Μετά τον καύσωνα έρχεται θεαματική πτώση της θερμοκρασίας - MELISSOCOSMOS

Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Μετά τον καύσωνα έρχεται θεαματική πτώση της θερμοκρασίας


Του Χατζηγριβα Ν. Θεοφάνη 

Πιστός στην μακροπρόθεσμη καιρική Εξέλιξη, όπως κάνω πάντα, και ενώ έχει αναρτηθεί αναλυτική εκτίμηση μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, βλέπω ότι έρχονται σιγά σιγά μηνύματα, για το τι θα κάνει μετά τον Καύσωνα.

Στην εκτίμηση Ιουλίου 2021, σας έγραψα ότι ο καύσωνας θα συνεχιστεί μέχρι και τις 3 με 5 ημέρες του Ιούλη, και έτσι θα γίνει.
Μετά σας έγραψα για θεαματική πτώση κυρίως στη βόρεια χώρα, κάτι το οποίο άρχισαν να δίνουν σαν τάση και τα προγνωστικά μοντέλα πλέον. 

Το ερωτηματικό είναι ένα... 

Πόσο χαμηλά θα καταφέρει να κατέβει η ψυχρή λίμνη της κεντρικής Ευρώπης, και πόσο ομαλά η βίαια θα εισέλθει στα ανατολικά Βαλκάνια. 

Σίγουρα Μια είσοδος από τον κεντρικό άξονα της βόρειας χώρας, θα μας έδινε μια πιο ομαλή μετάβαση, με αρκετές καταιγίδες από τη μια, όχι όμως ιδιαίτερα βίαιες και με ακραίο χαρακτήρα , αλλά από την άλλη μια πιθανή αποκοπή δευτερεύουσας και μικρότερης σε έκταση ψυχρού τμήματος στον άξονα της Κορσικής μέχρι τα όρια της Μάλτας θα μας έβαζε σε μεγάλους μπελάδες.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η επιρροή του υποτροπικού στις ακτές της Αφρικής θα είναι μεγάλη και με διάρκεια, επομένως θα έχουμε από τη μια υπερθέρμανση των υδάτων από το ύψος της κεντρικής μεσογείου μέχρι και το κρητικό πέλαγος και επιπλέον ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες στα χαμηλότερα στρώματα των 850hpa.

Με λίγα λόγια αν με ρωτάτε πόσες είναι οι πιθανότητες να έχουμε είτε την μια είτε την άλλη περίπτωση είναι αυτή τη στιγμή 50-50.

Να σημειώσουμε ότι στο δεύτερο σενάριο παραμονεύει κίνδυνος δημιουργίας μεσογειακού κυκλώνα αρκετά πρόωρα σε κάποιο σημείο είτε της κεντρικής μεσογείου, είτε στον κόλπο της Συρτής. 

Σίγουρα θέλουμε το πρώτο σενάριο, γιατί εκτός απίθανης αλλαγής, η πτώση κατά την εκτίμηση μου είναι δεδομένη. 

Στα πρόσφατα καιρικά η θερμή εισβολή όπως το έχω τονίσει αρκετές φορές είναι δεδομένη και έντονη. 
Θα υπάρχουν όμως και τοπικά φαινόμενα κυρίως από τον κεντρικό κορμό και βόρειο ανατολικά της χώρας μας. 
Σε γενικές γραμμές αστάθεια πολύ τοπική και για λίγους. 
Ικανή όμως να δημιουργήσει από το πουθενά προβλήματα. 
Για την  αυριανή ημέρα του Αγίου Πνεύματος τη θεωρώ  ύπουλη, και το έχω τονίσει στην πρόγνωση μου, και θα πρέπει να έχει την προσοχή μας. 

Αυτά τα λίγα, ότι νεότερο εδώ είμαστε να τα λέμε.... 

Χατζηγριβας Ν. Θεοφάνης 
Προγνώστης - Αναλυτής Καιρού 

ΠΗΓΗ

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...