Νέα από τα πεύκα 23/8/2020 - MELISSOCOSMOS

Κυριακή, 23 Αυγούστου 2020

Νέα από τα πεύκα 23/8/2020


Σήμερα τα χαράματα ήμασταν στην Εύβοια όπου ξεφορτώσαμε το τελευταίο μας φορτίο και ενεργοποιήσαμε τις τελευταίες ζυγαριές.
Ώρα 06:30 με θερμοκρασία 17C αλλά καθόλου υγρασία οι μέλισσες άρχισαν να πετάγονται έξω μαζικά για συλλογή.
Πρέπει να σας πω και να ξέρετε, ότι ανεξάρτητα από τι γράφουν οι ζυγαριές, οι οποίες έδιναν υγρασία 70% ο μελισσοκόμος μπορεί να καταλάβει αν υπάρχει καλή υγρασία ακουμπώντας τα καπάκια των μελισσιών, τις λαμαρίνες δηλαδή.
Αν αυτές έχουν νερό επάνω τότε η συλλογή θα πάει πολύ καλά, ενώ αν είναι στεγνές τότε η συλλογή θα είναι φτωχή.
Η λαμαρίνα του καπακιού δεν απορροφάει την υγρασία, και έτσι όση δροσιά ρίξει όλη την νύχτα μένει εκεί και ως το πρωί η λαμαρίνα είναι βρεγμένη.
Όταν την ακουμπάμε πρέπει να έχει νερό, όσο περισσότερο τόσο καλύτερα.
Αντίθετα αν ακουμπήσουμε ένα ξύλο αυτό δεν μας φαίνεται μουσκεμένο επειδή απορροφάει την υγρασία.
Σήμερα λοιπόν δεν υπήρχε σταγόνα νερού πάνω στα καπάκια, και είπα και σε φίλους που μιλήσαμε αργότερα ότι δεν προσδοκώ μεγάλα πράγματα για σήμερα στην περιοχή που έχω εγώ τα μελίσσια τουλάχιστον.
Επίσης κάτι πολύ σημαντικό.
Αν πάμε μελίσσια ατρύγητα και βαριά στο πεύκο, η αυτά που θα μαζέψουν κάποια κιλά, μετά δουλεύουν στο ρελαντί και δεν πολυσκοτώνονται, ενώ αντίθετα τα ελαφριά μελίσσια δείχνουν σαν να έχουν μεγαλύτερη λαχτάρα για συλλογή.

Η γνώμη μου είναι ότι το πεύκο έχει πολύ μέλι ακόμα, τουλάχιστον ως τις 5 Σεπτεμβρίου, αλλά οι καιρικές συνθήκες και η έλλειψη υγρασίας είναι αυτές που δεν επιτρέπουν την καλή συλλογή αυτή την στιγμή.
Οι πολύ δυνατοί άνεμοι των προηγουμένων ημερών στέγνωσαν κυριολεκτικά την γη και την ατμοσφαίρα και εκεί πιστεύω είναι η αιτία της πτώσης.
Οφείλω να πω όμως ότι όλα τα χρόνια κατά την διάρκεια της εκκρίσεως του πεύκου είχαμε και σημεία καμπής.
Οι μετεωρολόγοι για αύριο και μεθαύριο δίνουν ποσοστά υγρασίας άνω του 90% πράγμα που αν επιβεβαιωθεί νομίζω ότι θα δούμε πολύ καλύτερα νούμερα.
Τονίζω όμως ότι πολλές φορές τα καιρικά μοντέλα δεν πέφτουν μέσα, και εγώ σήμερα με βάση τις προγνώσεις περίμενα να δω καλύτερα πράγματα στην Εύβοια όμως είδα ότι δεν είχαμε υγρασία.

Σε ότι αφορά την Χαλκιδική εκεί είχαμε το ακριβώς αντίθετο φαινόμενο και πάνω που είχε στρώσει και πήγαινε καλά είχαμε δυνατή βροχή, και έκτοτε τα νούμερα δεν έχουν έρθει στα προηγούμενα επίπεδα.
Κάθε βίαιη αλλαγή του καιρού είτε προς την ζέστη είτε προς την βροχή, τον αέρα, ή το κρύο επηρεάζει αρνητικά την έκκριση του μελιού.

Τέλος να πω ότι αύριο θα δημοσιεύσω άρθρο σχετικά με νέο προϊόν κατά της βαρρόα πολύ οικονομικό και εύχρηστο που κυκλοφορεί στο εξωτερικό ήδη.
Θα τονίσω για μια ακόμα φορά την γύμνια της Ελλάδας, την απουσία έρευνας, προσπάθειας και λύσεων από την πλευρά των Ελλήνων ερευνητών οι οποίοι δεν μας προσφέρουν τίποτα απολύτως.
Η εξαγγελία αυτού του άρθρου ήδη άρχισε να προκαλεί αντιδράσεις και ενοχλήσεις, από μερίδα μανδρόσκυλων.
Εγώ είμαι καλοπροαίρετος άνθρωπος όμως, και δηλώνω πως αν κάνω λάθος ή αν κάποιος θεωρεί ότι λέω ψέμματα τον κάλω ανοικτά να με διαψεύσει αλλά με στοιχεία.
Να μου πει να κύριε τι έκαναν οι Έλληνες ερευνητές, ορίστε το έργο τους και γιατί όχι δημοσίευσε το κιόλας να το δει ο κόσμος.

Εφόσον έργο και αποτελέσματα δεν βλέπω όμως έχω κάθε δικαίωμα ως φορολογούμενος πολίτης να αγανακτώ και να διαμαρτύρομαι που στο εξωτερικό όλο και κάτι νέο κυκλοφορεί συνέχεια ενώ στην Ελλάδα ασκούμε μελισσοκομία με τα όπλα που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες μας ακόμα.

Πάμε να δούμε ζυγαριές

Χαλκιδική


Τρεις ζυγαριές, άνοδος 470, 310 και 330γρ

Εύβοια

Ας δούμε κάτι ενδιαφέρον για αρχή
Το πρωί ενεργοποίησα την ζυγαριά σε φρέσκο μελίσσι που έβαλα σήμερα στην Εύβοια


Όταν το έβαλα πάνω στην ζυγαριά και πριν το ανοίξω το μελίσσι ζύγιζε 29.390γρ
Σήμερα το βράδυ στις 21:00 ζυγίζει...


29.780γρ, το στραβόγιαννο δηλαδή μάζεψε 390γρ από την πρώτη ημέρα χωρίς να γνωρίζει τον τόπο.

Ζυγαριά δεύτερη


Άνοδος 363γρ

Ζυγαριά τρίτη


Άνοδος 2.027γρ

Ζυγαριά τέταρτη


Άνοδος 138γρ

Ζυγαριά πέμπτη


Ανοδος 1.060γρ σε τριώροφο μελίσσι ενωμένο όμως.

Ζυγαριά έκτη


Άνοδος 431γρ

Ζυγαριά έβδομηΆνοδος 468γρ

Δεν υπάρχει λόγος να δημοσιεύσω περισσότερες ζυγαριές, φαίνεται πως πήγε το πράγμα.
Πιστεύω ότι αύριο και κυρίως μεθαύριο θα έχουμε πολύ καλύτερα νούμερα όμως.

Η Αρκαδία σήμερα έδωσε μικρή άνοδο 130γρ

Από Θάσο δεν είχα νέα σήμερα


Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...