Απροθυμία Ελληνων μελισσοκόμων να ενταχτούν στο Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο - MELISSOCOSMOS

Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2021

Απροθυμία Ελληνων μελισσοκόμων να ενταχτούν στο Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο


Καθημερινά επικοινωνούν με τον Melssocosmo μελισσοκόμοι για να μιλήσουν για το θέμα του Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου.
Αυτό που εισπράττω είναι κυρίως άρνηση να ενταχθούν στο μέτρο ακόμα και αν χάσουν όπως λένε προνόμια και ενισχύσεις από τα μελισσοκομικά προγράμματα.

Το Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο το ζητούσαν επίμονα επί χρόνια μελισσοκόμοι συνδικαλιστές προκειμένου η Ελλάδα να μην χάνει χρήματα από κοινοτικές επιδοτήσεις.
Αυτό γιατί μετά το μέτρο της ετήσιας δήλωσης διαχείμασης μελισσιών πολλοί μελισσοκόμοι δεν πήγαιναν να την κάνουν καθόλου με αποτέλεσμα η χώρα να παρουσιάζεται με λιγότερες κυψέλες από όσες κατέχει πραγματικά και να χάνει χρήματα.

Μετά από καιρό λοιπόν θεσπίστηκε το Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο αλλά αυτό έρχεται να χειροτερέψει την κατάσταση παρά να την καλυτερεύσει.
Το νέο Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο και ετήσια δήλωση διαχείμασης θα φέρει, και δήλωση ποσότητας παραγωγής μελιού, και δήλωση πωλήσεως παραφυάδων, βασιλισσών κ.α που πρέπει να δηλώνει ο μελισσοκόμος, και την γραφειοκρατία θα μεγαλώνει.
Κάπως έτσι, ο φουκαράς μελισσοκόμος που με λίγα ή πολλά μελίσσια προσπαθεί να επιβιώσει βλέπει το μέτρο του Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου, όχι σαν προσπάθεια βελτιώσεως και βοήθειας, αλλά σαν εργαλείο τελικής φορολογήσεως των μελισσοκόμων από την πλευρά της κυβερνήσεως.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, μέχρι στιγμής οι μελισσοκόμοι δεν δείχνουν να συγκινούνται και να σπεύσουν να εγγραφούν στο Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο παρότι η προθεσμία λήγει στις 20/10/21

Μάλιστα το κίνητρο εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, δεν είναι τίποτα άλλο από τα προνόμια που είχαν οι μελισσοκόμοι και πριν που δεν υπήρχε Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο.

Δηλαδή.

Προνόμια ενεργού μελισσοκόμου που θα προχωρήσει σε εγγραφή στο Μητρώο όπως περιγράφονται στην απόφαση. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

– η τυποποίηση, συσκευασία και εμπορία του μελιού και των λοιπών μελισσοκομικών προϊόντων που παράγει, όπως γύρη, βασιλικό πολτό, κερί, πρόπολη και δηλητήριο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις

– η άμεση πώληση μικρών ποσοτήτων μελιού στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις

– η απόκτηση άδειας παραγωγού για την εμπορία των προϊόντων του της περ. α σε λαϊκή αγορά

– η παραγωγή και διάθεση τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής με μέλι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις

– η εμπορία και διακίνηση παραγόμενων παραφυάδων και του εν γένει παραγόμενου γενετικού – αναπαραγωγικού υλικού,

– η μεταφορά των κατεχόμενων κυψελών, των παραφυάδων, του γενετικού – αναπαραγωγικού υλικού, του μελισσοκομικού εξοπλισμού, των κενών κυψελών, μελισσοτροφών και γενικά κάθε είδους που είναι απαραίτητο για την άσκηση της μελισσοκομικής δραστηριότητας

– η απόκτηση μελισσοκομικού φορτηγού ιδιωτικής χρήσης (ΦΙΧ), σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις

– η διατήρηση αγροτικής – μελισσοκομικής αποθήκης ή/και μελισσοκομικού εργαστηρίου, σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις

– η δυνατότητα ένταξης στις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, στις δράσεις του Προγράμματος Βελτίωσης των Γενικών Συνθηκών Παραγωγής και Εμπορίας των Προϊόντων της Μελισσοκομίας, στο Καθεστώς Ενίσχυσης της Μελισσοκομίας στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου Πελάγους και γενικά σε κάθε εθνικό και ενωσιακό μέτρο στήριξης και ενίσχυσης του αγροτικού τομέα και του τομέα της μελισσοκομίας

– η ασφάλιση στον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και αποζημίωση σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή αντίξοων καιρικών συνθηκών,

– η αποζημίωση σε περιπτώσεις επιβολής κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου που αφορά τη μελισσοκομία και

– η συμμετοχή σε προγράμματα επικονίασης της αυτοφυούς ή καλλιεργούμενης βλάστησης ή σε διαδικασίες εκμίσθωσης των κατεχόμενων κυψελών, με σκοπό την προαγωγή της επικονίασης καλλιεργημένων εκτάσεων.

Με αυτά και με αυτά έχουμε δει επαγγελματίες μελισσοκόμους με εκατοντάδες μελίσσια να είναι κατηγορηματικοί ότι δεν θα εγγραφούν στο Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, ενώ για τους μικροπαραγωγούς ούτε λόγος.

Τέλος και η στάση της ΟΜΣΕ μπερδεύει ακόμα περισσότερο τους μελισσοκόμους, η οποία δηλώνει ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά αυτού του μέτρου.
Ωστόσο ίδια στάση είχε κρατήσει και προ ετών για τις δηλώσεις διαχείμασης βεβαιώνοντας τότε ότι θα καταφέρει να ανατρέψει εκείνη την απόφαση, πράγμα που τελικά δεν κατάφερε και ακολούθησε η απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από την Ελληνική μελισσοκομία από κοινοτικές και εθνικές ενισχύσεις.

Το Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, αντί να δυναμώσει την Ελληνική Μελισσοκομία φαίνεται τελικά ότι θα την μειώσει και άλλο φέρνοντας τους μελισσοκόμους στα πρόθυρα εγκατάλειψης του επαγγέλματος.

Μήπως τελικά αυτός είναι ο στόχος όμως;

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...