φύση είναι μια αλυσίδα εξάλλου και αν σπάσει ένας κρίκος καταρρέει όλο το σύστημα.
Αφού βλέπουμε την τύχη των χελιδονιών πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας ώστε να μην λιμοκτονήσουν και τα μελίσσια μας.

Melissocosmos