Αστάθεια στην αρχή... Καύσωνας μετά η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει τους 43 με 45 βαθμούς - MELISSOCOSMOS

Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021

Αστάθεια στην αρχή... Καύσωνας μετά η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει τους 43 με 45 βαθμούς


Σε συνέχεια της επιτυχημένης εκτίμησης-Πρόγνωσης, θα προσπαθήσω να σας δώσω την εικόνα για τις επόμενες ημέρες της νέας εβδομάδας.
Μεταβολή λοιπόν θα παρουσιάσει ο καιρός εκ νέου από την Κυριακή και από το βράδυ, με βροχές και καταιγίδες αρχικά στα βόρεια και στη συνέχεια των ημερών μέχρι τα νότια της χώρας μας. 

Αιτία της μεταβολής ψυχρή λίμνη στα βόρεια Βαλκάνια και κυρίως στην περιοχή της μαύρης θάλασσας, η οποία ευτυχώς φαίνεται να παίρνει μια πιο ανατολική πορεία, αποφεύγοντας έτσι πιθανά πολύ ακραία φαινόμενα. 
Πρέπει να τονίσω και έχει μεγάλη σημασία, ότι η πρόγνωση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, και κατά μεγάλο ποσοστό θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην κατανομή υετού. 

Σε γενικές γραμμές όμως ο καιρός θα είναι άστατος, και με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, αλλά με πιθανά ισχυρά φαινόμενα και χαλαζοπτώσεις. 
Η δυτική χώρα πέρα από μια πτώση της θερμοκρασίας και κυρίως τα νησιά του Ιονίου δεν θα καταλάβουν αυτή τη μεταβολή. 

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως στα ανατολικά και βόρεια τμήματα, ενώ μικρή άνοδο θα δούμε την Τετάρτη. 
Παρ όλο που η θερμοκρασία από την Πέμπτη θα αρχίσει να παίρνει τα πάνω της, και κυρίως από Παρασκευή και μετά, με την είσοδο του θερμού μετώπου από τα δυτικά νότιο δυτικά τμήματα θα δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις ώστε Πέμπτη και Κυρίως Παρασκευή να υπάρξουν συνθήκες αστάθειας σε όλα σχεδόν τα ηπειρωτικά. 
Μεγάλη θα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας από το Σάββατο και περισσότερο από την εβδομάδα του Αγίου Πνεύματος καθώς θα μπούμε σιγά σιγά σε συνθήκες καύσωνα με πολλά στοιχεία υγρασίας. Ότι χειρότερο. 
Κάποια τοπική αστάθεια υπαρκτή και κυρίως στην βόρεια χώρα. 
Μάλιστα τα προγνωστικά μοντέλα θέλουν την τάση η θερμοκρασία να ξεπερνάει τους 43 με 45 βαθμούς, και σε κάποιες περιπτώσεις να φτάνει η και να ξεπερνάει τα ρεκόρ του 1987!!!!! 
Αυτό θα το δούμε όμως τις επόμενες ημέρες κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει. 
Η Νότια Ιταλία κινδυνεύει να δει θερμοκρασίες ακόμη και μέχρι 49 βαθμούς Κελσίου +++

Πάμε όμως αναλυτικά για την επόμενη εβδομάδα  :
Κίτρινες Περιοχές : Άστατος με τοπικές βροχές η και σύντομες μπόρες 
Πράσινες Περιοχές : Άστατος με τοπικές μπόρες η και καταιγίδες. 
Φούξια Περιοχές : Τοπικά έντονες καταιγίδες με πιθανότητα χαλαζόπτωσης. 
Μαύρες περιοχές : Πιθανά ραγδαία φαινόμενα με μεγάλη πιθανότητα χαλαζόπτωσης και έντονα ηλεκτρικά. 

Σε κάθε περίπτωση και σε γενικές γραμμές θα υπάρχουν και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. 
Περιοχές με αυξημένο κίνδυνο 
Θράκη, Πόδια Χαλκιδικής, νησιά βορείου Αιγαίου και Σποράδες, Μαγνησία, Εύβοια, Ανατολική στερεά και Αττική, Βόρειο ανατολική Πελοπόννησος, νησιά βόρειο ανατολικού Αιγαίου τοπικά. Χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή. 

Περιοχές με αυξημένο κίνδυνο :
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Νησιά κεντρικού και βορείου Αιγαίου, Μαγνησία, Εύβοια, Αττική, Πελοπόννησος, και πιθανώς ορεινά Κρήτης. Χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή.
Περιορισμός των φαινομένων στα ανατολικά νησιώτικα τμήματα, την ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Λόγω της πολύ ρευστής κατάστασης, υπάρχουν πιθανότητες έντονα φαινόμενα να δεχτούν και τα νότιο ανατολικά νησιώτικα τμήματα. Στην υπόλοιπη χώρα βελτιωμένος σχετικά καιρός και μόνο σε ορεινά τμήματα θα έχουμε κάποια λίγα φαινόμενα. Μικρή άνοδος ως προς τις μέγιστες. 
Με τις ενδείξεις που έχω αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι την Πέμπτη 17.06.2021 θα υπάρξει σχετική αστάθεια στη βόρεια και κεντρική ηπειρωτική χώρα, ενώ την Παρασκευή 18.05.2021 όπως βλέπετε στο χάρτη η αστάθεια πιθανώς θα είναι πιο γενικευμένη λόγω της εισόδου θερμού μετώπου από τα δυτικά, νότιο δυτικά της χώρας μας. Η θερμοκρασία θα πάρει τα πάνω της με πιθανές τιμές τους 34 με 35 βαθμούς στο εσωτερικό της χώρας. 
Νέα Άνοδος το Σαββατοκύριακο με τοπική αστάθεια τις θερμές ώρες κυρίως βορειότερα και νέα άνοδο της θερμοκρασίας. 
Από εκεί και μετά τα έχουμε πει αρκετές φορές, όπως και λίγο παραπάνω. Έρχεται καύσωνας πιθανώς ισχυρός. 
Ότι νεότερο θα το δείτε μέσα στην καιρική μου ομάδα και στη σελίδα μου στο Facebook. 

Χατζηγρίβας Ν. Θεοφάνης
Προγνώστης - Αναλυτής Καιρού 

Προγνώστης - Αναλυτής Καιρού 

ΠΗΓΗ

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...