02/02/20 - MELISSOCOSMOS

Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου 2020

Χρήσιμες πληροφορίες για την βαρρόα που ίσως δεν ξέρεις

Κυριακή, Φεβρουαρίου 02, 2020
Χρήσιμες πληροφορίες για την βαρρόα που ίσως δεν ξέρεις

Στον MELISSOCOSMO έχουμε μιλήσει άπειρες φορές για την βαρρόα.
Γιατί πιστεύω πως όσο καλύτερα μαθαίνεις τον εχθρό τόσο καλύτερα μπορείς και τον πολεμάς.

Η βαρρόα στο μεταξύ όσο κι αν μας φαίνεται περίεργο είναι σχετικά νέος εχθρός.
Άσχετα αν αναγκαστήκαμε να γίνουμε εξπέρ πολύ γρήγορα.
Και αν θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για αυτόν τον εχθρό πρέπει να πάμε πίσω από εκεί που ήρθε.
Από την μέλισσα της Ανατολής την Apis cerana.

Η ANEL δίνει ρέστα: Νέος τροφοδότης οροφής με δύο διαμερίσματα 7 λίτρων

Κυριακή, Φεβρουαρίου 02, 2020
Η ANEL δίνει ρέστα: Νέος τροφοδότης οροφής με δύο διαμερίσματα 7 λίτρων
Τροφοδότης οροφής με δύο διαμερίσματα για τροφοδοσία υγρής και στερεής τροφής συγχρόνως.
Και τα δύο διαμερίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα δύο είδη τροφοδοσίας χάρη στις τρύπες και τις ειδικές τάπες που παρέχονται. Έτσι μπορείτε να επιλέξετε να τροφοδοτήσετε το σμήνος και με υποκατάστατο γύρης/γυρεόπιτα μαζί με σιρόπι ή ζαχαροζύμαρο συγχρόνως. Ή επιλέξτε να γεμίσετε και τα δύο διαμερίσματα μόνο με σιρόπι. Τα διαμερίσματα χωράνε 4 και 3 kg σιρόπι αντίστοιχα.
Επιπλέον ο τροφοδότης χωρίζεται κάτω από τα παρεμβάσματα σε 6 ανεξάρτητα μέρη ώστε αν έχετε περισσότερα σμήνη σε μία κυψέλη να μπορείτε να τα τροφοδοτήσετε ξεχωριστά χωρίς να επικοινωνούν μεταξύ τους. Ιδανικός για βασιλοτρόφους καθώς και για ανάπτυξη νέων μελισσοσμηνών την άνοιξη.

Ανακοινώθηκε ψηφιακό εθνικό μελισσοκομικό μητρώο

Κυριακή, Φεβρουαρίου 02, 2020
Ανακοινώθηκε ψηφιακό εθνικό μελισσοκομικό μητρώο

Σχόλιο Melissocosmos
Η εξαγγελία αυτή είναι η υλοποίηση της υπόσχεσης του ΥΠΑΑΤ κ. Μάκη Βορίδη προς την ΟΜΣΕ, προκειμένου η χώρα να σταματήσει να χάνει κονδύλια λόγω των ετήσιων δηλώσεων διαχείμασης που θέσπισε ο προηγούμενος υπουργός.
Θυμίζω ότι εξαιτίας αυτών των δηλώσεων διαχείμασης που δεν είχαν καμία λογική η χώρα και οι Έλληνες μελισσοκόμοι χάνουν για την τριετία 2021-2023 εκατομμύρια ευρώ.
Χρόνια ολόκληρα η ΟΜΣΕ φώναζε και ζητούσε από τον πρώην ΥΠΑΑΤ την δημιουργία ψηφιακού μελισσοκομικού μητρώου χωρίς να εισακούεται.
Ο νέος Υπουργός εξαρχής το υποσχέθηκε και φαίνεται ότι το υλοποιεί τάχιστα.
Τα όποια οφέλη όμως θα προκύψουν μετά το 2023 καθώς η ζημιά έχει γίνει και τα κονδύλια μέχρι τότε έχουν ήδη βγει πολύ μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη τριετία 2018-2020.

Στα μελίσσια 1/2/2020

Κυριακή, Φεβρουαρίου 02, 2020
Στα μελίσσια 1/2/2020

Στο βίντεο εξηγώ γιατί εμείς δεν βάζουμε φελιζόλ ή μόνωση τον χειμώνα στα μελίσσια.
Δεν επιβάλω τις απόψεις μου σε κανέναν, σέβομαι τις τεχνικές κάθε μελισσοκόμου, απλά λέω την σκέψη μου.

Να πω ότι αυτό το βίντεο είναι από τα τελευταία που δεν έχει καλή ποιότητα εικόνας και ήχου, έχω παραγγείλει καινούριο μηχάνημα δυνατό, θα το έχω σε 20 ημέρες.

Η θερμορύθμιση της κυψέλης

Κυριακή, Φεβρουαρίου 02, 2020
Η θερμορύθμιση της κυψέλης

Είναι αρκετά κοινό γεγονός σε μερικά μέρη το να ακουστεί για νεκρές μέλισσες μέσα στην κυψέλη ως αποτέλεσμα ασφυξίας λόγω υπερβολικής θερμότητας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, οι αδύναμες αποικίες και η έλλειψη νερού κοντά στο μελισσοκομείο μπορεί να γίνει ένας θανατηφόρος συνδυασμός.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα βασικά της θερμορύθμισης των αποικιών για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε στο θέμα αυτό.

Ιός των παραμορφωμένων φτερών

Κυριακή, Φεβρουαρίου 02, 2020
Ιός των παραμορφωμένων φτερών

Οι μέλισσες εξαφανίζονται μαζικά από τον «ιό των παραμορφωμένων φτερών»

Σε ολόκληρο τον πλανήτη οι μέλισσες πλήττονται από έναν θανατηφόρο ιό που θέτει σε κίνδυνο την ίδια στην επιβίωση του θαυμαστού είδους. Υπεύθυνος για την εξάπλωση της φονικής ασθένειας σε πανδημία, αλλά και μοναδικός που μπορεί να την αναχαιτίσει, ποιός άλλος; Οάνθρωπος.

Οι μέλισσες, έντομα-επικονιαστές, πάνω στα οποία βασίζεται η γεωργία σε όλο τον πλανήτη, η αναπαραγωγή της χλωρίδας και κατ’ επέκταση η βιοποικιλότητα, αλλά και η παραγωγή μελιού, κινδυνεύουν από τον «ιό των παραμορφωμένων φτερών» (DWV).

Τοποθέτηση γυρεοπαγίδας εύκολα και γρήγορα photos!!!

Κυριακή, Φεβρουαρίου 02, 2020
Τοποθέτηση γυρεοπαγίδας εύκολα και γρήγορα photos!!!

Ο φίλος μου ο Θύμιος από την Άρτα ξαναχτύπησε με οδηγίες για εξαιρετικά απλό και γρήγορο τρόπο τοποθέτησης γυρεοπαγίδας.
Όπως θα δείτε και στις φωτο παρακάτω, τοποθετεί ένα πηχάκι στο πάνω μέρος της γυρεοπαγίδας με βίδες, και μετά ένα γαντζάκι από αυτά που χρησιμοποιούμε για τα ξύλινα πορτάκια την κρατάει απόλυτα σταθερή και στεγανή.
Η κατασκευή είναι απλή, και βελτιώνει τις γυρεοπαγίδες κατά πολύ, ενώ προστατεύει την γύρη που βρίσκεται στο καλαθάκι ακόμα κι αν βρέξει, αλλά και κλείνει εντελώς πιθανά ανοίγματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι μέλισσες για να περάσουν στην κυψέλη παρακάμπτοντας την γυρεοπαγίδα.
Δείτε λοιπόν την πατέντα του Θύμιου βήμα βήμα μέσα από τις φωτογραφίες που μου έστειλε!!!