Νέος Αγροτικός Συνεταιρισμός εσπεριδοειδών και ελιάς στον Στράτο Αιτωλοακαρνανίας την ίδια ώρα που οι Έλληνες μελισσοκόμοι κοιμούνται με τα τσαρούχια - MELISSOCOSMOS

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020

Νέος Αγροτικός Συνεταιρισμός εσπεριδοειδών και ελιάς στον Στράτο Αιτωλοακαρνανίας την ίδια ώρα που οι Έλληνες μελισσοκόμοι κοιμούνται με τα τσαρούχια


Σχόλιο Melissocosmos
Ένας νέος συνεταιρισμός εσπεριδοειδών και ελιών γεννιέται μέσα από τα σπλάχνα της Αιτωλοακαρνανικής γης.
Αυτός ο συνεταιρισμός θα συσκευάσει και θα στείλει την Ελληνική παραγωγή στα πέρατα του κόσμου.
Οι αγρότες μας δραστηριοποιούνται, παίρνουν την τύχη στα χέρια τους, και μπράβο τους.
Την ίδια ώρα οι Έλληνες μελισσοκόμοι περιμένουν το μάνα εξ ουρανού.
Περιμένουν τον από μηχανής Θεό που θα απαγορεύσει τα φτηνά μέλια των Σούπερ Μάρκετ ώστε ο κόσμος να αναγκαστεί να στραφεί στους μελισσοκόμους ώστε αυτοί με την σειρά τους να δουν λεφτά στα χέρια τους.
Περιμένουν μάταια όμως, γιατί δεν γίνονται αυτά τα πράγματα στις ελεύθερες οικονομίες.
Και να πεις ότι δεν ξέρουμε τον δρόμο.
Δεν είχαμε κάποτε δυο τεράστιες κοινοπραξίες μελιού;
Από δικά μας λάθη τις χάσαμε, αλλά μπορούμε να τις ξαναγεννήσουμε και να μάθουμε από τα λάθη μας.
Αλλά και αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε συνεταιρισμούς, μπορούμε να βρούμε έτοιμους άλλους που ήδη ασχολούνται με τρόφιμα και να τους ζητήσουμε να αγοράσουν και μέλι.
Γιατί τόση απραξία;
Τι περιμένουμε;
Το Ελληνικό εμπόριο κατέρρευσε.
Του χρόνου δεν θα μπορέσουμε να πάρουμε ούτε την ενίσχυση του πετρελαίου καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των μελισσοκόμων δεν βρήκε έμπορο να πουλήσει μέλι αξίας 5 χιλιάδων ευρώ ώστε να καλυφτεί αυτό το κριτήριο.
Πόσο ποιο χαμηλά πρέπει να ξεπέσουμε για να αναλάβουμε δράση;

Διαβάστε για τον νέο συνεταιρισμό.

Στόχος η διαχείριση της παραγωγής να γίνεται με ενιαίο τρόπο για όλα τα μέλη του Συνεταιρισμού, ώστε να υπάρχει σταθερή ποιότητα.

Τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους απέκτησε σάρκα και όστα ένας ακόμα Συνεταιρισμός για εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια) αλλά και ελιά, στο χωριό Στράτος, στην Αιτωλοακαρνανία, λίγο έξω από το Αγρίνιο.

Αν και πρόσφατα συσταθείς, ο Συνεταιρισμός αριθμεί ήδη 57 μέλη - παραγωγούς, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Λάμπρος Πόρκος, αντιπρόεδρος της οργάνωσης, που σχετικά άμεσα πρόκειται να αυξήσει τα μέλη της στα 100 περίπου.

Πρόεδρος του Συνεταιρισμού που ήδη διαχειρίζεται ένα τονάζ γύρω στους 2.000 τόνους πορτοκαλιών είναι ο κ. Γιάγκας Δημήτρης, ενώ έχει συσταθεί και ΔΣ.

Μετέπειτα στόχος του Συνεταιρισμού που κάνει ήδη συνεχείς ενημερώσεις στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς, είναι η δημιουργία και ένος συσκευαστηρίου, ώστε να προχωρήσει σε εξαγωγές μιας και υπάρχει η σχετική τεχνογνωσία, προσθέτει ο κ. Πόρκος, που στέκεται ιδιαίτερα στο κενό που υπάρχει στο χωριό αυτό, όσον αφορά στην οργάνωση των παραγωγών.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι στην Στράτο έχει αρχίσει η συγκομιδή στα περιβόλια με Ναβαλίνες, με τις πιο ποιοτικές να αγγίζουν ήδη τα 32 λεπτά το κιλό.

Μπίκας Αλέξανδρος

ΠΗΓΗ
https://www.agrotypos.gr/

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...