Marco Melo: Καταπολεμήστε την βαρρόα με Οξαλικό οξύ στον ομιχλοποιητή - MELISSOCOSMOS

Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020

Marco Melo: Καταπολεμήστε την βαρρόα με Οξαλικό οξύ στον ομιχλοποιητή


Τον Marco Melo τον γνώρισα στις 15 Ιανουαρίου στην Αθήνα μέσω της Anel.
Ο Μαρκ είναι Πορτογάλος από τις Αζόρες, ενώ ζει και ασκεί το επάγγελμα της Μελισσοκομίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Εκεί πουλάει βασίλισσες και παραφυάδες σε μια χώρα που θεωρεί την μελισσοκομία ως επάγγελμα υψηλών προδιαγραφών και τους μελισσοκόμους ως ανθρώπους μεγάλου κύρους.Πάντοτε όταν συναντώ σημαντικούς ανθρώπους από το εξωτερικό που έχουν σχέση με την μελισσοκομία ρωτάω για το πως εξασκούν το επάγγελμα και τι μεθόδους ακολουθούν.
Γιατί το ότι είναι ποιο μπροστά από εμάς είναι μια πραγματικότητα, και το ότι εμείς πρέπει να ακολουθούμε τις τακτικές των προηγμένων χωρών είναι τόσο αλήθεια όσο και ανάγκη.
Θα ήταν λάθος όταν οι Ευρωπαίοι ασκούν μελισσοκομία του 21ου αιώνα εμείς να εφαρμόζουμε τις τακτικές των παππούδων μας του 19ου αιώνα.

Μιλήσαμε λοιπόν αρκετά και έμαθα πολλά αυτή την ημέρα.
Τα αγγλικά μου δεν είναι καλά, καταλαβαίνω αρκετά μα δεν τα μιλάω, ευτυχώς όμως υπήρχε ο επιστήθιος φίλος Λευτέρης Παντελάκης της Ανελ, αλλά και η Φρόσω που τα μιλάνε και δεν ήταν πρόβλημα.
Αυτά που κράτησα και μπορώ να αποκαλύψω, είναι ότι υπάρχουν βασίλισσες από την Φιλανδία, που κοστίζουν 600 ευρώ η κάθε μια που προέρχονται από μελίσσια που έχουν μάθει να καταπολεμούν μόνα τους την βαρρόα.
Αγοράζοντας δηλαδή τέτοιες βασίλισσες κάνεις μελίσσια που δεν χρειάζεται να πονοκεφαλιάζεις για την βαρρόα.
Ίσως οι ερευνητές και οι βασιλοτρόφοι να έπρεπε να αγοράσουν μερικές τέτοιες και να παράγουν βασίλισσες που προέρχονται από αυτό το υλικό προκειμένου να ξεμπερδέψουμε από την βαρρόα μια και καλή.

Μια άλλη είδηση είναι πως σε έναν χρόνο η νοθεία στο μέλι θα αποτελεί παρελθόν.
Βρέθηκε άνθρωπος που παρέδωσε στην Apimondia νέα μέθοδο που αποκαλύπτει τις νοθείες μελιού σε ποσοστό 100%.
Η Apimondia τον έχει σε καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων καθώς μπορεί να κινδυνεύει ακόμα και η ζωή του αφού σε παγκόσμιο επίπεδο διακυβεύονται πολλά δισεκατομμύρια.
Η νέα μέθοδος θα μπορεί να αποκαλύψει πλέον ακόμα και την προηγμένη Κινέζικη νοθεία όπου ένα κανονικό μέλι αναμιγνύεται με νερό, ώστε να περνάει από πολύ ψιλά φίλτρα για να αφαιρούνται εντελώς οι γυρεόκοκκοι και τα ένζυμα του.
Μετά εξατμίζουν το νερό μέχρι η υγρασία να φτάσει στο 16% και ότι μένει είναι ένα μέλι χωρίς γυρεόκοκκους και άλλα χαρακτηριστικά που μπορεί να προδόσουν την ταυτότητα του και την χώρα προέλευσης.
Αυτό το μέλι εισάγεται από τρίτες χώρες και καταλήγει σε Ε.Ε, Η.Π.Α και ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ.
Κατόπιν αναμειγνύεται με ντόπια μέλια και πωλείται ως εγχώριο, χωρίς κανένα χημείο να μπορεί να αποδείξει ότι δεν είναι.
Ακόμα και αυτή την νοθεία όμως θα μπορεί να την αποκαλύψει η νέα μέθοδος που έχει στα χέρια της η Apimondia.
Για τα μέλια που απλώς νοθεύονται με οποιαδήποτε ζάχαρη ή σιρόπι ούτε λόγος, θα είναι πολύ εύκολη υπόθεση πλέον η αποκάλυψη της νοθείας.

Σκέφτομαι πολύ καιρό, το πως μπορεί να εντοπίζει την νοθεία η νέα μέθοδος και στο μόνο που καταλήγω είναι πως θα ανιχνεύουν τα ιόντα του νερού.
Το νερό φέρει στοιχεία ιόντα και άλατα σε συγκεκριμένες ποσότητες.
Το νέκταρ όμως δεν έχει την ίδια σύσταση.
Έτσι η νέα μέθοδος μπορεί άνετα να βασίζεται στην ανίχνευση ιόντων και αλάτων στο μέλι.
Να υπάρξουν κατώτατα όρια ανίχνευσης και όταν ένα δείγμα τα ξεπερνάει αυτό θα σημαίνει ότι χρησιμοποιήθηκε νερό για παρασκευή σιροπιού οπότε έχουμε νοθεία.


Τέλος ο Marco μου είπε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο για την θεραπεία της ασκοσφαίρωσης οι μελισσοκόμοι βάζουν Μπανάνα στα μελίσσια.
Αλήθεια θυμάστε πόσα χρόνια τώρα αυτό εδώ το ταπεινό Blog έχει προτείνει την Μπανάνα και πόση λάσπη δέχτηκε για αυτό το θέμα;

Αυτά και άλλα πολλά μιλήσαμε λοιπόν.

Για το θέμα της βαρρόα και της καταπολέμησης που γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Μαρκ μου ζήτησε να την δημοσιεύσω να την δουν οι Έλληνες, εφαρμόζει ομιχλοποιητή που ως δραστική ουσία χρησιμοποιεί Οξαλικό οξύ.
Με έναν ομιχλοποιητή που πουλάει η εταιρεία του και κοστίζει 500 ευρώ εύκολα και γρήγορα κάνει την καταπολέμηση.
Η λεπτομέρεια είναι πως για να γίνει σωστή δουλειά οι κυψέλες δεν πρέπει να έχουν διάτρητο πάτο, και πρέπει να κλείνονται και τα πορτάκια για μισή ώρα ώστε να δράσει η ουσία.
Μετά την πάροδο της μισής ώρας ανοίγονται οι πόρτες και η βαρρόα αποτελεί παρελθόν.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Μάρκος πουλάει παραφυάδες των 6 πλαισίων σε κυψελίδια από φελιζόλ.
Η πώληση εκεί γίνεται μαζί με το κυψελίδιο.
Η δόση οξαλικού οξέως είναι 1 γραμμάριο σε κάθε μελίσσι 6 πλαισίων.

Θα προσέξατε ότι ο ομιχλοποιητής είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να δέχεται κάθε δόση για κάθε μελίσσι ξεχωριστά.


Επίσης φέρει μια μανιβέλα την οποία την γυρνάς προκειμένου να εκτοξεύεται ο αχνός.
Για κάθε μελίσσι βάζουμε την ανάλογη δόση κάθε φορά και μετά την εφαρμογή κλείνουμε το πορτάκι της κυψέλης.

ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ
Ο ατμός από το οξαλικό οξύ στον ομιχλοποιητή αν εισπνευστεί προκαλεί λιθίαση στους πνεύμονες γι αυτό θέλει πολύ καλής ποιότητας μάσκα αυτή η εργασία.

ΥΓ
Το παράξενο με τον ομιχλοποιητή του Μαρκ είναι ότι δεν βλέπω κάποια φιάλη ή τίποτα τετοιο για να παίρνει υγρό μέσα όπως η γλυκερίνη κτλ.
Τι είναι αυτό που δημιουργεί ατμό λοιπόν;

Δείτε τα παρακάτω βίντεο.

Ο Μαρκ διαχειρίζεται τις παρακάτω σελίδες του Facebook

Melo Bees

Api-Bees


Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...