Το χρονικό της κηροσκωρίνης: Τα λάθη που έγιναν ας μην επαναληφθούν - MELISSOCOSMOS

Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2020

Το χρονικό της κηροσκωρίνης: Τα λάθη που έγιναν ας μην επαναληφθούν


Ήταν φθινόπωρο του 2003 όταν έσκασε το χειρότερο σκάνδαλο που έζησε ποτέ το ελληνικό μέλι και οι Έλληνες μελισσοκόμοι.
Αιτία ήταν μια ουσία, το παραδιχλωροβενζόλιο, που οι Έλληνες μελισσοκόμοι επί 60 χρόνια χρησιμοποιούσαν για να κρατάνε τον κηρόσκορο μακριά από τις αποθηκευμένες κηρήθρες.
Δυστυχώς δεν γνώριζαν το πρόβλημα αφού στην Ευρώπη δεν αναφερόταν καν ως κίνδυνος.
Αντίθετα στις ΗΠΑ είχε οριστεί κατώτατο όριο σε αυτή την ουσία αλλά για το νερό.
Παρότι το ελληνικό μέλι είχε βρεθεί ότι οι ποσότητες που βρέθηκαν ήταν μόλις στο μισό του επιτρεπτού ορίου των ΗΠΑ για το νερό, δεν άργησε να σημάνει συναγερμός.  


Το πρόβλημα εντοπίστηκε πρώτη φορά στις 30 Οκτωβρίου 2003 και ο ΕΦΕΤ εξέδωσε δελτίο Τύπου το οποίο μεταξύ άλλων ανάφερε τα ακόλουθα: «Το παραδιχλωροβενζόλιο δεν έχει προσδιοριστεί ως χημικός κίνδυνος για το μέλι από τις κοινοτικές αρχές και δεν έχουν καθοριστεί ανώτατα αποδεκτά όρια ούτε και όριο αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης.
Στις ΗΠΑ, ο Οργανισμός για την προστασία του περιβάλλοντος είχε ορίσει μέγιστο όριο τα 75 mg/lt (75 ppb) στο πόσιμο νερό, ενώ από τα αποτελέσματα της ελληνικής μελέτης η παρουσία του παραδιχλωροβενζόλιου δεν υπερέβαινε τα 40 ή 45 ppb».
Η ουσία προέρχονταν από τη χρήση κηροσκωρίνης για τη συντήρηση της κηρήθρας.

Ο τότε υπουργός κ.Παπαθανασίου είχε επιρρίψει ευθύνες στον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ Ν.Κατσαρό για το θόρυβο που δημιουργήθηκε για το ελληνικό μέλι αποδίδοντας τις δηλώσεις του σε προσωπική πικρία για το γεγονός ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση με αφορμή τους χειρισμούς που έγιναν σε ένα άλλο θέμα με γιαούρτια της ΦΑΓΕ.

Τον ΕΦΕΤ ωστόσο είχε φροντίσει να ενημερώσει νωρίτερα η μελισσοκομική επιστημονική κοινότητα.

Πάντως ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ κύριος Ν.Κατσαρός είχε δηλώσει στην ΝΕΤ ότι σύμφωνα με τον φορέα «Το παραδιχλωροβενζόλιο δεν έχει προσδιοριστεί ως χημικός κίνδυνος για το μέλι από τις κοινοτικές αρχές και δεν έχουν καθοριστεί ανώτατα αποδεκτά όρια ούτε και όριο αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης».

Επίσης απορίας άξιο μοιάζει το ότι οι μελισσοκομική κοινότητα της χώρας δεν έλαβε μέτρα κατά του προβλήματος πολύ πριν αυτό ξεσπάσει σε σκάνδαλο, από την στιγμή που οι μετρήσεις εντόπιζαν σε μεγάλο αριθμό δειγμάτων την ουσία.
Γιατί δεν ενημερώθηκαν οι ΟΜΣΕ και οι Μελισσοκομικοί Σύλλογοι της χώρας ώστε με την σειρά τους να ενημερώσουν τους μελισσοκόμους, και αντι αυτών ενημερώθηκε ο ΕΦΕΤ, δεν είναι πολύ κατανοητό.
Γιατί ενημερώθηκε ο ΕΦΕΤ ενώ δεν υπήρχε Ευρωπαϊκή ή Ελληνική οδηγία που να λέει ότι αυτή η ουσία απαγορεύεται;
Ποιο ήταν το πρόβλημα και ειδοποιήθηκε ο ΕΦΕΤ αφού οι μετρήσεις έδειχναν ότι η ουσία είναι 50% κάτω από το επιτρεπτό όριο που οι ΗΠΑ είχαν θέσει για το νερό;
Γιατί κάναμε τον καταναλωτή να χάσει την εμπιστοσύνη του προς το ελληνικό μέλι άδικα βγάζοντας από μόνοι μας ένα θέμα που στην ουσία δεν αποτελούσε πρόβλημα;
Γιατί βγάλαμε μόνοι μας τα μάτια μας;

Το Ελληνικό μέλι σήμερα είναι πεντακάθαρο, αφού οι μελισσοκόμοι αντιμετωπίζουν τον κηρόσκωρο πλέον με βιολογικές λύσεις.

Όμως σήμερα 16 χρόνια μετά, πόσο έτοιμοι ήμαστε στην αντιμετώπιση τόσο σοβαρών ζητημάτων;
Μπορούμε να ξεπεράσουμε ένα ανάλογο ζήτημα εν την γενέσει του πριν ο ΕΦΕΤ ή ο κάθε ΕΦΕΤ επιληφθεί του θέματος;

Προσωπική μου άποψη είναι πως μάλλον όχι!!!


Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...