Ενίσχυση σε ελιά, πατάτα, ντομάτα εξετάζει το ΥΠΑΑΤ - MELISSOCOSMOS

Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2020

Ενίσχυση σε ελιά, πατάτα, ντομάτα εξετάζει το ΥΠΑΑΤ


«Εξετάζουμε την ενίσχυση της πτηνοτροφίας, της ανοιξιάτικης πατάτας, της ντομάτας θερμοκηπίου, των καρπουζιών και των επιτραπέζιων ελιών. Αυτές είναι παραγωγές οι οποίες έχουν πληγεί, εμφανίζουν σήμερα διαταραχή, των οποίων την ενίσχυση εξετάζουμε. Στη δευτερολογία θα σας πω πώς ακριβώς θα το κάνουμε». Τα παραπάνω υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης το πρωί της Τετάρτης 2 Σεπτεμβρίου στη Βουλή στο πλαίσιο του Κοινβουλευτικού Ελέγχου.

Εντωμεταξύ ο υπουργός αναφέρθηκε ξανά στην ενίσχυση των γουνοφόρων ζώων με 3.000.000, ενώ όπως ανακοίνωσε, βγαίνουν οι αποφάσεις για την ενίσχυση της μεσαίας αλιείας από το Πρόγραμμα Αλιείας ύψους περίπου 25.000.000.

Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του Σύριζα, Σταύρου Αραχωβίτη και Βαγγέλη Αποστόλου, ο υπουργός Μάκης Βορίδης, επιχείρησε να εξηγήσει τη στρατηγική του υπουργείου του για την παροχή ειδικών ενισχύσεων στους πληττόμενους από την πανδημία παραγωγούς, χωρίς όμως να γίνει περισσότερο σαφής.

Επανέλαβε πως από τη χρονική στιγμή που ο ίδιος θα ανακοινώσει ότι ενισχύεται ένας κλάδος θα υπολογίζουν οι παραγωγοί και εσείς τρεις με τέσσερις μήνες για να φανούν τα λεφτά στους λογαριασμούς τους. Πάντως δεν αναφέρθηκε στο μέγεθος της ενίσχυσης, στην προέλευση των πόρων ή στα κριτήρια ένταξης των δικαιούχων. «Η ανακοίνωση σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει την προπαρασκευαστική διαδικασία, δηλαδή έχει τελειώσει η παραγωγή, έκλεισαν οι αριθμοί, έχουμε πλήρη εικόνα της διαταραχής και αρχίζουμε και την υπολογίζουμε- με αυτό το ποσό» εξήγησε συνεχίζοντας : «Απαιτείται η απόφαση αυτή να φύγει να πάει στην ευρωπαϊκή επιτροπή. Από την ευρωπαϊκή επιτροπή αφού γυρίσει η συγκεκριμένη, πρέπει να πάει στο γενικό λογιστήριο. Αυτή είναι η πρώτη απόφαση. Αυτό είναι η δέσμευση του ποσού. Έπεται δεύτερη απόφαση, η οποία ουσιαστικά εφαρμόζει το μέτρο. Δίνει την εντολή να εφαρμοστεί το μέτρο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ανοίγει το πληροφοριακό σύστημα και χρειάζεται χρόνος».

Σε ό,τι αφορά τις σχετικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (για την αποκατάσταση των πληγέντων) ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η παρούσα ηγεσία του ΥπΑΑΤ δεν ακολουθεί την πολιτική των προκατόχων της αλλά προσεγγίζει το όλο θέμα με βάση τον αριθμό των πωλήσεων, τις τιμές, τη μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης, τη συνολική επίπτωση σε κάθε κλάδο.

 «Προσδιορίζουμε τη ζημιά και την κατανέμουμε με ένα δίκαιο και ορθολογικό κριτήριο» συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ
https://www.agronews.gr/

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...