Μάνα δεν είναι μόνο μια... - MELISSOCOSMOS

Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021

Μάνα δεν είναι μόνο μια...


Μάνα δεν είναι μόνο μια...Μελισσοκομικές ιστορίες!!!

Διακρίνονται αβγά και χυλωμένος γόνος σε όλο το πλαίσιο έργο της νέας βασίλισσας, και κάπου κάπου διάσπαρτα σφραγισμένα κελιά, έργο της παλιάς βασίλισσας.

Ήταν αρχές Απριλίου 2013, είχε προηγηθεί ένας πολύ βροχερός Μαρτιος.

Αν και τα μηνύματα της φύσης από νωρίς έδειχναν αισιόδοξα για την νέα μελισσοκομική χρονιά, οι συνεχείς βροχοπτώσεις έκλεισαν μέσα τα μελίσσια και τα περιόρισαν πολύ.
Όμως δεν έμειναν πίσω μόνο τα μελίσσια αλλά και ο μελισσοκόμος...
Η επιθυμία μου ήταν την χρονιά αυτή να μην μείνει τίποτα στην τύχη του.
Ήθελα όλα να λειτουργούν σαν ρολόι, γιατί πιστεύω πως μόνο έτσι εξασφαλίζει κανείς την μεγαλύτερη δυνατή αποδοση.

Οι δουλείες δηλαδή να έχουν τελειώσει στην ώρα τους, να γίνουν οι απαραίτητοι χειρισμοί, το σύρματα κτλ, και όλα τα πατώματα να είναι διαθέσιμα στον κατάλληλο χρόνο ώστε να δοθούν στα μελίσσια όταν πρεπει.
Όμως ο καιρός είχε διαφορετική γνώμη όπως είπα και πριν!
Αντί το κλάδεμα των δέντρων να τελειώνει τέλος Μαρτίου, είχε μπει ο Απρίλης και δεν είχε κλαδευτει ούτε ενα δέντρο.

Η κατάσταση πίεζε πολύ.

Με την πρώτη αναλαμπή του καιρού ρίχτηκα στο κλάδεμα με όλες μου τις δυνάμεις ώστε να κερδηθεί ο χαμένος χρονος.
Και τα μελίσσια όμως είχαν απαιτήσεις που δεν έπρεπε να αγνοηθούν.
Έτσι εγώ κλαδευα όλη μέρα και η γυναίκα μου Φρόσω περιποιούνταν τα μελίσσια, με τις όποιες γνώσεις έχει αποκτήσει μαζί μου 2 χρόνια τώρα στην Μελισσοκομία.

Την εμπιστεύομαι, αλλά δεν μπορούσα να κάνω και διαφορετικά

Οι συμβουλές μου ήταν να εφαρμόζει οριζόντια ανάπτυξη σε όλα τα μελίσσια, μια φορά την εβδομάδα, και να κρατάει σημειώσεις όπου υπάρχει δυσκολία ώστε να τα κοιτάζω μόνος μου αυτά κάθε βράδυ όταν τελείωνα το κλαδεμα.
Με ενημερώνει λοιπόν κάποια μέρα ότι το μελίσσι νούμερο 34 έχει πρόβλημα.Η βασίλισσα του γεννάει ελάχιστα αβγά, και πως αν δεν γίνει κάτι θα έχουμε πρόβλημα με αυτό

Πράγματι μετά από μερικές ημέρες ξέκλεψα μια δυο ώρες από το κλάδεμα ώστε να επιθεωρήσω τα μελίσσια που παρουσίαζαν πρόβλημα, και να αποφασίσω πως θα κινηθούμε με αυτά.

Ηταν 12 Απριλιου του 2013...
Κοιτάζω λοιπόν στις σημειώσεις αυτά που είχε γράψει η Φρόσω για το μελίσσι νούμερο 34.

Ανοίγω και το μελισσοκομικό ημερολόγιο των μελισσιών, και βλέπω ότι έχουμε να κάνουμε με μια βασίλισσα γεννημένη τον Αύγουστο του 2009, και πως αυτή είναι Κεκροπια από την ράτσα του φίλου μου του Στέλιου.

Κοιτάζω τις σημειώσει μου για τις αποδώσεις του μελισσιού, ώστε να αποφασίσω αν θα αλλάξουμε ράτσα στο μελίσσι, ή αν θα διατηρήσουμε την ιδια.

Οι αποδόσεις του ήταν εξαιρετικές λοιπόν, αφού το 2012 στον έλατο έδωσε 15 πλαίσια μέλι, ενώ το 2011 έδωσε 12 πλαίσια ανθομελο τέλος Μαΐου και 8 πλαίσια έλατο.

Εδώ θέλω να πω ότι, αν και αυτό δεν συμβαδίζει με τις τεχνικές της σύγχρονης μελισσοκομίας και της εντατικής παραγωγής μελιού, εν τούτης η ηλικία των βασιλισσών μου εφόσον γεννούν ικανοποιητικά δεν με απασχολεί ιδιαίτερα.
Αφήνω στο μελίσσι να αποφασίσει μονο του αν θα κρατήσει ή θα αντικαταστήσει την βασίλισσα του, έκτος αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα ή αν δεν με ικανοποιούν οι αποδόσεις του.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν η βασίλισσα δεν γεννούσε ικανοποιητικά, πιθανόν λόγο ηλικίας και έπρεπε να σκοτωθεί ώστε να αλλαχθεί πριν ο πληθυσμός μειωθεί δραματικά και γινει ενα αντιπαραγωγικό το μελισσι για το τρέχον μελισσοκομικο έτος.
Ήταν ευχής έργο άλλωστε που είδαμε έγκαιρα αυτή την εξέλιξη στην γέννα της βασίλισσας ώστε να διορθώσουμε την κατάσταση.

Ανοίγω λοιπόν το μελίσσι για επιθεώρηση στον κάτω όροφο όπου ήταν ο κυρίως όγκος του.

Βγάζω το πρώτο πλαίσιο και είχε γύρες και λίγο μελακι.

Το δεύτερο πλαίσιο είχε αβγά, πολλά αβγά, και μάλιστα απ άκρη σ ακρη.

Στο τρίτο πλαίσιο βλέπω πάλι πολλά αβγά αλλά και την βασίλισσα.

Μα αυτή δεν έμοιαζε βασίλισσα του 2009 γερασμένη κτλ αλλά νέα σβέλτη και δυνατή.Η νέα Βασίλισσα με έντονα χρώματα, δυνατή και επιβλητική, σχεδόν τρέχει πάνω στις κηρήθρες...

Είναι φανερό ότι πρόκειται για νεαρή βασίλισσα!!!


Δυστυχώς από το 2010 άρχισα να βάφω όλες τις βασίλισσες μου, οπότε αυτές του 2009 μόνο από την εξωτερική τους εμφάνιση και τα γραπτά μου, για το πότε γεννήθηκαν μπορούσα να έχω εικόνα της ηλικίας τους, αλλά υπήρχε και η περίπτωση αυτή να είχε αντικατασταθεί κάποια στιγμή χωρίς να το πάρω είδηση

Δύσκολο γιατί τα μελίσσια τα παρακολουθώ τακτικά, αλλά υπαρκτό σενάριο.

Συνεχίζω λοιπόν την επιθεώρηση και βλέπω σε όλα τα πλαίσια εξαιρετική γέννα, αβγά και χυλωμένο σκουλήκι όμως, χωρίς καθόλου σφραγισμένο γόνο.
Αρχίζω τότε επαληθευτική επιθεώρηση ξανά από την αρχή, αναθεωρώντας τις προθέσεις μου.

Δεν υπήρχε λόγος να σκοτώσω την βασίλισσα δηλαδή, αφού πλέον είχαμε εξαιρετική γεννα.

Φτάνω ξανά στο τρίτο πλαίσιο και βρίσκω πάλι την βασίλισσα..

Όμως για σιγά!!!
Τώρα η εικόνα της βασίλισσας μοιάζει να είναι μεγάλης ηλικίας.Η παλιά βασίλισσα με ταλαιπωρημένα φτερά, αδύναμη, με χαρακτηριστικό σκούρο γυαλιστερό χρώμα, που περπατάει με δυσκολία στις κηρήθρες...
Είναι φανερό ότι είναι βασίλισσα μεγάλης ηλικίας!!!


Αυτή έχει το χαρακτηριστικό μαυριδερό γυαλιστερό χρώμα, που υποδηλώνει βασίλισσα μεγάλης ηλικίας, είχε φθαρμένα φτερά και σέρνονταν τρέμοντας πάνω στα πλαίσια..

Άρχισα να αναρωτιέμαι, τι έγινε βρε παιδί μου, τόσο λάθος έκανα πριν???
Γυρίζω το πλαίσιο και από την άλλη και...ωπ...εχουμε θέμα, κι άλλη βασίλισσα στην άλλη πλευρά του πλαισίου ωραιότατη μάλιστα, γονιμοποιημένη και γεννούσε.

Η καρδιά μου όχι μόνο πήγε στη θέση της αλλά άρχισε να χτυπάει τρελλά θα έλεγα, χαμογελούσα και θαύμαζα τον υπέροχο κόσμο της μέλισσας.

Αυτά είναι συλλογίστικα που μας έχουν μαγέψει στον κόσμο των μελισσιών μας.

Ποιος μπορεί να τα φανταστεί όλα αυτά, πριν γνωρίσει από κοντά τον κόσμο της μέλισσας;
Αλλά και ο μελισσοκόμος κάθε φορά εκεί που νομίζει ότι έχει μάθει αρκετά, βρίσκεται προ εκπλήξεων και συνειδητοποιεί ότι είναι πολύ μικρός για να αγγίξει το μεγαλείο της ταπεινής μελισσουλας!!!

Τι είχαμε εδώ λοιπόν συνάδελφοι!!!

Είχαμε μια απολύτως επιτυχημένη αντικατάσταση της βασίλισσας στην καρδιά της εποχής των σμηνουργιων.

Αυτό το μελίσσι έφτιαξε πολλά βασιλοκελια πιθανών.

Αλλά όχι μόνο δεν σμηνουργησε αλλά κράτησε και την παλιά του βασίλισσα, η οποία είχε τις δικές της συνοδούς κι έριχνε και αυτή κανένα αβγό κάπου κάπου.

Μετά από λίγο οι δυο βασίλισσες ήταν στην ίδια πλευρά του πλαισίου και μου έδωσαν την ευκαιρία να τις φωτογραφίσω μαζί.


Ήταν φανερό ότι στην επιθεώρηση που είχε κάνει η Φρόσω ότι η αντικατάσταση είχε ήδη γίνει, αλλά η νέα βασίλισσα δεν είχε ξεκινήσει να γεννάει ακόμα.

Γεννούσε δηλαδή η παλιά κάπου κάπου κάνα αβγό, και δικαίως η Φρόσω ανησύχησε με την εικόνα που είδε.

Έκλεισα το μελίσσι και το άφησα αρκετές ημέρες να ηρεμήσει, δεν υπήρχε λόγος να το ενοχλώ εξάλλου αφού η νέα και δυνατή βασίλισσα είχε μεγάλη όρεξη και γεννούσε πολύ καλά.

Άνοιξα το μελίσσι πάλι στις 30 Απριλίου και βρήκα ξανά και τις δυο βασίλισσες στην κυψέλη, με την παλιά εμφανώς πιο εξουθενωμένη όμως.

Στα μέσα Μαΐου στο μελίσσι νούμερο 34 υπήρχε μόνο μια βασίλισσα, η νέα.
Η παλιά βασιλισσούλα ολοκλήρωσε τον κύκλο της...

Επί 3 χρόνια κρατούσε πολύ δυνατό το μελίσσι της και μου χάρισε πολλά κιλά μέλι, και πολλές ωραίες μελισσοκομικές στιγμές.

Κάποια στιγμή οι μέλισσες αντιλήφθηκαν την αδυναμία της και την αντικατέστησαν.

Θαρρείς πως την σεβάστηκαν όμως, δεν την σκότωσαν, ούτε καν η νέα βασίλισσα δεν την ενόχλησε.
Πέθανε σαν βασίλισσα υπερήφανη όπως της άξιζε.

Μου άφησε εκτός απ την φωτογραφία της και μια υπέροχη εμπειρία που την μοιράστηκα μαζί σας, και πιστεύω να την βρήκατε χρήσιμη.
Αυτά είναι πιστεύω που μας κάνουν να νιώθουμε αυτή την ειλικρινή αγάπη για αυτά τα πλάσματα, που μας μαγεύουν κάθε φορά που ανοίγουμε το καπάκι της κυψέλης μας!!!


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...