Νοζεμίαση: Όσα πρέπει να ξέρετε - MELISSOCOSMOS

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020

Νοζεμίαση: Όσα πρέπει να ξέρετε


Η άνοιξη είναι η κατ εξοχήν εποχή που ο μελισσοκόμος περιμένει να δει τα μελίσσια του να αναπτύσσονται να βάζουν μέλια,γύρες, βασιλικό πολτό, και να κάνει όνειρα για ικανοποιητική σοδειά και εισόδημα.
Επίσης όμως και λόγο της μεγάλης παρατήρησης που τους κάνει για να δει πως αναπτύσσονται είναι και η εποχή που ανακαλύπτει τις ποιο πολλές ασθένειες στα μελισσάκια.
Κι επειδή πιστεύω πως όλοι οι μελισσοκόμοι υπεραγαπούμε την μέλισσα, πολλές φορές βλέποντας κάτι πανικοβαλλόμαστε.Έτσι σήμερα θα δούμε όσο ποιο ρεαλιστικά γίνετε μια συνηθισμένη ασθένεια των μελισσών.
Η ασθένεια αυτή λέγετε Ν Ο Ζ Ε Μ Ι Α Σ Η.
Η νοζεμίαση προκαλείται από την ανάπτυξη στο τοίχωμα του μέσου εντέρου ενός παρασίτου του Nosema apis.
Το μέσο έντερο της μέλισσας αντί να είναι καφέ ανοιχτό όπως στις υγιείς μέλισσες , είναι άσπρο γαλακτώδες.

Η ασθένεια ευνοείτε από την αυξημένη υγρασία στην κυψέλη λόγο καιρικών συνθηκών η από αυξημένη υγρασία σε μη ωριμασμένα μέλια αλλά και σε σιρόπια που δίνουμε για τροφοδοσία των χειμώνα.
Γι αυτό πολλές φορές λέμε εδώ ότι είναι ρίσκο το σιρόπι, καλύτερα ζυμάρι κι ας έχουμε λίγο ποιο αργή ανάπτυξη.

Η νοζεμίαση όμως δεν θεωρείτε καταστρεπτική ασθένεια για τον μελισσοκόμο αφού πάρα πολύ σπάνια μόνο μπορεί να σκοτώσει εντελώς το μελίσσι, παρ όλα αυτά πολλές φορές αδυνατίζει τα μελίσσια σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορούν να δώσουν σοδειά.
Παλιότερα υπήρχε αποτελεσματικό φάρμακο κατά της αρρώστιας αυτής, μιλάω για το φουμιντίλ φυσικά, αλλά επειδή διαπιστώθηκε πως άφηνε υπολείμματα καταργήθηκε και αποσύρθηκε από την Ελλάδα, ενώ πρόσφατα έκλεισε και το εργοστάσιο στον Καναδά που το παρήγαγε..
Όμως δεν πρέπει να απογοητευόμαστε γιατί τις περισσότερες φορές τα μελισσάκια την ξεπερνούν από μόνα τους την νοζεμίαση, γι αυτό άλλωστε έχει χαρακτηριστεί και σαν η εξαφανιζόμενη ασθένεια, αυτό γίνετε όταν ζεσταίνει ο καιρός μειώνονται οι υγρασίες και μπαίνει για τα καλά η άνοιξη.

Όπως ήδη είπα η ασθένεια ευνοείται από την υγρασία, δηλαδή με τις πολλές βροχές η ασθένεια κάνει την εμφάνιση της σε μεγαλύτερο βαθμό.
Παλιότερα αλλά και τώρα πολλοί μελισσοκόμοι βάζανε στην τροφή που τάιζαν τα μελίσσια σκόρδο.
Αυτό το έκαναν γιατί υπήρχαν διάφορες πληροφορίες και ιστορίες ότι το σκόρδο θεραπεύει την Νοζεμίαση, ποιο κάτω μπορείτε να δείτε μια τέτοια ιστορία…

Στην κατοχή οι γερμανοί δίνανε ζάχαρη στους μελισσοκόμους για να ταΐζουν τα σμήνη τους τον χειμώνα, προκειμένου να παίρνουν το μέλι για το στρατό τους μετά. Οι φτωχοί μελισσοκόμοι όμως έδιναν τη ζάχαρη στα παιδιά τους γιατί υπήρχε πείνα και η ζάχαρη ήταν για αυτούς και τα παιδιά τους πολύτιμη ενέργεια.
Πώς να σκεφτείς να ταΐσεις τα μελίσσια σου άλλωστε αν τα παιδιά σου πεινάνε;  Έτσι οι ραδιούργοι ναζί ρίχνανε μέσα στη ζάχαρη σκόρδο προκειμένου αυτή να μυρίζει και να μην μπορούν να την φάνε οι άνθρωποι.
Έτσι μη μπορώντας να την καταναλώσουν οι άνθρωποι την έδιναν τελικά στα μελίσσια.
Μετά από αυτό όμως παρατήρησαν την επόμενη άνοιξη αλλά και στα επόμενα χρόνια που συνέχισαν να δίνουν ζάχαρη με σκόρδο πως τα μελίσσια τους είχαν ιανθεί πλήρως από την νοζεμίαση που τα θέριζε έως τότε…

Ωραία θα ήταν να ίσχυε αυτό, όμως μετά από έρευνες αποδείχτηκε ότι το σκόρδο δεν κάνει απολύτως τίποτα στην Νοζεμίαση, γι αυτό μην σπαταλάτε χρήματα για να αγοράσετε ζυμάρι που περιέχει μέσα και σκόρδο θα έλεγα, χωρίς να σας το επιβάλω.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Υπάρχει λύση;

Οι επιστήμονες λένε ότι ναι υπάρχει, ας δούμε λοιπόν τι μας προτείνουν.

Μας λένε λοιπόν οι ειδικοί για το θέμα να προσέχουμε την υγρασία, δηλαδή να προτιμάμε μέρη που ξεχειμωνιάζουν τα μελίσσια μας που να έχει μεγάλη ηλιοφάνεια, λίγη υγρασία και να μην ακουμπάμε απ ευθείας στο χώμα τις κυψέλες, αλλά να τις τοποθετούμε πάνω σε παλέτες η ρόδες η οτιδήποτε άλλο για να μην έρχονται σε επαφή με υγρασία.

Ένα άλλο μέτρο που μας προτείνουν είναι το πρόσωπο των κυψελών μας να κοιτάζει προς το νότο, ενδεχομένως για να ζεσταίνονται περισσότερο τα μελίσσια και να στεγνώνουν καλύτερα.

Ακόμα να δίνουμε στα μελίσσια, καλής ποιότητας τροφή, είναι πολύ σημαντικό αυτό.

Αρκεί να σας πω ότι όταν η χρονιά δίνει πολύ μέλι δεν υπάρχει Νοζεμίαση, ενώ όταν η χρονιά είναι κακή και δεν δίνει μέλι τότε η Νοζεμίαση θερίζει, αυτό γίνεται γιατί η μεγάλη και εκλεκτή ποσότητα μελιού βοηθάει τις μέλισσες να ξεπεράσουν τις ασθένειες τους και φυσικά και την Νοζεμίαση, άρα λοιπόν αν δώσουμε μπόλικη τροφή καλής ποιότητας στα μελίσσια μας τα βοηθάμε πολύ.
Να σας πω ότι υπάρχει και ένα τεστ που μπορείτε να κάνετε για να δείτε αν τα μελίσσια σας έχουν Νοζεμίαση.


Πάρτε μια μέλισσα και με προσοχή τραβώντας το πίσω μέρος της κοιλιάς της προσπαθήστε μέχρι να βγει το έντερο έξω, αν χρώμα του εντέρου είναι κιτρινωπό προς καφετί τότε η μέλισσα είναι υγιείς, αν όμως είναι άσπρο το χρώμα του εντέρου τότε η μέλισσα πάσχει από νοζεμίαση, πιστεύω η φωτογραφία πάνω να σας βοηθάει.

Φυσικά υπάρχει και η νέα Νοζεμίαση η λεγόμενη Ceranae η οποία είναι ακόμα ποιο δύσκολη και πολύ πιο καταστρεπτική από την Αpis.

Σήμερα δεν υπάρχει εγκεκριμένο σκεύασμα που να θεραπεύει την Νοζεμίαση.
Υπάρχουν αντιβιοτικά που κάνουν πρόληψη μα είναι απαγορευμένα στην Ε.Ε.
Επίσης υπάρχουν βιολογικά προϊόντα που λένε ότι κάνουν πρόληψη.
Η αλήθεια όμως είναι πως όταν ένας ερευνητής εξετάζει κάποιο από αυτά τα προϊόντα και λέει ότι το βρίσκει καλό, κάποιος άλλος ερευνητής διαδίδει ότι το δοκίμασε και αυτός και δεν έκανε τίποτα.
Έτσι μόνο εμπειρικά μπορούμε να πούμε ότι κάποια προϊόντα βοηθούν.

Συνάδελφοι αυτά είναι τα μέτρα πρόληψης και καταστολής της Νοζεμίασης που έχουμε εδώ στην Ελλάδα.

Εύχομαι να μην υπάρχει έξαρση της ασθένειας, και ακόμα ελπίζω η άνοιξη να ξεκινήσει με πολλά μελάκια ώστε να μπορέσουν τα μελίσσια μας να την ξεπεράσουν και να αναπτυχθούν ταχύτατα.M E L I S S O C O S M O S ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...