Μέθοδος Σνέλκροφ - MELISSOCOSMOS

Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021

Μέθοδος Σνέλκροφ


Γράφει ο Παναγιώτης Καμπόσος

Αγγλικά Snelgrove board

Μένοντας στον αργολικό κάμπο, έφτιαξα τα μελίσσια μου εκμεταλλευόμενος την ανθοφορία της πορτοκαλιάς.
Η έντονη τάση σμηνουργίας, τα πολλά και άριστα βασιλικά κελιά μου έδιναν την δυνατότητα να πολλαπλασιάζω εύκολα και γρήγορα τα μελίσσια μου και να έχω άριστες βασίλισσες, που είχαν όμως ένα μεγάλο μειονέκτημα, την τάση για σμηνουργία. Έτσι, με το που ξεκινά η ανθοφορία η σμηνουργία ήταν και είναι το μεγαλύτερο και πιο κουραστικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσω.

Πειραματίστηκα με πολλούς τρόπους , όπως βασιλοτροφία, κόψιμο παραφυάδων και άλλα.
Από πέρσι άρχισα να δουλεύω την σανίδα snelkrof, και φέτος τα πράγματα ήταν σχεδόν εντυπωσιακά.Δούλεψα ως εξής. Διώροφο μελίσσι 18-20 πλαισίων όταν έκανε βασιλοκελιά, σε ένα πάτωμα έβαλα όλους τους ανοικτούς γόνους και την βασίλισσα. Συμπλήρωσα με κτισμένες κερήθρες τα κενά στο διώροφο.
Πάνω από το μελίσσι έβαλα την σανίδα σνέλκροφ και επάνω το πάτωμα με τους ανοικτούς γόνους και την βασίλισσα.
Το μελίσσι χωρίστηκε σε δύο μέρη, πάνω από την σανίδα και κάτω από αυτήν.
Άνοιξα μία πλαϊνή επάνω είσοδο στη σανίδα για να εξυπηρετείται ο τρίτος όροφος (επάνω μελίσσι).Στο κάτω μελίσσι άφησα ένα, το καλύτερο βασιλοκελί.
Προσοχή μην μείνουν πολλά βασιλοκελιά ή ανοικτός γόνος γιατί θα υπάρξει σμηνουργία, και για αυτό ίσως χρειαστεί μια άλλη επιθεώρηση μετά από 3-4 μέρες για να χαλαστούν τυχόν άλλα βασιλοκελιά.

Τι γίνεται τώρα στο μελίσσι. Ο τρίτος όροφος θα χάσει όλες τις συλλέκτριες ( χρήσιμο ένα καλό ζυμάρι για αναπλήρωση της τροφής ) αφού θα βγουν από την πόρτα της σανίδας αλλά θα μπουν από την κύρια είσοδο που έχουν συνηθίσει και θα βάζουν μέλι κάτω.
Θα κάνει συλλέκτριες μετά από 7-10 ημέρες.
Έτσι θα φύγει και η τάση για σμηνουργία αφού χωρίς συλλέκτριες δεν υπάρχει σμηνουργία.
Το κάτω μελίσσι χωρίς βασίλισσα αισθάνεται την ορφάνια και δεν σμηνουργεί , αποθηκεύει μέλι με όλες τις συλλέκτριες χωρίς να έχει γόνο να θρέψει.

Διάφραγμα snelgrove

Αποτέλεσμα ένας πολύ καλός τρύγος στο κάτω μελίσσι και μια νέα βασίλισσα.
Πάνω από την σανίδα η παλιά βασίλισσα έχει κάνει τις συλλέκτριες της και εκμεταλλευόμενη την ζέστηπου έρχεται από κάτω, αναπτύσσεται κανονικά.
Μέχρι την επόμενη ανθοφορία γεννούν και οι δύο βασίλισσες, και είτε το συνενώνουμε είτε παίρνουμε παραφυάδα, ή ανοίγοντας τις κατάλληλες πόρτες της σανίδας οι συλλέκτριες του επάνω μελισσιού δουλεύουν βάζοντας μέλι κάτω.

Καμπόσος Παναγιώτης

Melissocosmos

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...