Νέα από τα ρείκια και τα πορτοκάλια 9/4/21 - MELISSOCOSMOS

Παρασκευή, 9 Απριλίου 2021

Νέα από τα ρείκια και τα πορτοκάλια 9/4/21


Δεν θα ανεβάσω ζυγαριές σήμερα, δεν υπάρχει λόγος, ειδικά στα ρείκια όλες μείον είναι αφού κάνει πολύ κρύο στους ρεικότοπους.
Θα πω ορισμένα πράγματα μόνο χωρίς να διεκδικώ το αλάθητο.
Πλέον είμαι 45 ετών, από την γέννηση μου αγρότης, μια ζωή με φυτά και καλλιέργειες, με ζώα και έντομα πέρασα.
Έχω παρατηρήσει λοιπόν και το έχω ξαναγράψει, πως όσο δυνατή και αν είναι μια ανθοφορία αν την βρει κρύο, όταν είναι στο μπουμπούκι ή στο άνθος, τότε το φυτό στρεσάρεται σταματάει να ανεβάζει χυμούς, βραχυκυκλώνει να το πω έτσι με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να μην κυλίσει ομαλά στην συνέχεια.
Αν μιλάμε για καλλιέργεια, πχ ελιά, βερικοκιά κ.α τότε θα έχουμε μειωμένη καρπόδεση ενώ αν μιλάμε για φυτά με μελισσοτροφικό ενδιαφέρον θα έχουμε μειωμένη απόδοση σε νέκταρ και γύρη.
Αυτός είναι ο λόγος που έως τώρα δεν είδαμε τρελά νούμερα στα ρείκια.
Και επειδή η φύση έχει συνέχεια, αν δεν δουλέψουν τα πρώιμα ρείκια τότε το πιθανότερο είναι να μην δουλέψουν και τα όψιμα.
Γιατί από το φθινόπωρο έως την άνοιξη λίγο ή πολύ οι ίδιες συνθήκες επικράτησαν στα πρώιμα και στα όψιμα φυτά.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα φυτά χρειάζονται να συμπληρώσουν κάποιες ώρες σε ύπνωση τον χειμώνα ώστε να ξυπνήσουν την άνοιξη δυνατά, και επίσης χρειάζονται περί τις 600 ώρες μέσα στον χειμώνα με τις αλκυονίδες ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες ώστε με το που ξυπνήσουν να ανεβάσουν χυμούς για να έχουμε δυνατή ανθοφορία για αρχή και στην συνέχεια ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας-υγρασίας για να πετύχει η ανθοφορία τις μάξιμουμ δυνατότητες της.
Το όλο παιχνίδι του μελιού δηλαδή δεν χάθηκε τώρα με αυτό το κρύο αλλά εξελίχθηκε όλο τον χειμώνα αρνητικά με την έλλειψη χιονιού στα βουνά και τους λίγους παγετούς που έκανε, και τέλος ήρθε και αυτό το κρύο τώρα που ήταν το κερασάκι στην τούρτα.
Τα ίδια ισχύουν για την πορτοκαλιά, το ίδιο ισχύει και για τα έλατα ως προς τον κόμπο.
Μόνη εξαίρεση υπάρχει για τις μελίγκρες και τα μελιτώματα που εκκρίνουν αυτές, καθώς αυτά τα μικροσκοπικά έντομα ευνοούνται από τον γλυκό καιρό και την έλλειψη χιονιού.
Έτσι λοιπόν, κατά την γνώμη μου και την εμπειρία μου, ξεγράφουμε τις ανοιξιάτικες ανθοφορίες και τα όνειρα για τρύγους και μάλλον και το μέλι ελάτου από κόμπο σε όσα βουνά υπήρξε μειωμένη χιονόπτωση των χειμώνα.
Ελπίζουμε σε μελιτώματα όμως από μελίγκρες, από κοριό στα έλατα, αλλά και από μέλι βελανιδιάς στο φύλλο για αρχή και θα δούμε για το βελανίδι εφόσον τα δένδρα αυτά καρποφορήσουν ικανοποιητικά.

Για την πορτοκαλιά!
Είναι γνωστό ότι φέτος τα περιβόλια δεν έχουν μπουμπούκι καν.
Οι αγρότες τα έχουν παρατήσει οι περισσότεροι δεν κάνουν έξοδα και ραντίσματα καθώς βλέπουν ότι δεν θα έχουν έσοδα και παραγωγή.
Οπότε αυτά γέμισαν μελίγκρες και οι μέλισσες δουλεύουν μελίτωμα στα περιβόλια παρά άνθη.
Δε μιλάμε για τρελά νούμερα καθώς έχει κρύο, όμως βλέπουμε ανόδους των 300γρ την ημέρα υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες.
Ως προς τα ραντίσματα στα πορτοκάλια, χωρίς να ξέρω πως θα εξελιχθεί η κατάσταση μιλάω ως αγρότης τώρα.
Θεωρώ ασύμφορο να δώσει κάποιος πχ 200 ευρώ σε έξοδα για να σκοτώσει την μελίγκρα σε ένα κτήμα περιβόλι που δεν θα του δώσει καρπό. Το ράντισμα έχει νόημα όταν πας για παραγωγή δηλαδή. Αν δεν έχεις άνθος όμως δεν σε ενοχλεί η μελίγκρα, η οποία θα πεθάνει φυσιολογικά από μόνη της με τις πρώτες ζέστες του Μαΐου.
Τα περιβόλια που έχουν άνθος όμως αναμφίβολα θα ραντιστούν.

Σε ότι αφορά τον καιρό.
Θα έχουμε ακόμα 2 ημέρες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή την νύχτα.
Από Δευτέρα όμως ο καιρός φτιάχνει και οι θερμοκρασίες θα ανέβουν σε κανονικά επίπεδα.
Όπως είναι λογικό τα μελίσσια είναι σφιγμένα και καταναλώνουν πολύ μέλι.
Τείνουν να φάνε ότι έχουν μαζέψει έως τώρα στα ρείκια.

Αυτά είχα να σας πω, και καλό θα ήταν να τα εμπεδώσετε και να μάθετε πως λειτουργεί η φύση και τα φυτά.
 

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...